PNG naar AI: Converteer met Succes in Adobe Illustrator

Als grafisch ontwerper weet ik hoe belangrijk het is om het juiste bestandsformaat te gebruiken. Soms kom je een PNG tegen die je moet omzetten naar een AI-bestand. Of het nu gaat om de bewerkbaarheid of de schaalbaarheid, de conversie van PNG naar AI kan een gamechanger zijn.

Ik heb vaak te maken met klanten die een logo of ontwerp in PNG-formaat aanleveren, maar vragen om een vectorillustratie. Daarom ga ik in dit artikel dieper in op hoe je een PNG-bestand omzet naar Adobe Illustrator's AI-formaat, zodat je ontwerpen altijd de hoogste kwaliteit behouden.

Het omzetten van PNG naar AI hoeft geen hoofdpijn te zijn. Met de juiste tools en technieken kun je snel en efficiënt aan de slag. Laten we eens kijken naar de stappen die je moet volgen om deze conversie probleemloos uit te voeren.

Waarom PNG naar AI?

Als grafisch ontwerper ben ik dagelijks bezig met het creëren van visuele content die niet alleen aantrekkelijk moet zijn, maar ook functioneel. Een onderdeel daarvan is het werken met het juiste bestandstype om de best mogelijke kwaliteit te behalen. Wanneer we het hebben over PNG naar AI omzetting, gaat het daarbij niet alleen om de verbetering van de kwaliteit, maar speelt vooral de bewerkbaarheid een belangrijke rol.

PNG-bestanden staan bekend om hun lossless compressie; dat wil zeggen dat ze geen kwaliteit verliezen bij het opslaan. Dit maakt ze ideaal voor webafbeeldingen die er scherp uit moeten zien op verschillende apparaten, zonder dat de bestandsgrootte de laadtijd nadelig beïnvloedt. Echter, PNG is een bitmapformaat, wat betekent dat het is opgebouwd uit pixels. Als je probeert een PNG uit te vergroten, zul je merken dat de afbeelding korrelig en onscherp wordt. Bij logo's en andere grafische elementen is dat absoluut niet wenselijk.

AI-formaat, daarentegen, is een vectorbestand dat door Adobe Illustrator wordt gebruikt. Vectorbestanden kunnen oneindig geschaald worden zonder kwaliteitsverlies. Dit maakt ze uitermate geschikt voor drukwerk, grote banners, en andere grafische projecten waarbij de afbeelding goed moet blijven op elke grootte. Bovendien zijn AI-bestanden zéér bewerkbaar; je kunt elke lijn, elke vorm en elke kleur aanpassen zonder in te boeten op de kwaliteit.

De omzetting van PNG naar AI is essentieel wanneer je te maken hebt met:

 • Logo's die op verschillende media gebruikt worden
 • Elementen die deel uitmaken van een groter ontwerp
 • Afbeeldingen die een hoge resolutie moeten behouden voor drukwerk

Kortom, door je PNG's om te zetten naar AI, open je een wereld van mogelijkheden voor het bewerken en schalen zonder enige compromis op de visuele integriteit. Als professional kan ik bevestigen dat deze flexibiliteit een enorme impact kan hebben op het eindresultaat van je projecten. Met AI kun je bovendien templatebestanden creëren die je opnieuw kunt gebruiken voor toekomstige opdrachten, weiterlijk bebundeld met een professionele afwerking.

Het belang van vectorillustraties

Als ontwerper ben ik me er terdege van bewust dat vectorillustraties onmisbaar zijn in de grafische industrie. De kracht van vectorillustraties ligt in hun schaalbaarheid. Deze flexibiliteit is essentieel voor een breed scala aan toepassingen, van kleine visitekaartjes tot reusachtige billboards. Vectorbestanden, zoals die in het Adobe Illustrator (AI) formaat, verliezen nooit hun kwaliteit, ongeacht de mate van vergroting of verkleining.

Vectors zijn bijzonder omdat ze niet bestaan uit pixels, maar uit paden gebaseerd op wiskundige berekeningen. Dit betekent dat ze oneindig soepel blijven, wat een must is voor professioneel drukwerk. Het verschil in kwaliteit is duidelijk zichtbaar als je een logo of typografische elementen gaat vergroten. Waar een PNG-bestand al snel onscherp wordt, blijft een vectorillustratie haarscherp.

In de praktijk betekent dit dat ontwerpen moeiteloos aangepast kunnen worden voor verschillende media. Denk aan het gebruik van hetzelfde ontwerp voor een website, een app, en bedrijfsmateriaal zonder kwaliteitsverlies te lijden. Dit is een tijdbesparende eigenschap omdat het elimineert de noodzaak voor meerdere versies van dezelfde afbeelding.

Bovendien maken vectorbestanden het leven gemakkelijker voor ontwerpers door de mogelijkheid om te werken met Individuele Elementen binnen een afbeelding. Dit is vooral handig wanneer aanpassingen nodig zijn aan een specifiek onderdeel van een ontwerp, zoals de kleur of vorm van een logo. Doordat elementen niet samengesmolten zijn, zoals in een rasterafbeelding, blijven aanpassingen schoon en efficiënt.

De overstap van PNG naar AI is dus niet alleen een kwaliteitsverbetering, maar ook een praktische verbetering in veel aspecten van grafisch ontwerp. Als je professioneel ogende resultaten wilt die op alle denkbare maten perfect blijven, dan zijn vectorillustraties de standaard.

Stappen om PNG naar AI te converteren

Als je eenmaal het belang van het omzetten van PNG-bestanden naar het AI-formaat hebt ingezien, is de volgende vraag natuurlijk: hoe doe ik dat precies? Hieronder vind je een eenvoudig stappenplan dat je helpt bij dit proces.

Voorbereiding van het PNG-Bestand
Voor je begint, is het belangrijk dat je PNG-bestand van goede kwaliteit is. Een heldere, hoge resolutie is ideaal omdat dit de nauwkeurigheid van de vectorisatie ten goede komt. Zorg dat je bestand klaar is door deze te controleren en eventueel te bewerken in een fotobewerkingsprogramma.

Stap 1: Open je Grafische Software

Open Adobe Illustrator of een ander vectorbewerkingsprogramma dat PNG ondersteunt. Illustrator is de standaardkeuze vanwege zijn robuuste set aan tools en compatibiliteit met het AI-formaat.

Stap 2: Importeer je PNG

Ga naar ‘File' en selecteer ‘Open' of gebruik de functie ‘Place' om je PNG-bestand in het programma te laden. Zorg ervoor dat je het bestand plaatst op een nieuwe, schone werkruimte.

Stap 3: Vectoriseer de Afbeelding

Gebruik de ‘Image Trace' functie in Illustrator om je PNG om te zetten in een vectorafbeelding. Hier kun je verschillende instellingen aanpassen afhankelijk van de complexiteit en het gewenste detailniveau van je afbeelding.

Stap 4: Verfijn de Vectoren

Na de automatische trace, gebruik je de ‘Direct Selection Tool' om eventuele ongewenste elementen te verwijderen en fine-tune de vectoren naar wens. Dit kan wat tijd en geduld vergen maar het is een cruciale stap voor een professioneel resultaat.

Stap 5: Sla op als AI-Bestand

Na het verfijnen van je vectoren, ga je naar ‘File' en kies je ‘Save As'. Selecteer Adobe Illustrator (.AI) als het bestandsformaat en kies een gewenste locatie om je nieuwe vectorbestand op te slaan.

Met deze stappen zorg je ervoor dat je PNG-bestanden succesvol worden omgezet in schaalbare, kwalitatief hoogwaardige AI-bestanden. Het kan even wennen zijn om met vectoren te werken als je pixels gewend bent, maar als je eenmaal de technieken onder de knie hebt, zul je merken hoe veelzijdig en waardevol vectorbestanden kunnen zijn in je ontwerpwerk.

Stap 1: Open PNG in Adobe Illustrator

Wanneer ik begin met het converteren van een PNG-bestand naar het AI-formaat, is de eerste stap het openen van het bestand in Adobe Illustrator. Het proces is vrij eenvoudig en vereist maar een paar klikken. Eerst start ik Adobe Illustrator op mijn computer. Ik kies vervolgens ‘Bestand' in de menubalk en selecteer ‘Openen'. Hier navigeer ik naar de locatie waar het PNG-bestand is opgeslagen om het te selecteren.

Na het selecteren van het PNG-bestand, klik ik op ‘Openen' en het bestand verschijnt direct op mijn Illustrator-werkblad. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het PNG-bestand dat ik open van hoge kwaliteit is. Een hoge resolutie verzekert dat tijdens het traceren en omzetten naar vectoren er voldoende details behouden blijven voor een optimaal resultaat.

Op dit moment staat de afbeelding klaar in Illustrator, maar het is nog steeds een bitmapafbeelding. Dit betekent dat hoewel ik het binnen Illustrator kan zien en positioneren, het nog niet de flexibele en schaalbare eigenschappen van een vectorbestand heeft. De volgende stap, waar ik verderop in dit artikel op in zal gaan, is het daadwerkelijk converteren door het toepassen van de ‘Image Trace'-functie binnen Illustrator. Deze krachtige functie stelt me in staat om de pixels van de PNG om te zetten in schaalbare vectorelementen.

Het is van vitaal belang om het PNG-bestand op de juiste manier te openen en voor te bereiden voor conversie. Deze eerste stap is bepalend voor hoe soepel de rest van het conversieproces zal verlopen. Het openen van het PNG-bestand in Illustrator is een snelle en makkelijke handeling, maar het legt wel de grondslag voor kwalitatief hoogwaardige en professionele vectorillustraties die daaropvolgend kunnen worden gecreëerd.

Stap 2: Afbeelding bewerken

Nadat ik het PNG-bestand succesvol in Adobe Illustrator heb geopend, is het tijd om naar de volgende cruciale fase te gaan: het bewerken van de afbeelding. Dit proces vereist een nauwkeurige aanpak om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke AI-bestand aan de hoogste normen voldoet.

Om te beginnen selecteer ik het geïmporteerde PNG-bestand met de Selectie Tool. Vervolgens gebruik ik de Beeldspoorfunctie (Image Trace) van Illustrator, wat een krachtige tool is om de pixels van mijn originele afbeelding om te zetten in bewerkbare vectorelementen. Het kan verleidelijk zijn om meteen een standaardspoorinstelling te kiezen, maar ik besteed altijd even tijd aan het aanpassen van de instellingen voor het beste resultaat. Zo controleer ik de volgende opties:

 • Kleurmodus: kies tussen Grijs, Zwart-wit of Kleur afhankelijk van de afbeelding.
 • Palet: stel de hoeveelheid kleuren in die gebruikt moet worden.
 • Geavanceerde opties: finetune de opties zoals paden, hoeken en ruisonderdrukking.

Eenmaal tevreden met de instellingen klik ik op ‘Traceren' om het proces te starten. Zodra dit klaar is, verfijn ik de vectoren door gebruik te maken van de Werktekening Editor (Direct Selection Tool), waarmee ik individuele punten en paden kan aanpassen om de nauwkeurigheid van de vectorillustratie te garanderen.

Verder is het essentieel dat ik overlap en onnodige paden verwijder. Dit vereenvoudigt de illustratie zonder afbreuk te doen aan het ontwerp. Het Pathfinder-gereedschap is hierbij onmisbaar; het stelt me in staat paden te combineren of uit elkaar te halen, wat essentieel is voor een strak en professioneel uitziend resultaat.

In de bewerkingsfase speelt ook creativiteit een rol. Illustrator geeft me de mogelijkheid om elementen toe te voegen of te wijzigen en mijn ontwerp naar een hoger niveau te tillen. Dit is het moment waarop ik ervoor zorg dat de afbeelding niet alleen waarheidsgetrouw is overgezet, maar ook verbeterd waar mogelijk.

Tijdens deze stap is het van cruciaal belang om regelmatig mijn werk op te slaan om geen enkele verandering te verliezen. De AI-bestandsindeling laat me toe complexe bewerkingen uit te voeren en tegelijkertijd een hoge resolutie en kwaliteit te behouden, klaar voor toekomstig gebruik in diverse projecten.

Stap 3: Converteren naar AI-formaat

Zodra de bewerkingsfase achter de rug is, wordt het tijd om daadwerkelijk te converteren naar AI-formaat. Dit is een cruciale fase waarin de vectoren samenkomen als een Adobe Illustrator bestand dat gereed is voor professioneel gebruik. Ik klik hiervoor op het Bestand menu en selecteer Opslaan als.

In het dialoogvenster dat verschijnt, kies ik ervoor om het bestandstype te wijzigen van PNG naar Adobe Illustrator (AI). Het is essentieel om de juiste opslaan opties te kiezen die passen bij de toepassing van de illustratie. Hoewel Illustrator standaardinstellingen biedt, kan ik deze aanpassen om ervoor te zorgen dat mijn afbeelding optimaal geëxporteerd wordt.

Tijdens het opslaan moet ik letten op:

 • Kleurmodus: RGB voor digitale media, CMYK voor drukwerk.
 • Resolutie: Hoger voor drukwerk, lager voor webgebruik.
 • Compatibiliteit: Nieuwere versies van Illustrator bieden meer mogelijkheden, maar het is belangrijk om te overwegen of de bestanden moeten worden geopend in oudere versies.

Wanneer ik alle instellingen heb gecontroleerd en bevestigd dat ze zijn zoals ik ze hebben wil, druk ik op Opslaan. Na het kiezen van de gewenste opties in het volgende venster, voltooit Illustrator de rest van het proces. Bij een succesvolle conversie heb ik nu een flexibel, schaalbaar en professioneel ogend AI-bestand.

Het AI-formaat heeft als sterke punten dat het ontwerpen schaalbaar en bewerkbaar houdt, essentieel voor verdere verfijningen of aanpassingen die nodig kunnen zijn. Naast het behouden van scherpte op elke omvang, maakt het ook bestanddelen als lagen, paden en effecten bewerkbaar.

De mogelijkheden met een AI-bestand zijn praktisch eindeloos. Of het nu om drukwerk gaat of digitale afbeeldingen, de vectorafbeeldingen staan garant voor kwaliteit en flexibiliteit in elk designproject. Ik weet dat ik door deze stappen te volgen een basis heb gelegd die verder gaat dan alleen een conversie, maar ook naadloos aansluit op een professioneel workflowproces.

Stap 4: Opslaan en exporteren

Nadat ik het PNG-afbeeldingsbestand met succes heb omgezet naar het AI-formaat, is het zaak om het bestand correct op te slaan en te exporteren. Het opslaan van een AI-bestand is een simpel proces, maar het vereist aandacht voor detail om ervoor te zorgen dat ik de best mogelijke kwaliteit behoud voor verdere bewerkingen of voor eindgebruik.

Opslaan Voor Maximale Compatibiliteit

Als eerste zorg ik altijd voor het aanvinken van de optie ‘PDF Compatible File' wanneer ik het AI-bestand opsla. Dit zorgt ervoor dat het bestand geopend kan worden in andere programmas die het PDF-formaat ondersteunen zonder dat de kwaliteit wordt aangetast.

Gebruik Maken van Adobe Creative Cloud

Vervolgens maak ik gebruik van de Adobe Creative Cloud-functies om mijn AI-bestanden toegankelijk te houden. Door het bestand in de cloud op te slaan, kan ik:

 • Overal toegang hebben tot mijn bestanden.
 • Bestanden delen met collega's en klanten.
 • Revisies en versies gemakkelijk beheren.

Exporteren Voor Diverse Gebruiksdoeleinden

Wanneer ik mijn bestand moet exporteren voor webgebruik, drukwerk of een ander platform, zorg ik ervoor dat ik de juiste exportinstellingen selecteer. De instellingen die ik aanpas, zijn onder andere:

 • Bestandsformaat: Voor web zal ik vaak kiezen voor JPEG of PNG, terwijl ik voor drukwerk PDF, EPS of SVG kan selecteren.
 • Resolutie: De resolutie pas ik aan afhankelijk van of het bestand digitaal gebruikt wordt of wordt afgedrukt.
 • Kleurmodus: RGB voor schermen en CMYK voor drukwerk zijn de standaards die ik gebruik om kleurconsistentie te waarborgen.

Via ‘File' en daarna ‘Export' in Adobe Illustrator kan ik mijn ontwerp exporteren met de door mij gekozen specificaties. Het is zaak om het overzicht te bewaren van alle bestandsformaten en de eisen die daaraan verbonden zijn. Hiermee zorg ik ervoor dat eindproducten altijd passen bij de verwachtingen van mijn klant of het beoogde platform.

Met elk nieuw project dat ik start, ontstaan er specifieke vereisten voor het opslaan en exporteren van bestanden. Door mijn workflow dienovereenkomstig aan te passen, zorg ik ervoor dat elk bestand dat ik creëer optimaal functioneert in de context waarvoor het bestemd is. Mijn ervaring leert me dat een gestroomlijnde aanpak van deze stap een flinke tijdsbesparing kan opleveren en veel voorkomende fouten kan voorkomen.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij conversie

Tijdens het omzetten van PNG naar AI kunnen er enkele obstakels opduiken. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet met handige oplossingen om de conversie soepel te laten verlopen.

Corrupte Bestanden: Soms worden bestanden beschadigd bij het downloaden of overzetten. Zorg er altijd voor dat je de originele PNG opnieuw downloadt of kopieert van een betrouwbare bron. Gebruik bovendien een robuust conversieprogramma dat bestand is tegen dergelijke corrupties.

Kleurverschillen: Kleurdiscrepanties zijn een veelvoorkomend probleempunt. Ik zorg er altijd voor dat mijn kleurinstellingen zowel in PNG als AI consistent zijn. Dit omvat het controleren of de kleurprofielen overeenkomen en of de kleurmodus (bijvoorbeeld RGB of CMYK) past bij het beoogde gebruik van het bestand.

Pixelatie bij Vergroting: Wanneer een PNG bestand wordt omgezet naar een AI vectorbestand, kan het soms pixelatie vertonen bij het vergroten. Om dit te voorkomen, gebruik ik de functie ‘Image Trace' in Adobe Illustrator, die de afbeelding omzet in vectorelementen. Deze zijn oneindig schaalbaar zonder kwaliteitsverlies.

Verlies van Transparantie: PNG-bestanden ondersteunen transparantie, maar soms gaat deze verloren bij de conversie. Hou daarom altijd de transparantie-instellingen goed in de gaten bij het exporteren naar AI. In Illustrator kan je specifieke opties aanvinken om de transparantie te behouden.

Compatibiliteitsissues: Als het geconverteerde AI-bestand zijwaarts gebruikt wordt in andere software of apparaten, kunnen er compatibiliteitsproblemen ontstaan. Ik sla mijn AI-bestanden daarom altijd op met inachtneming van de maximale compatibiliteit. Dit houdt in dat ik oudere versies van Illustrator kies bij het opslaan, wat de breedste ondersteuning biedt.

Deze oplossingen hebben mij keer op keer geholpen om problemen tijdens het conversieproces te voorkomen en te verhelpen. Door vooruit te plannen en deze tips in acht te nemen, zorg ik ervoor dat mijn conversies van PNG naar AI foutloos verlopen, klaar voor elk grafisch project dat voor me ligt.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is het converteren van PNG naar AI een proces dat precisie en aandacht voor detail vereist. Ik heb je door de stappen geleid om ervoor te zorgen dat je ontwerpen behouden blijven in kwaliteit en bewerkbaarheid. Door de juiste opslagopties te kiezen en Adobe Creative Cloud te gebruiken blijven je bestanden altijd toegankelijk en klaar voor gebruik. Bovendien helpen de besproken tips je om veelvoorkomende problemen te omzeilen waardoor je met vertrouwen kunt werken aan elk grafisch project. Met deze kennis ben je nu uitgerust om je PNG-afbeeldingen vlekkeloos om te zetten naar het veelzijdige AI-formaat.