AEG Wasmachine E20 Foutcode: Oplossen & Voorkomen

Stel je voor, je wasgoed zit in de wasmachine en plots verschijnt er een foutcode op het display. Als je ooit de ‘AEG E20 foutcode’ op je wasmachine hebt zien knipperen, weet je hoe frustrerend het kan zijn. Gelukkig ben ik hier om je door de betekenis en oplossingen te loodsen.

De E20 foutcode op een AEG wasmachine duidt vaak op een probleem met de waterafvoer. Maar geen zorgen, het is meestal een probleem dat je zelf kunt oplossen. In de volgende alinea’s deel ik mijn tips en tricks om je wasmachine weer soepel te laten draaien.

Wat is de AEG E20 foutcode?

Als je wasmachine plotseling de E20 foutcode toont, begrijp ik volledig dat je even in de stress schiet. Maar geen zorgen, het is meestal een probleem dat je vaak zelf kunt oplossen. De E20 foutcode op een AEG wasmachine geeft aan dat de machine problemen ondervindt met de waterafvoer. Dit kan variëren van een eenvoudige verstopping tot een defecte pomp.

Er zijn meerdere oorzaken waarom deze foutcode kan verschijnen:

 • Een verstopte afvoerpomp
 • Een geblokkeerd filter
 • Een kink in de afvoerslang
 • De afvoerslang die te hoog geplaatst is

Om verdere schade aan je wasmachine te voorkomen, is het essentieel een aantal stappen te doorlopen om het probleem te identificeren. Eerst en vooral is het raadzaam om te checken of het filter schoon is. Indien je een verstopping aantreft, verwijder je deze meteen; dat zou namelijk al het probleem kunnen oplossen.

Vervolgens moet je controleren of de afvoerslang niet geknikt of geblokkeerd is. De afvoerslang moet vrij zijn van obstructies om een soepele waterafvoer te waarborgen. Als de slang correct lijkt, dan kan het aan de afvoerpomp zelf liggen. Dit onderdeel kan verstopt raken met voorwerpen die tijdens het wassen uit kleding zijn gekomen of door opgehoopt vuil.

Het is ook mogelijk dat de foutcode wordt weergegeven wegens een defecte of falende pomp. In dat geval kan het zijn dat deze vervangen moet worden. Ik adviseer om bij twijfel of bij complexere problemen een vakman in te schakelen. Zo voorkom je dat je per ongeluk meer schade aanricht.

Door het volgen van deze stappen kan je snel weer gebruik maken van je wasmachine, zonder het ongemak van een niet-functionerende waterafvoer.

Problemen met de waterafvoer

Wanneer u met de E20 foutcode op uw AEG wasmachine te maken krijgt, betekent dit dat er iets niet klopt met het waterafvoersysteem. Ik weet hoe frustrerend dit kan zijn, maar maak je geen zorgen, er zijn verschillende methoden om dit aan te pakken. Eerste stappen die je kunt nemen zijn vaak het simpelweg reinigen van het filter en het inspecteren van de afvoerslang. Dit zijn routineonderhoudstaken die iedereen met gemak zelf kan uitvoeren.

Af en toe kan het probleem veroorzaakt worden doordat kleine voorwerpen zoals munten of knopen door de filters heen glippen en de pomp blokkeren. Ik raad je aan om altijd de zakken van je kleding te controleren voordat ze in de machine gaan. Het is verbluffend hoe vaak zoiets simpels als een vergeten muntstuk de oorzaak van de storing kan zijn.

Mocht een inspectie van de afvoerslang en het filter niet tot een oplossing leiden, dan moet je misschien iets dieper graven. Een geblokkeerde pomp kan net zo goed de schuldige zijn. Sommige modellen van AEG wasmachines bieden toegang tot de afvoerpomp via een klein paneel aan de voorzijde. Wees voorzichtig als je dit zelf doet. Om te voorkomen dat je een overstroming veroorzaakt, zorg ervoor dat de wasmachine is uitgeschakeld en dat het water is weggepompt. Dat laatste kun je bereiken door de noodafvoerslang te gebruiken die meestal in de buurt van de filterklep wordt gevonden.

Het kan ook zijn dat je te maken hebt met een defecte afvoerpomp. Dit wordt duidelijk wanneer er geen blokkades zijn gevonden en de E20 code blijft verschijnen. In zo’n geval kun je het beste de hulp inroepen van een professional. Het repareren of vervangen van een intern onderdeel is niet altijd eenvoudig en kan bij verkeerde handelingen tot meer schade leiden.

Door deze stappen te doorlopen en problemen systematisch uit te sluiten, ben je op de goede weg om je AEG wasmachine weer vlekkeloos te laten werken. Remember, regelmatig onderhoud kan veel van deze problemen vanaf het begin voorkomen.

Veelvoorkomende oorzaken van de E20 foutcode

Wanneer ik de foutcode E20 op mijn AEG wasmachine tegenkom, betekent dit vaak dat er iets mis is met het afvoersysteem. Ik ben me goed bewust dat een nauwkeurige diagnose essentieel is voor een effectieve oplossing. Er zijn verschillende veelvoorkomende oorzaken die ik in de loop der jaren ben tegengekomen en die ik hier graag deel om mijn lezers te helpen.

Een van de meest voorkomende problemen is een verstopt filter. Door pluisjes, kleine voorwerpen en opgehoopt vuil kan het filter verstopt raken, wat leidt tot foutcode E20. Regelmatig reinigen van het filter is een eenvoudige onderhoudstaak die veel problemen kan voorkomen.

Een andere oorzaak die ik dikwijls heb ontdekt, is een geblokkeerde afvoerslang. Het kan knikken of verstoppingen bevatten, wat de waterafvoer belemmert. Het is belangrijk om de afvoerslang te controleren op eventuele obstructies of beschadigingen.

Er kunnen ook elektrische problemen zijn, zoals een defect in de druk- of niveau sensor. Deze sensoren zijn van cruciaal belang voor de werking van de wasmachine omdat ze het waterpeil in de gaten houden. Als ze niet correct functioneren, kan de wasmachine de foutcode E20 weergeven.

Hieronder staat een samenvatting van de hoofdoorzaken van foutcode E20:

 • Verstopt filter
 • Geblokkeerde afvoerslang
 • Elektrische problemen met sensoren

Mijn ervaring heeft me geleerd dat deze oorzaken het vaakst aan de basis liggen van de E20 foutmelding. Door deze componenten te controleren en te onderhouden, kunnen veel problemen zelfs voor ze opduiken al voorkomen worden. Het is altijd mijn advies om bij twijfel contact op te nemen met een vakman. Voor nu is het cruciaal om deze oorzaken stap voor stap te onderzoeken en zo het probleem bij de kern aan te pakken.

Hoe de E20 foutcode op te lossen

Wanneer ik geconfronteerd word met de E20 foutcode op mijn AEG wasmachine, weet ik dat het tijd is om proactief te handelen om het probleem op te lossen. Het is cruciaal om te begrijpen dat deze foutcode een indicator kan zijn voor verschillende kwesties, dus hier is een stapsgewijze aanpak om het probleem aan te pakken.

Allereerst check ik het filter. De filter zit meestal aan de voorkant van de wasmachine, achter een klein deurtje. Ik zorg ervoor dat ik een handdoek en een bakje bij de hand heb om water op te vangen dat kan uitlopen wanneer ik de filter verwijder. Door de filter te reinigen, zorg ik ervoor dat er geen voorwerpen of ophopingen van pluis de waterstroom blokkeren.

Als de filter schoon is, controleer ik de afvoerslang. De slang kan geknikt of verstopt zijn en dat kan de afvoer van het water belemmeren. Ik zorg ervoor dat de slang vrij is van obstakels en goed is aangesloten.

Een volgende mogelijke stap is het verifiëren van de afvoerpomp. Ik luister naar de pomp tijdens het afvoeren om te zien of er ongewone geluiden zijn die duiden op een blokkade of een defect. Het kan zijn dat de pomp schoongemaakt of vervangen moet worden indien deze niet goed werkt.

Ik houd ook de elektrische aansluitingen in de gaten, vooral bij oudere machines, waar problemen met sensoren of bedrading kunnen optreden. Als ik weinig ervaring heb met elektrische systemen, schakel ik liever een vakman in om de sensoren en bedrading te inspecteren.

Hier volgen de essentiële stappen die ik doorloop:

 • Reinig het filter regelmatig.
 • Inspecteer en corrigeer de afvoerslang.
 • Controleer de afvoerpomp op blokkades of defecten.
 • Inspecteer elektrische aansluitingen en sensors indien nodig.

Het is belangrijk te onthouden dat de genoemde stappen bedoeld zijn om veelvoorkomende problemen met de E20 foutcode op te lossen. Als deze stappen niet het gewenste resultaat leveren, kan het nodig zijn professionele hulp in te schakelen.

Tips en tricks voor het voorkomen van de E20 foutcode

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom deel ik mijn beste tips om de E20 foutcode bij uw AEG wasmachine te voorkomen. Regelmatig onderhoud is de sleutel tot een langdurig probleemloze werking van uw apparaat.

Regelmatig Reinigen van het Filter

Het filter van uw wasmachine moet regelmatig worden gereinigd om opstoppingen te vermijden. Het is niet alleen belangrijk voor het behoud van een goede waterafvoer, maar ook om uw wasmachine efficiënt te laten draaien. Vergeet dus niet elke maand het filter te controleren en indien nodig schoon te maken.

Inspectie van de Afvoerslang

Een geknikte of verstopte afvoerslang kan de oorzaak zijn van veelvoorkomende afvoerproblemen, inclusief de E20 fout. Zorg ervoor dat de slang vrij is van obstakels en niet geknikt is achter de wasmachine. Dit voorkomt niet alleen de foutcode, maar verlengt ook de levensduur van uw apparaat.

Periodieke Controle van de Afvoerpomp

Zelfs als alles schoon lijkt, kan er klein vuil zijn dat zich ophoopt in de afvoerpomp. Controleer daarom periodiek of de pomp duidelijke doorgangen heeft en vrij is van vreemde voorwerpen. Periodieke controle kan grotere problemen in de toekomst voorkomen.

Vermijd Overbelading van de Wasmachine

Een veelvoorkomende fout die leidt tot de E20 is overbelading van de wasmachine. Door te veel wasgoed in de trommel te stoppen kan de machine moeite hebben met afvoeren. Volg altijd de aanbevolen maximale belading om overbelasting en bijbehorende foutcodes te voorkomen.

Door deze eenvoudige stappen regelmatig uit te voeren, houdt u uw machine in topconditie en voorkomt u foutcodes zoals de E20. Niet alleen voorkomt u hiermee onnodige onderbrekingen in uw wasroutine, u zult ook merken dat uw wasmachine langer mee zal gaan.

Conclusie

Het oplossen van de AEG E20 foutcode kan vaak met eenvoudige stappen thuis. Door het filter te reinigen en de afvoerslang te inspecteren kom je al een heel eind. Mocht het probleem dieper liggen zoals bij een geblokkeerde pomp of een defecte afvoerpomp dan is het tijd om een expert erbij te halen. Vergeet niet dat preventie key is; regelmatig onderhoud kan je een hoop gedoe besparen. Volg de stapsgewijze aanpak die ik heb beschreven en je wasmachine zal weer snel naar behoren werken. En onthoud mocht zelf troubleshooten niet baten schakel dan altijd professionele hulp in. Zo blijft je wasmachine langer in topconditie en voorkom je toekomstige E20 foutcodes.