AEG Wasmachine Probleem: Hoe Los Je Foutcode E20 Op?

Als je ooit de AEG foutcode E20 op je wasmachine hebt gezien, weet je hoe frustrerend het kan zijn. Het lijkt misschien alsof je wasmachine er plotseling mee ophoudt, maar maak je geen zorgen, ik ben hier om je te helpen.

Deze foutcode duidt meestal op een probleem met de afvoer van je wasmachine. Ik heb het zelf meegemaakt en ik weet precies wat je moet doen om je wasmachine weer aan de praat te krijgen.

Wat is AEG foutcode E20?

Tijdens mijn wasroutines stuit ik af en toe op de foutcode E20 op mijn AEG-wasmachine. Foutcode E20 duidt op een probleem met de afwatering van het apparaat. Het kan zijn dat het water niet goed wordt afgevoerd, waardoor de wasmachine de cyclus niet kan voltooien. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Een verstopping in de afvoerslang
 • Een probleem met de afvoerpomp
 • Een verstopt filter

Het identificeren van de specifieke oorzaak van de foutcode E20 is cruciaal. Allereerst check ik de afvoerslang; deze moet vrij zijn van bochten en verstoppingen. Indien nodig, haal ik de slang los en spoel ik deze door.

Vervolgens inspecteer ik de afvoerpomp. AEG-wasmachines zijn uitgerust met een toegangspaneel waardoor je makkelijk bij de pomp kunt. Sommige modellen hebben een klein pompfilter dat je kunt verwijderen en schoonmaken. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om dit soort problemen te voorkomen.

Als de onderdelen schoon zijn, maar de foutcode verschijnt nog steeds, is de volgende stap het controleren van de elektronica. De pomp kan defect zijn of de elektronische besturing heeft misschien een reset nodig. Vaak helpt het om de wasmachine even van de stroom te halen en daarna weer in te schakelen.

Het zelf oplossen van foutcode E20 is goed te doen als je een beetje handy bent. Echter, als de fout blijft optreden, is het verstandig om een vakman te raadplegen. Regelmatig onderhoud en het tijdig schoonmaken van filters en afvoerslangen helpt foutcodes zoals de E20 te voorkomen. Zo houd je de wasmachine in optimale conditie en voorkom je onverwachte verrassingen tijdens de was.

Oorzaken van de AEG foutcode E20

Als ik tegen een AEG foutcode E20 aanloop, weet ik meteen dat er iets niet in de haak is met het afvoersysteem van mijn wasmachine. Ik ben inmiddels wel bekend met de boosdoeners die hiervoor kunnen zorgen. Wat ik vaak tegenkom, is dat objecten die in zakken achterblijven per ongeluk in de was terechtkomen en de weg naar de pomp vinden. Dat zijn bijvoorbeeld:

 • Munten
 • Haarspelden
 • Kleine speelgoedonderdelen

Ook een verstopte afvoerslang is een veelvoorkomende oorzaak. Soms zit er gewoon te veel pluis, vuil of wasmiddelresten in de slang die het water niet goed doorlaten.

De afvoerpomp zelf kan ook defect raken. Na verloop van tijd kan er slijtage optreden of een verstopping ontstaan. Een pomp die het begeeft, is vaak te herkennen aan een brommend of zoemend geluid.

Eveneens zou het een probleem met de drukschakelaar kunnen zijn. Die is verantwoordelijk voor het detecteren van het waterpeil in de wasmachine. Als deze niet goed functioneert, geeft het apparaat mogelijk een E20-foutcode.

Het is ook mogelijk dat de foutcode wordt veroorzaakt door een probleem met de software van de wasmachine. In zeldzame gevallen kan een glitch of software-fout zorgen voor een onterechte foutmelding.

Als ik te maken krijg met foutcode E20, ga ik altijd systematisch te werk. Zo controleer ik eerst de simpelste oorzaken voordat ik overga naar de meer complexe. Door regelmatig onderhoud te plegen en te letten op wat ik in de wasmachine stop, voorkom ik veel van deze problemen. En vergeet niet, bij twijfel of als het probleem aanhoudt, is het slim om een professional in te schakelen. Het is beter om veilig te zijn dan sorry als het gaat om het repareren van huishoudelijke apparaten.

Hoe de AEG foutcode E20 op te lossen

Wanneer je met de AEG foutcode E20 te maken krijgt, is het belangrijk om systematisch te werk te gaan om het probleem te lokaliseren en op te lossen. Hieronder vind je enkele stappen die je kunt volgen.

Allereerst check ik altijd de zakken van kleding voordat ik ze in de wasmachine doe. Dit om te voorkomen dat kleine voorwerpen zoals munten of haarspeldjes een verstopping veroorzaken. Mocht de foutcode toch verschijnen, dan controleer ik de afvoerslang. Een verstopping daarin kan het water hinderen om goed weg te stromen. Ik zorg ervoor dat de slang niet geknikt of geblokkeerd is.

Indien de afvoerslang niet het probleem lijkt, richt ik mijn aandacht op de afvoerpomp. Een defect daaraan kan ook resulteren in foutcode E20. Ik maak de pomp schoon, kijk of er iets vastzit en controleer of de pompbladen vrij kunnen draaien.

De drukschakelaar is een ander component dat de foutcode kan triggeren als deze niet goed werkt. Dit deel van de wasmachine houdt in de gaten hoeveel water er in de trommel zit. Als de drukschakelaar defect is, kan het zijn dat de machine onterecht denkt dat er nog water in zit. Het resetten van de machine kan in sommige gevallen helpen om dit soort problemen op te lossen.

Er zijn momenten waarop een softwarefout de boosdoener kan zijn, al komt dit minder vaak voor. Een simpele reset van de wasmachine kan soms dit soort elektronische glitches verhelpen. Dit doe ik door de machine voor enige tijd los te koppelen van de stroom.

Het toepassen van regelmatig onderhoud is cruciaal om de levensduur van de wasmachine te verlengen en foutcodes zoals E20 te vermijden. Schoonmaken van filters en controleren van slangen maakt integraal deel uit van mijn onderhoudsroutine.

Mocht je zelf niet zeker weten hoe je een bepaald probleem moet aanpakken, dan raad ik altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde technicus. Die kan vaak snel het probleem diagnosticeren en een passende oplossing bieden, zonder dat er verdere schade aan de machine ontstaat.

Stap 1: Controleer de afvoer

Als je te maken hebt met de AEG foutcode E20, is het essentieel dat je begint bij de basis: de afvoer van jouw wasmachine. Dit is vaak de boosdoener als het gaat om afvoergerelateerde foutcodes. In mijn ervaring loont het om een systematische aanpak te hanteren.

Allereerst raad ik je aan de afvoerslang te inspecteren. Deze slang kan soms verstopt raken of geknikt zijn, wat de waterafvoer zou belemmeren. Zorg ervoor dat je de slang controleert op:

 • Knikken
 • Verstoppingen
 • Beschadigingen

Indien je een verstopping vindt, kun je deze meestal gemakkelijk verwijderen. Een geknikte slang kan vaak worden rechtgetrokken, maar als deze beschadigd is, zal deze waarschijnlijk moeten worden vervangen.

Het schoonmaken van het afvoerfilter is een andere cruciale stap die regelmatig moet worden uitgevoerd, zelfs preventief. Dit filter vangt deeltjes en voorwerpen op die anders schade aan de pomp zouden kunnen veroorzaken. Doorloop de volgende stappen om het filter schoon te maken:

 • Schakel de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact
 • Draai het filter langzaam open en laat het water eruit lopen
 • Maak het filter schoon onder stromend water
 • Controleer of de behuizing van het filter vrij is van voorwerpen en vervuiling

Let op bij het schoonmaken van het filter, er kan water uitkomen, dus houd handdoeken bij de hand.

Mocht het controleren van de afvoerslang en het schoonmaken van het afvoerfilter het probleem niet oplossen, dan is het mogelijk dat er een dieperliggende oorzaak is. Dit zou een defect in de pomp kunnen betreffen of een probleem met de software van de wasmachine. Voor deze diagnoses is het vaak raadzaam een professional te raadplegen, vooral als je niet bekend bent met de meer technische aspecten van een wasmachine. Afhankelijk van de ernst van het probleem kunnen de reparatiekosten variëren.

Het regelmatig nakijken van deze onderdelen kan toekomstige foutcodes voorkomen. Hierdoor bespaar je op lange termijn niet alleen op reparatiekosten maar verleng je ook de levensduur van je AEG wasmachine.

Stap 2: Reinig het filter

Wanneer een AEG wasmachine de foutcode E20 laat zien, is vaak de volgende stap die ik onderneem het reinigen van het afvoerfilter. Dit simpel klinkende proces kan meer invloed hebben op de functionaliteit van je wasmachine dan je misschien denkt. Het afvoerfilter vangt pluisjes, kleine objecten en ander vuil dat uit je wasgoed komt op. Wanneer het filter verstopt zit, kan dit de afvoer van water belemmeren, wat resulteert in de gevreesde E20 foutcode.

De positie van het filter kan variëren afhankelijk van het model van de wasmachine, maar ‘t is meestal te vinden achter een klepje aan de voorzijde van het apparaat, onderin. Voordat ik overga tot het schoonmaken, zorg ik ervoor dat ik het volgende bij de hand heb:

 • Een handdoek om water op te vangen dat vrij kan komen bij het openen van het filter.
 • Een bakje om het water in op te vangen.
 • Handschoenen voor hygiëne en om mijn handen te beschermen tegen eventuele scherpe voorwerpen die zich in het filter konden bevinden.

Eerst zet ik de wasmachine uit en trek de stekker uit het stopcontact. Ik plaats de handdoek voor de wasmachine om lekkend water op te vangen. Vervolgens open ik het filterklepje en plaats ik het bakje eronder. Als ik het filter ontkoppel, laat ik het water rustig in het bakje lopen. Het is cruciaal dat ik voorzichtig te werk ga, zodat ik geen water morst of onderdelen beschadig.

Vervolgens inspecteer ik het filter en verwijder alle zichtbare vuilresten. Ik gebruik een zachte borstel of een vochtige doek om het filter grondig te reinigen. Daarna controleer ik de ruimte waar het filter zich bevond op eventuele achtergebleven voorwerpen of vuil. Na het schoonmaken plaats ik het filter terug en zorg dat het goed vastzit. Het is belangrijk om hierbij geen overmatige kracht te gebruiken, anders kan het filter of de behuizing beschadigen.

Tenslotte zet ik de wasmachine weer aan en draai een kort programma om te checken of het probleem met foutcode E20 verholpen is. Een schoon filter kan wonderen doen voor de prestaties van de wasmachine en kan zelfs voorkomen dat de foutcode in de toekomst weer verschijnt. Het regelmatig schoonmaken van het afvoerfilter – aanbevolen is eens per maand – draagt bij aan een langere levensduur van je wasmachine.

Stap 3: Controleer de afvoerslang

Na het schoonmaken van het afvoerfilter is het belangrijk de afvoerslang te controleren. Verstoppingen of knikken in de slang kunnen resulteren in foutcode E20, omdat het water dan niet goed wordt afgevoerd.

Allereerst, zorg dat de wasmachine uit staat en dat er geen water meer in zit. Dit maakt het veiliger om aan de slag te gaan. Trek de wasmachine voorzichtig naar voren om toegang te krijgen tot de afvoerslang. Deze is meestal aan de achterkant van de machine geplaatst.

Kijk goed of er geen knikken zijn in de slang. Een geknikte slang kan namelijk de waterstroom blokkeren, wat de afvoer van de wasmachine hindert. Als je een knik vindt, probeer deze dan voorzichtig recht te buigen. Lukt dat niet, overweeg dan om de slang te vervangen. Gelukkig is een afvoerslang gemakkelijk online of in de meeste hardwarewinkels te vinden.

Naast knikken is het ook mogelijk dat de slang verstopt is. Een verstopte afvoerslang is vaak te herkennen aan het feit dat de wasmachine langzamer leegloopt dan gebruikelijk of dat er water achterblijft na een wasbeurt. Om een verstopping op te lossen, kun je de slang loskoppelen en doorspoelen met water. Dit verwijdert het meeste vuil en afzettingen die zich mogelijk hebben opgehoopt. Voor hardnekkig vuil kun je een lange flexibele borstel gebruiken, speciaal ontworpen om afvoerslangen mee te reinigen.

Na het controleren en eventueel corrigeren van de afvoerslang, sluit je deze weer correct aan op de wasmachine. Let op dat er geen nieuwe knikken ontstaan bij het terugplaatsen van de wasmachine. Vervolgens kun je de wasmachine weer aanzetten en een kort programma draaien om te controleren of het probleem met de foutcode E20 opgelost is.

Het regelmatig controleren van de afvoerslang is een eenvoudige stap die helpt om uw AEG wasmachine soepel te laten werken. Het zorgt ervoor dat problemen zoals foutcode E20 minder snel zullen voorkomen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en optimale prestaties van uw apparaat.

Stap 4: Controleer de waterafvoerpomp

Na het zorgvuldig inspecteren van de afvoerslang is de volgende logische stap om aandacht te besteden aan de waterafvoerpomp. Dit onderdeel is cruciaal voor het functioneren van uw AEG wasmachine omdat het verantwoordelijk is voor het wegspoelen van het gebruikte water. Verstoppingen of schade aan de pomp kunnen de oorzaak zijn van de foutcode E20.

Voordat ik begin met het controleren van de waterafvoerpomp, zorg ik ervoor dat de wasmachine is losgekoppeld van de stroomvoorziening om veiligheidsredenen. Het toegangspaneel tot de pomp vind je meestal aan de voorzijde van de wasmachine, laag bij de grond. In sommige modellen is dit paneel afgedekt met een klepje dat je gemakkelijk kunt openen.

Met het paneel verwijderd, kan ik de pomp en het pompfilter zien. Regelmatige reiniging van het pompfilter is een must en helpt een reeks problemen te voorkomen, waaronder de E20-foutcode. Ik controleer op zichtbare verstoppingen zoals pluizen, muntstukken, of andere kleine objecten die per ongeluk met de was mee zijn gekomen.

Soms zit het euvel in een vastgelopen pompwaaier, die je voorzichtig kunt proberen te draaien met je vingers. Als de waaier beweegt, is dat een goed teken. Als het echter niet beweegt, kan er sprake zijn van een ernstiger probleem en zou de pomp vervangen moeten worden.

Het is ook mogelijk dat de elektrische aansluitingen van de afvoerpomp problemen veroorzaken. Deze controleer ik op tekenen van corrosie of beschadigingen. Defecte bedrading of connectoren kunnen een storing in de pomp veroorzaken, wat resulteert in de foutcode E20.

Bij elke stap maak ik schoon en vervang wat nodig is, waarbij ik de richtlijnen van de fabrikant zorgvuldig volg. Het onderhouden van de waterafvoerpomp draagt niet alleen bij aan het oplossen van het huidige probleem maar verlengt ook de levensduur van de machine.

Stap 5: Neem contact op met een professional

Als de voorgaande stappen geen soelaas hebben geboden, is het tijd om een expert in te schakelen. Ik weet dat het frustrerend kan zijn als je alle aanbevolen handelingen hebt uitgevoerd en de foutcode E20 blijft verschijnen. Een professionele monteur heeft echter de benodigde ervaring en tools om diepgewortelde problemen aan te pakken die buiten het bereik liggen van de meeste doe-het-zelvers.

Professionele Diagnose
De eerste actie die een professional zal ondernemen, is een grondige diagnose stellen. Zij beschikken over gespecialiseerde diagnostic software en apparatuur die problemen kunnen identificeren die voor leken vaak onzichtbaar blijven. Zij controleren niet alleen de afvoer en de pomp, maar ook andere onderdelen zoals de motor, de drukschakelaar en de besturingsmodule.

Voordelen van Professionele Hulp

 • Expertise: Monteurs hebben vaak jarenlange ervaring en kunnen snel de oorzaak van de foutcode E20 vaststellen.
 • Garantie: De meeste professionals bieden garantie op hun werk, wat zorgt voor extra gemoedsrust.
 • Tijdsefficiëntie: Terwijl het zelf uitvoeren van reparaties tijdrovend kan zijn, kan de professional vaak in een fractie van de tijd een oplossing bieden.
 • Veiligheid: Een ongetraind persoon kan tijdens het repareren van een wasmachine onbedoeld meer schade aanrichten of zelfs letsel oplopen.

Wanneer Professionele Hulp Inroepen

Het is raadzaam direct een expert te raadplegen als:

 • Je niet comfortabel bent met het zelf uitvoeren van reparaties.
 • Je de voorgestelde stappen hebt geprobeerd en de fout blijft bestaan.
 • Je wasmachine regelmatig foutcodes toont, wat kan wijzen op een groter onderliggend probleem.

Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice van AEG of zoek naar een gecertificeerde monteur in jouw regio. Vergeet niet om reviews en beoordelingen van de monteur of het reparatiebedrijf te lezen voordat je een afspraak maakt. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn cruciaal bij het kiezen van een professional om je te helpen met huishoudelijke apparaten.

Conclusie

Ik hoop dat mijn tips je helpen om de AEG foutcode E20 snel en effectief aan te pakken. Onthoud dat regelmatig onderhoud aan je wasmachine essentieel is voor een langdurige werking. Mocht je toch tegen problemen aanlopen die je zelf niet kunt verhelpen schakel dan zeker een professional in. Zo ben je verzekerd van een veilige en correcte oplossing en voorkom je verdere schade aan je apparaat. Vertrouw op de expertise van een vakman en je wasmachine zal voor je het weet weer draaien als nieuw.