Bosch Wasmachine: E18 Foutcode Snel Verhelpen

Sta je voor een Bosch wasmachine met een knipperende E18 foutcode? Je bent niet alleen. Deze code kan een flinke hoofdpijn veroorzaken, maar gelukkig ben ik hier om je te helpen de betekenis te ontrafelen en je wasroutine weer op de rails te krijgen.

Als ervaren blogger in huishoudelijke apparatuur, heb ik talloze foutcodes ontcijferd en de E18 foutcode van Bosch is een klassieker. Het duidt op een probleem met de afvoer van je wasmachine, en ik weet precies wat er moet gebeuren om dit op te lossen.

Wat is de Bosch E18 foutcode?

Als ervaren blogger in huishoudelijke apparatuur loop ik regelmatig tegen verschillende foutcodes aan. De E18 foutcode bij een Bosch wasmachine is zo'n code waar veel gebruikers mee te maken kunnen krijgen. Het duidt specifiek op een probleem in het afvoersysteem van de wasmachine. Ervaar je deze foutcode op het display van je Bosch wasmachine, dan is het waarschijnlijk dat het water niet goed weg kan lopen.

Allereerst, het is essentieel om te begrijpen dat een foutcode zoals E18 niet direct wijst op een defect apparaat. Vaak is het een indicatie dat er iets kleins mis is, wat je meestal zelf kunt verhelpen. Bijvoorbeeld, het kan zijn dat de afvoerpomp verstopt zit of dat de filters vervuild zijn. Dit zijn onderdelen die regelmatig onderhoud nodig hebben om optimaal te blijven functioneren.

De symptomen van de E18 foutcode kunnen variëren, maar veelvoorkomende tekenen zijn:

 • De wasmachine stopt onverwacht tijdens het wasprogramma.
 • Water blijft staan in de trommel na het einde van het wasprogramma.
 • De wasmachine maakt meer lawaai dan gebruikelijk, vooral tijdens het afpompen.

Het is mijn taak om je door de mogelijke oorzaken en oplossingen heen te helpen. In de volgende sectie van dit artikel zullen we het hebben over de stappen die je kunt nemen om deze foutcode te verhelpen. Door mijn ervaring kan ik je verzekeren dat, met een beetje inzicht en handigheid, de E18 foutcode geen groot obstakel hoeft te vormen. Trouwens, het is goed om te weten dat preventief onderhoud bepaalde foutcodes kan voorkomen, iets wat ik iedereen kan aanbevelen die zijn wasmachine in topconditie wil houden.

Juist het regelmatig checken van je apparaat op verstoppingen en het schoonhouden van filters kan veel problemen voorkomen. Blijf vooral lezen voor praktische tips die helpen de E18 foutcode op te lossen en toekomstige wasdagen soepel te laten verlopen.

Oorzaken van de Bosch E18 foutcode

Wanneer je geconfronteerd wordt met de E18 foutcode op je Bosch wasmachine, is het essentieel om de mogelijke oorzaken te begrijpen om het probleem effectief aan te pakken. Het ligt vaak aan het afvoersysteem, maar wat precies?

Om te beginnen kan het zijn dat de afvoerpomp geblokkeerd is. Dit kan voorkomen doordat kleine voorwerpen zoals munten of knopen uit de zakken van je kleding komen en de weg versperren. Het regelmatig controleren van zakken voordat kleding de wasmachine ingaat kan dit voorkomen.

Een andere gebruikelijke oorzaak is dat het afvoerfilter verstopt is geraakt. Stof en pluisjes verzamelen zich na verloop van tijd en kunnen de doorstroming van water belemmeren. Het filter bevindt zich meestal aan de voorzijde van de wasmachine en moet regelmatig worden schoongemaakt.

Daarnaast kan het zijn dat de afvoerslang gebogen of bekneld is. Dit kan de waterafvoer vertragen of zelfs geheel stoppen. Zorg ervoor dat de slang vrij ligt en geen kinken bevat.

Ook kan er een probleem zijn met de software van de wasmachine. Soms kan een reset van de machine, door deze even van de stroom af te halen, al wonderen doen.

Laten we deze punten eens bekijken:

 • Controle op vreemde voorwerpen in de afvoerpomp.
 • Regelmatig reinigen van het afvoerfilter.
 • Zorgen dat de afvoerslang correct gepositioneerd is.
 • Resetten van de wasmachine indien nodig.

Als je klaar bent voor een diepere duik in elk van deze punten, sta ik klaar om je door de symptomen van elk probleem te loodsen en je te adviseren over de beste aanpak om je Bosch wasmachine weer soepel te laten draaien. Soms vereist het meer dan een snelle fix; bijvoorbeeld, als na diverse pogingen de foutcode E18 blijft verschijnen, kan het wijzen op een ernstiger probleem met de afvoerpomp zelf of een mogelijk verstopte afvoerbuis.

Door deze oorzaken systematisch na te gaan, verhoog je de kans op een snelle en effectieve oplossing en zorg je ervoor dat je Bosch wasmachine in optimale conditie blijft.

Hoe de Bosch E18 foutcode op te lossen

Wanneer de E18 foutcode op je Bosch wasmachine verschijnt, betekent dit dat je actie moet ondernemen om het apparaat weer werkend te krijgen. Hier zijn enkele stappen die ik volg om problemen met de afvoer aan te pakken en de foutcode op te lossen.

Als eerste controleer ik het afvoerfilter. Vaak zit hier vuil of voorwerpen in die het water blokkeren. Dit is eenvoudig zelf te reinigen:

 • Schakel de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 • Plaats een handdoek en een ondiepe bak of kom voor de wasmachine om water op te vangen.
 • Draai het afvoerfilter voorzichtig open. Wees klaar voor wat water dat eruit kan komen.
 • Maak het filter schoon, spoel het uit onder de kraan en controleer de ruimte waar het filter zich bevindt op eventuele obstakels.

Vervolgens onderzoek ik de afvoerslang. Is deze gebogen of zit er een knik in, dan kan dit de waterstroom belemmeren. Zorg ervoor dat de slang geen scherpe bochten maakt en goed aangesloten is.

 • Controleer de afvoerslang op knikken en recht deze indien nodig uit.
 • Kijk of de aansluiting met de afvoer nog intact is.

Als de foutcode blijft verschijnen, dan kan het zijn dat de afvoerpomp zelf verstopt zit of niet meer goed functioneert. De afvoerpomp is bereikbaar via het paneel aan de voorzijde van de machine en kan, afhankelijk van het model Bosch wasmachine, verschillend zijn qua toegang:

 • Raadpleeg de handleiding voor instructies om bij de afvoerpomp te komen.
 • Controleer de pomp op verstoppingen en reinig deze indien nodig.

Aangezien software ook een rol kan spelen bij foutmeldingen, is het soms nuttig om de wasmachine te resetten om te zien of het probleem zichzelf oplost:

 • Koppel de wasmachine voor een paar minuten los van de stroom.
 • Sluit deze weer aan en start een nieuw wasprogramma.

Door deze stappen nauwkeurig te volgen, kun je de problemen die leiden tot de E18 foutcode vaak zelf oplossen zonder de hulp van een professional. Het onderhouden van de wasmachine door regelmatig controles uit te voeren en schoon te maken, zorgt ervoor dat je minder snel tegen foutcodes aanloopt.

Stappen voor het controleren en reinigen van de afvoer

Als je te maken hebt met een Bosch wasmachine die de foutcode E18 aangeeft, is het cruciaal om te weten hoe je de afvoer controleert en reinigt om de machine weer naar behoren te laten functioneren. Hieronder beschrijf ik een aantal efficiënte stappen die je kunt volgen.

Controleer het Afvoerfilter
Allereerst dien je het afvoerfilter te controleren. Dit filter vangt kleine voorwerpen en vuil op die de afvoer kunnen blokkeren.

 • Zorg dat je wasmachine uitgeschakeld is en geen water meer bevat.
 • Open de serviceklep van je Bosch wasmachine. Deze vind je meestal aan de voorkant onderaan.
 • Plaats een handdoek en een bak of schaal om water op te vangen.
 • Draai het afvoerfilter langzaam open.

Verwijder al het opgehoopte vuil en maak het filter schoon onder stromend water. Controleer ook de ruimte waar het filter zich bevindt op achtergebleven obstakels.

Inspecteer de Afvoerslang
Na het reinigen van het afvoerfilter is het belangrijk om ook de afvoerslang te inspecteren.

 • Zoek naar knikken of verstoppingen in de slang.
 • Als je knikken vindt, probeer deze dan voorzichtig recht te maken.
 • Controleer op verstoppingen door de slang los te koppelen en door te spoelen.

Bij twijfel is het beter om een nieuwe afvoerslang te installeren, gezien een beschadigde slang toekomstige problemen kan veroorzaken.

Check de Afvoerpomp
De afvoerpomp is ook een vitaal onderdeel dat je niet over het hoofd mag zien.

 • Na het controleren van de slang kun je de pomp inspecteren.
 • Luister of je vreemde geluiden hoort wanneer de pomp actief is.
 • Visual controle is soms nodig. Indien mogelijk, open de pomp en verwijder obstructies.

Deze stappen zijn onderdeel van regulier onderhoud dat niet alleen helpt bij het oplossen van de E18 foutcode maar ook bijdraagt aan het voorkomen van toekomstige problemen. Regelmatig onderhoud is dus essentieel.

Belangrijke tips om toekomstige problemen te voorkomen

Als expert op het gebied van huishoudelijke apparaten, weet ik dat het voorkomen van problemen met je Bosch wasmachine even belangrijk is als het oplossen ervan. Om toekomstige problemen met de E18 foutcode of andere gerelateerde storingen te vermijden zijn er een aantal tips die je makkelijk kunt volgen.

Ten eerste is het van belang regelmatig onderhoud te plegen aan je wasmachine. Dit betekent dat je niet alleen het afvoerfilter moet schoonmaken maar ook:

 • De deurrubbers regelmatig inspecteren en reinigen om opbouw van vuil en vocht te voorkomen
 • Controleren of alle watertoevoerfilters schoon zijn wat de waterdruk en instroom zal verbeteren
 • De wasmachine niet overladen, houd je aan de maximale capaciteit zoals aangegeven door de fabrikant

Daarnaast speelt het gebruik van de juiste wasmiddelen en hoeveelheden een cruciale rol. Te veel zeep kan namelijk leiden tot zeepresten die de afvoer kunnen blokkeren en de E18 foutcode kunnen veroorzaken. Gebruik daarom de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel en overweeg het gebruik van speciaal ontworpen wasmiddelen voor jouw Bosch wasmachine.

Een ander aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien is de plaatsing van de afvoerslang. Zorg ervoor dat de slang op de juiste hoogte is geplaatst en vrij van knikken of verstoppingen om water efficiënt af te voeren.

Vergeet niet de software van je wasmachine up-to-date te houden. Moderne Bosch wasmachines beschikken over software die soms updates nodig hebben. Dit kan eenvoudig door de instructies van de fabrikant op te volgen of via de bijbehorende app op je smartphone.

Door deze tips toe te passen, verminder je aanzienlijk de kans op storingen en zorg je ervoor dat je Bosch wasmachine optimaal blijft functioneren. Regelmatig onderhoud en de juiste omgang met de machine zorgen voor een verlengde levensduur en minder onverwachte verrassingen tijdens de wasdagen.

Conclusie

Het oplossen van de Bosch E18 foutcode is vaak een kwestie van eenvoudige stappen die je zelf kunt uitvoeren. Door regelmatig onderhoud te plegen en de genoemde onderdelen te controleren en reinigen houd je je wasmachine in topconditie. Zo voorkom je niet alleen de E18 foutcode maar ook andere mogelijke problemen. Mocht je onverhoopt toch tegen deze foutcode aanlopen dan weet je nu precies wat je te doen staat. En onthoud goed het belang van de juiste plaatsing en instellingen voor een langdurig probleemloze werking van je Bosch wasmachine. Met deze kennis in je achterzak ben je goed voorbereid om je wasmachine draaiende te houden!