Bosch Vaatwasser E15 Error: Oplossingsgids

Stel je voor, je hebt net een heerlijk diner bereid en het is tijd om de vaatwasser in te ruimen. Maar dan, opeens, verschijnt er een foutcode E15 op je Bosch vaatwasser. Paniek! Geen zorgen, ik heb dit vaker gezien en weet precies wat je moet doen.

Foutcode E15 betekent dat er water in de bodemplaat van je vaatwasser staat en het anti-overstromingssysteem geactiveerd is. Het lijkt misschien een groot probleem, maar vaak is het eenvoudig op te lossen. In dit artikel deel ik mijn kennis over hoe je deze foutcode snel en effectief kunt verhelpen.

Wat betekent foutcode E15?

Wanneer je een Bosch vaatwasser hebt, is het mogelijk dat je ooit te maken krijgt met foutcode E15. Deze foutmelding kan zorgen voor enige verwarring en frustratie. Ik begrijp hoe belangrijk het is om snel weer een werkende vaatwasser te hebben. Daarom deel ik graag mijn kennis over wat deze foutcode betekent en hoe je het probleem kunt opsporen.

Foutcode E15 duidt aan dat het anti-overstromingssysteem is geactiveerd. Dit houdt in dat er water is gedetecteerd op een plek waar het niet hoort: de bodemplaat van je vaatwasser. Dit kan veroorzaakt zijn door verschillende oorzaken, zoals een lekkage of overvloedig schuim. Het systeem treedt in werking om te voorkomen dat er meer water uit de machine lekt en eventuele waterschade in huis voorkomt.

Het identificeren van de oorzaak is essentieel. Er zijn een paar veelvoorkomende oorzaken die eruit springen:

 • Defecte of beschadigde afdichtingen
 • Blokkades of verstoppingen in de slangen
 • Problemen met de pomp
 • Te veel zeep of verkeerd soort wasmiddel

Door deze aspecten grondig te controleren, verklein je de kans op herhaling van het probleem in de toekomst. Het is belangrijk om de juiste aanpak te kiezen bij het oplossen van deze foutcode. Vergeet niet dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Regelmatig onderhoud en het volgen van de gebruikersinstructies zullen de levensduur van je Bosch vaatwasser aanzienlijk verlengen en de kans op het ontstaan van foutcode E15 verminderen.

Het zelf oplossen van foutcode E15 is vaak een kwestie van het apparaat resetten of de watertoevoer controleren. Mocht dit niet het beoogde resultaat geven, dan kan het soms nodig zijn om professionele hulp in te schakelen. Assistentie zoeken bij een gecertificeerde technicus wordt aangeraden, zeker als je niet vertrouwd bent met het zelf uitvoeren van reparaties aan huishoudelijke apparaten.

Waarom verschijnt foutcode E15 op mijn Bosch vaatwasser?

Foutcode E15 op een Bosch vaatwasser kan behoorlijk frustrerend zijn, zeker als je niet weet waar het probleem ligt. Ik begrijp het belang van een goed functionerende vaatwasser in ons dagelijks leven en daarom wil ik deze kwestie verhelderen. Foutcode E15 duidt op water in de bodemplaat, wat betekent dat het anti-overstromingssysteem van je vaatwasser geactiveerd is.

Er zijn een paar veelvoorkomende oorzaken die dit probleem kunnen veroorzaken:

 • Defecte Afdichtingen: Na verloop van tijd kunnen de deurrubbers of afdichtingen slijten. Dit kan ervoor zorgen dat tijdens het wasproces water ontsnapt en in de bodemplaat lekt.
 • Verstoppingen: Kleine stukjes voedsel of afzettingen kunnen zich ophopen in de slangen, waardoor water teruglekt naar de bodemplaat. Regelmatige reiniging is essentieel om dit te voorkomen.
 • Pomp Problemen: Als de pomp niet goed werkt, kan er water achterblijven dat vervolgens zijn weg vindt naar de bodemplaat.
 • Te veel zeep of Verkeerd wasmiddel: Het gebruik van te veel zeep of het verkeerde type wasmiddel kan schuimvorming veroorzaken die leidt tot lekkages.

Vaak is het opsporen van de exacte oorzaak van foutcode E15 een kwestie van uitsluiting. Begin met het controleren van de meer voor de hand liggende zaken zoals de afdichtingen en eventuele verstoppingen. Zorg er ook voor dat je altijd het juiste type wasmiddel gebruikt en deze in aangewezen hoeveelheden toevoegt.

Langdurig negeren van de foutcode kan uiteindelijk leiden tot meer schade aan de vaatwasser. Periodiek onderhoud en tijdige reparaties kunnen de levensduur van je apparaat significant verlengen. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan een reset van de vaatwasser soms tijdelijk de code doen verdwijnen, maar meestal is het een indicatie dat er grondiger onderzoek nodig is.

Het is raadzaam om de handleiding van je Bosch vaatwasser te raadplegen als je geconfronteerd wordt met foutcode E15. De handleiding bevat specifieke instructies voor troubleshooting die afgestemd zijn op het model van je vaatwasser. Indien mijn persoonlijke aanpak geen soelaas biedt, is de volgende stap het inschakelen van een gecertificeerd Bosch servicetechnicus om het probleem op professionele wijze aan te pakken.

Hoe verhelp ik foutcode E15 op mijn Bosch vaatwasser?

Het oplossen van de foutcode E15 op je Bosch vaatwasser kan eenvoudig zijn als je de juiste stappen volgt. Eerst wil ik zorgen dat de vaatwasser uitgeschakeld is. Veiligheid voorop; daarom koppel ik het apparaat los van de stroombron voordat ik verder ga met enige reparatie.

Vervolgens controleer ik of er water in de bodemplaat staat. Dit kan ik doen door de voorpanelen te verwijderen en een zaklamp te gebruiken om goed zicht te krijgen. Indien ik water zie, gebruik ik sponsen of doeken om het te verwijderen. Hierbij let ik op dat alle vocht grondig opgedroogd is voordat ik de vaatwasser weer aankoppel.

Mijn volgende stap is het controleren van de slangen en afdichtingen. Zijn deze beschadigd of verstopt? Wellicht zijn ze aan vervanging toe of kan ik ze schoonmaken met een geschikte ontstopper of borstel. Het is essentieel om de integriteit van deze onderdelen te verzekeren, want een kleine verstopping of scheur kan al leiden tot foutcode E15.

Een ander punt van aandacht is de pomp. Ik maak deze regelmatig schoon om te voorkomen dat er zich vuil ophoopt dat de werking kan beïnvloeden. Ik controleer of de pomp vrij kan bewegen en niet geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld glasstukken, botten of andere vreemde voorwerpen.

Als laatste zorg ik ervoor dat ik altijd het aanbevolen type en de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruik. Te veel of verkeerd wasmiddel kan namelijk een overvloed van schuim creëren waardoor sensoren een vals alarm van waterlek kunnen geven.

Als deze stappen het probleem niet verhelpen, overweeg ik om professionele hulp in te schakelen. De Bosch klantenservice of een gecertificeerde reparatiedienst kan vaak een snelle en effectieve oplossing bieden. Wanneer ik hen benader, zorg ik dat ik het model- en serienummer van mijn vaatwasser bij de hand heb, zodat de service zo efficiënt mogelijk verloopt.

Stap 1: Controleer de bodemplaat op water

Komt je Bosch vaatwasser met foutcode E15 voor de dag, dan is het zaak om eerst de bodemplaat te controleren. Deze eenvoudige stap kan al snel duidelijk maken waar het lek zich bevindt. Ik maak het luikje onderin de vaatwasser open en neem een kijkje. Staat er water in, dan weet ik dat hier het probleem ligt. Het anti-overloopsysteem van Bosch vaatwassers detecteert dit water en activeert de foutcode E15 als beveiligingsmaatregel.

Zo ga ik te werk:

 • Schakel allereerst de vaatwasser uit om veilig te werken.
 • Verwijder het onderste paneel, zodat ik toegang krijg tot de bodemplaat.
 • Neem een spons of doek om het water eruit te halen.

Na het verwijderen van het water is het belangrijk om de oorzaak van het lek vast te stellen. Is het een simpele verstopping? Of zijn er misschien onderdelen die vervangen moeten worden? Ik inspecteer de ruimte zorgvuldig. Zijn er zichtbare scheurtjes of gaten, dan vervang ik de beschadigde delen. Soms is het een kwestie van een losgeraakte slang. In dat geval plaats ik de slang terug of vervang deze indien nodig.

 • Check ook de randen van de bodemplaat op lekkages.
 • Kijk naar roest of kalkaanslag; deze kunnen een indicator zijn van een groter probleem.

Door systematisch de staat van de bodemplaat en de aangrenzende onderdelen te controleren, kan ik vaak zelf de oorzaak van foutcode E15 achterhalen. Dit bespaart me tijd en geld voordat ik besluit professionele hulp in te roepen. En niet te vergeten, regelmatig schoonmaken en onderhoud voorkomt dat deze problemen zich opnieuw voordoen.

Stap 2: Schakel de vaatwasser uit en trek de stekker uit het stopcontact

Nadat ik heb vastgesteld dat foutcode E15 actief is, is het essentieel om veiligheidsmaatregelen te treffen. Het eerste wat ik doe, is de vaatwasser uitschakelen. Veilig werken staat voorop, daarom is het uittrekken van de stekker een must. Hiermee voorkom ik mogelijke elektrische schokken terwijl ik aan de oplossing werk.

Met de stroom uit kan ik vervolgens rustig onderzoek doen naar de oorzaak van het probleem zonder enig risico. Ik controleer regelmatig op vocht of lekkages in de buurt van het elektrische gedeelte van het apparaat. Een droge werkplek is cruciaal voordat ik verderga met troubleshooting.

Het is ook belangrijk om te weten dat deze stap niet overgeslagen mag worden. Zelfs als de vaatwasser lijkt uitgeschakeld, kan er stroom op onderdelen blijven staan als de stekker nog in het stopcontact zit. Dit kan gevaarlijk zijn en bovendien kan het leiden tot meer schade aan het apparaat. Zo houd ik mezelf veilig en mijn Bosch vaatwasser klaar voor de volgende stappen.

Veiligheid en een gestructureerde aanpak zijn de sleutels tot het efficiënt verhelpen van foutcodes zoals E15. Na deze noodzakelijke voorbereidingen kan ik gericht door naar de volgende fase van het oplossen van het probleem. Met een systematische aanpak en respect voor het veiligheidsprotocol, ben ik klaar om mijn Bosch vaatwasser weer aan de praat te krijgen.

Stap 3: Verwijder het water uit de bodemplaat

Nadat ik de veiligheid gegarandeerd heb door de vaatwasser uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen, is de volgende stap het verwijderen van overtollig water uit de bodemplaat. Dit is een cruciale stap omdat waterophoping in de bodemplaat vaak de directe oorzaak is van de foutcode E15 bij een Bosch vaatwasser. Overtollig Water kan wijzen op lekkage of overstroming elders in het apparaat.

Om het water te verwijderen, begin ik met het voorzichtig kantelen van de vaatwasser naar achteren. Dit moet met zorg gebeuren om te voorkomen dat er water op de elektronische componenten terechtkomt. Bij het kantelen stroomt het water meestal weg door de overloop waarna ik het apparaat weer rechtop kan zetten.

Mocht het water niet wegstromen of als het kantelen niet mogelijk is vanwege de inbouw van de vaatwasser, dan gebruik ik sponsjes of doeken om het water te absorberen. Een handdoek op de bodem van het apparaat leggen en stevig aandrukken helpt ook het water uit de bodemplaat te halen. Zodra de bodemplaat droog is, is het verstandig om Natte Vlekken na te gaan, die kunnen helpen bij het identificeren van de herkomst van de lekkage.

Het controleren van de vlotter, die in de bodemplaat geïnstalleerd is, is ook een onderdeel van deze stap. Als deze vlotter vastzit, kan dit de vaatwasser aanzetten tot het weergeven van de foutmelding. Ik zorg ervoor dat deze vrij kan bewegen door deze zachtjes te bewegen.

Ten slotte maak ik de bodemplaat grondig schoon, waardoor eventuele vuil en residu dat mogelijk de sensor kan belemmeren, wordt verwijderd. Het is mijn ervaring dat regelmatig schoonmaken kan voorkomen dat de foutcode opnieuw optreedt.

Het is belangrijk om elke stap zorgvuldig en zonder haast uit te voeren. Een Bosch vaatwasser reageert goed op Grondig Onderhoud en probleemoplossing, waardoor de levensduur aanzienlijk kan worden verlengd.

Stap 4: Controleer de afvoerslang en filter

Na het grondig schoonmaken van de bodemplaat, is het tijd om de afvoerslang en het filter van de Bosch vaatwasser eens onder de loep te nemen. Dit zijn cruciale onderdelen die vaak verantwoordelijk zijn voor storingen en foutcodes zoals E15.

Het filter zit meestal centraal geplaatst onderin de vaatwasser en vangt grotere etensresten en vuil op. Ik controleer altijd of het filter goed vastzit en geen schade vertoont. Het moet regelmatig worden schoongemaakt, want een verstopt filter kan de afwatering belemmeren en zo tot foutmeldingen leiden. Het schoonmaken doe ik simpelweg door het filter te verwijderen, het onder stromend water af te spoelen en met een zachte borstel schoon te maken.

De afvoerslang is even belangrijk om te controleren. Deze moet vrij zijn van knikken en verstoppingen om het water effectief af te voeren. Ik zorg ervoor dat de slang niet te strak tegen de wand of andere apparaten gedrukt ligt en controleer op duidelijke slijtage of schade. Als de slang geblokkeerd is, kan ik meestal het probleem zelf verhelpen door de slang los te maken en door te spoelen met heet water.

Soms zit de verstopping dieper in het systeem en is het nodig om de afvoerpomp en de slangen binnenin de vaatwasser te inspecteren. Bij twijfel of als er tekenen zijn van complexere problemen, raadpleeg ik meestal een expert om eventuele risico’s van verdere schade aan de machine te vermijden.

Door deze onderdelen nauwkeurig te controleren en indien nodig schoon te maken of te vervangen, kan de foutcode E15 vaak verholpen worden zonder dat er drastische maatregelen nodig zijn. Het is een kwestie van systematische probleemoplossing waarbij elk onderdeel telt en de kans op herhaling vermindert.

Stap 5: Controleer op eventuele lekkages

Als je vaatwasser blijft vastzitten met foutcode E15, is het tijd om te checken of er geen lekkages zijn. Lekkages kunnen tal van problemen veroorzaken, niet alleen de E15-code die op je display knippert maar ze kunnen ook leiden tot waterschade in je huis.

Om te beginnen check ik altijd de bodemplaat van mijn Bosch vaatwasser op water. Dat is een gebruikelijke plaats waar lekken zich kunnen verzamelen. Wanneer er water in de bodemplaat staat, kan dit duiden op diverse problemen; bijvoorbeeld, het kan een aanwijzing zijn dat er een onderdeel niet correct functioneert of dat een afdichting versleten is.

Bij het inspecteren van de vaatwasser op lekkages focus ik me op de volgende elementen:

 • Deursluitingen: Deze moeten goed sluiten en geen tekenen van slijtage vertonen.
 • Afdichtingen rond de sproeiarmen: Kijk of deze intact zijn en water goed tegenhouden.
 • Waterinlaatklep: Controleer of deze goed is bevestigd en niet lekt tijdens het vullen van de vaatwasser.
 • Slangkoppelingen: Deze moeten stevig zijn en zonder scheurtjes of lekkages.

Het is belangrijk om alle onderdelen goed te inspecteren. Zelfs een klein lek kan op termijn tot een grote hoofdpijn leiden. Mocht ik tekenen van lekkage ontdekken, dan is mijn eerste stap om de oorzaak te identificeren en dan bepaal teken of het een kwestie is die ik zelf kan verhelpen of dat professionele hulp nodig is. Soms zijn vervangingsonderdelen of een stuk gereedschap alles wat nodig is maar andere keren is het een verstopte afvoer die de boosdoener is.

Na deze controle stel ik vaak vast dat kleine aanpassingen zoals het vervangen van een versleten afdichting of het aantrekken van een losse slangklem het probleem kunnen verhelpen. Door je Bosch vaatwasser regelmatig te inspecteren op lekkages kun je niet alleen foutcodes zoals E15 voorkomen maar ook de levensduur van je apparaat verlengen.

Stap 6: Schakel de vaatwasser weer in en test het

Na grondige inspectie en eventuele reparaties is het essentieel om te controleren of de probleemoplossingen effectief zijn geweest. Het herstarten en testen van de Bosch vaatwasser is daarbij een cruciale stap. Hieronder leg ik uit hoe ik dit proces aanpak voor het beste resultaat.

Allereerst zorg ik ervoor dat de vaatwasser volledig droog en schoon is na eventuele reparaties. Vervolgens plaats ik de onderdelen terug als dat nodig is en sluit alle deuren en kleppen goed af. Ik check dubbel of er geen gereedschap of doeken in de machine achterblijven, want dat zou nieuwe problemen kunnen veroorzaken.

Vervolgens schakel ik de stroomtoevoer naar de vaatwasser weer in. Met de stroom er weer op, zet ik de vaatwasser aan en selecteer een kort wasprogramma. Ik kies bewust voor een kort programma omdat dit me in staat stelt om snel te beoordelen of de foutcode E15 opnieuw verschijnt zonder onnodig water en energie te verbruiken.

Terwijl de vaatwasser loopt, blijf ik in de buurt om eventuele onregelmatigheden onmiddellijk te kunnen waarnemen. Ik luister naar de geluiden die de machine maakt en let op signalen die wijzen op lekkage zoals water op de vloer of druppels aan de onderkant van de deur.

Mocht de vaatwasser het gekozen programma zonder problemen voltooien, dan is de kans groot dat de opgeloste problemen inderdaad de oorzaak waren van de foutcode E15. Maar zelfs als dit het geval is, blijf ik alert. Ik controleer de machine de daaropvolgende keren na gebruik nog steeds op signalen van lekkage of andere potentiële problemen.

Het herhaaldelijk testen van de vaatwasser na elk gebruik in de daaropvolgende dagen geeft extra zekerheid dat alles naar behoren werkt. Hierdoor kan ik erop vertrouwen dat mijn Bosch vaatwasser weer betrouwbaar zijn taak kan uitvoeren zonder verder oponthoud.

Conclusie

Na het zorgvuldig doorlopen van de stappen om foutcode E15 te verhelpen ben ik ervan overtuigd dat mijn Bosch vaatwasser weer als nieuw is. Het belang van regelmatig onderhoud en het correct gebruiken van wasmiddelen kan niet genoeg benadrukt worden. Door mijn ervaring te delen hoop ik dat je snel en effectief deze vervelende foutcode kunt oplossen. Mocht het probleem zich onverhoopt toch weer voordoen weet je nu precies hoe je moet handelen. Vergeet niet dat bij aanhoudende problemen het altijd verstandig is een professional in te schakelen. Met mijn Bosch vaatwasser weer in topconditie kan ik met een gerust hart afwachten tot de volgende vaat zich aandient!