Bosch Wasmachine E18: Zo Los Je De Foutcode Op

Sta je oog in oog met de gevreesde foutcode E18 op je Bosch wasmachine? Geen paniek! Ik weet hoe frustrerend het kan zijn als je wasmachine midden in een cyclus stopt. Gelukkig ben ik hier om je door de betekenis van deze foutcode te loodsen en je te helpen de situatie op te lossen.

Wat is foutcode E18 op een Bosch wasmachine?

Wanneer je te maken krijgt met foutcode E18 op je Bosch wasmachine, sta ik paraat om je door de betekenis en mogelijke oplossingen te leiden. Foutcode E18 duidt over het algemeen op een probleem met de waterafvoer. In de meeste gevallen is de afvoerpomp verstopt of werkt deze niet naar behoren. Dit kan verschillende oorzaken hebben die ik graag voor je uitpluis.

Oorzaken van Foutcode E18

Een verstopte afvoerpomp is vaak te wijten aan:

 • Kleine voorwerpen die per ongeluk mee gewassen worden, zoals muntstukken of haarspeldjes
 • Ophoping van pluisjes en kleine kledingvezels
 • Verzeping door te veel of het verkeerde type wasmiddel

Niet alleen belemmert een verstopping de prestaties van je wasmachine, het kan ook leiden tot langere wastijden of zelfs schade aan de machine als het probleem niet tijdig wordt aangepakt.

Hoe Herken Je Foutcode E18

Als foutcode E18 optreedt, stopt de wasmachine met zijn programma en zal de code helder worden weergegeven op het display van het apparaat. Het is cruciaal op te merken dat je Bosch wasmachine niet in staat zal zijn het wasprogramma voort te zetten totdat het probleem is opgelost. In bepaalde gevallen kan de machine ook een vreemd geluid maken, wat duidt op een probleem met de afvoerpomp.

Je hebt nu een duidelijk beeld van wat foutcode E18 op een Bosch waschine inhoudt. Met deze kennis kun je de eerste stappen zetten om het probleem te identificeren en de wasmachine weer soepel te laten lopen. In de volgende sectie ga ik dieper in op de verschillende methoden om foutcode E18 aan te pakken, zonder dat je meteen een professionele technicus hoeft te raadplegen.

Wat veroorzaakt foutcode E18?

Als oprichter van een blog over huishoudelijke apparaten sta ik vaak in contact met mensen die geconfronteerd worden met foutcodes op hun apparaten. Foutcode E18 is een specifieke indicator van een probleem binnenin je Bosch wasmachine. Ik ga ontdoen van de onzekerheid en je precies vertellen wat dit inhoudt.

In de kern signaleert de Bosch wasmachine met foutcode E18 dat er een verstoring is bij het waterafvoerproces. Verscheidene redenen kunnen eraan ten grondslag liggen:

 • Verstopte filters: Vaak wordt de foutcode getriggerd door verstopte filters. Het regelmatig schoonmaken van de filters kan al veel problemen voorkomen.
 • Kleine voorwerpen: Het is niet ongewoon dat kleine objecten zoals munten of haarspelden zich nestelen in de afvoerpomp en de doorstroming hinderen.
 • Afvoerslang issue: Een geknikte of geblokkeerde afvoerslang kan ook de boosdoener zijn. Dit onderdeel dient vrij van obstructies te zijn om het water goed te kunnen afvoeren.
 • Gebruik van het verkeerde wasmiddel: Te veel zeep of het gebruik van een verkeerd type wasmiddel kan leiden tot een overvloed aan schuim, wat ook de afvoer kan blokkeren.

Om te verzekeren dat uw wasmachine optimaal presteert is het belangrijk om kleine voorwerpen uit zakken te verwijderen voor het wassen en de juiste hoeveelheid compatibel wasmiddel te gebruiken. Inspecteer ook regelmatig de afvoerslang op knikken en controleer of de filters vrij zijn van pluisjes en andere vuiligheden.

Het nauwkeurig diagnosticeren van de oorzaak achter foutcode E18 is cruciaal. Door dit goed aan te pakken kan ik verzekeren dat mijn lezers hun wasmachine weer snel en efficiënt in gebruik kunnen nemen. In de volgende sectie zal ik stap voor stap uitleggen hoe je zelf het probleem kunt oplossen, dus houd de blog in de gaten voor meer gedetailleerde instructies.

Hoe kun je foutcode E18 oplossen?

Als je te maken hebt met foutcode E18 op je Bosch wasmachine, is het belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen. In mijn ervaring zijn er een aantal stappen die je zelf kunt proberen voordat je een professional inschakelt.

Allereerst, schakel de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact; veiligheid staat voorop. Controleer vervolgens of er voorwerpen zijn die de pomp kunnen blokkeren. Hierbij kun je het volgende doen:

 • Open het servicepaneel aan de onderkant van je wasmachine.
 • Plaats een handdoek en een ondiepe bak onder de afvoerpomp om water op te vangen.
 • Draai de afvoerpompdeksel voorzichtig open en verwijder eventuele voorwerpen en vuil.

Daarnaast is het ook essentieel om de afvoerslang te controleren. Deze kan geknikt of geblokkeerd zijn wat de waterafvoer belemmert. Indien nodig, maak de slang recht of verwijder eventuele verstoppingen.

Een veelvoorkomend probleem is ook een verstopt filter. Maak dit filter regelmatig schoon om opbouw van pluisjes en kleine voorwerpen te voorkomen:

 • Verwijder het filter door het tegen de klok in te draaien en trek het eruit.
 • Reinig het filter onder stromend water en verwijder alle opgehoopte resten.
 • Plaats het filter terug en draai het stevig vast.

Denk eraan, het is cruciaal dat je het filter en de afvoerpomp periodiek inspecteert en schoonmaakt om toekomstige problemen te vermijden. Mocht je na het uitvoeren van deze stappen nog steeds te maken hebben met foutcode E18 kijk dan of er sprake kan zijn van een dieperliggend probleem zoals de pomp zelf die defect kan zijn. Schaam je niet om, wanneer het nodig is, hulp in te schakelen van een gespecialiseerde technicus om verder schade aan de machine te voorkomen.

Door deze richtlijnen te volgen, help je niet alleen de foutcode E18 op te lossen maar zorg je er ook voor dat je Bosch wasmachine optimaal blijft presteren.

Stap 1: Controleer de waterafvoer

Als je Bosch wasmachine de foutcode E18 weergeeft, is de kans groot dat er een probleem met de waterafvoer is. Mijn eerste advies is om te beginnen bij de basis: de afvoerpomp en -slang. Deze controle is vaak snel gedaan en kan je veel tijd en geld besparen.

Afvoerpomp: Zorg ervoor dat de wasmachine uit staat en haal de stekker uit het stopcontact voor je veiligheid. De afvoerpomp vind je meestal aan de voorkant van je wasmachine achter een klepje of paneel. Verwijder dit en gebruik altijd een ondiepe bak of handdoeken om achtergebleven water op te vangen. Controleer de pomp op verstoppingen zoals pluizen, munten of andere kleine voorwerpen die de pompwerking kunnen hindernissen.

Afvoerslang: Kijk na of er geen kink in de afvoerslang zit. Een knik kan de doorstroming van het water beperken en zo leiden tot foutmeldingen. Bevindt de afvoerslang zich achter de wasmachine, trek deze dan voorzichtig naar voren om er gemakkelijker bij te kunnen. Inspecteer de slang op blokkades. Voel met je handen langs de lengte van de slang en probeer eventuele obstakels te verwijderen.

Maak vervolgens het filter schoon. Hier kunnen ook voorwerpen zitten die de afvoer blokkeren. Het filter zit vaak in de buurt van de afvoerpomp en je kunt het openen door het rond te draaien en eruit te trekken. Na het reinigen van het filter, plaats je het terug en draai je het stevig vast.

Na deze stappen te hebben uitgevoerd, probeer je de Bosch wasmachine opnieuw te starten. Kies een kort spoelprogramma om te zien of het water nu wel goed wordt afgevoerd. Deze controle is essentieel voor het behoud van een goede werking en kan helpen voorkomen dat je direct een monteur moet bellen.

Stap 2: Controleer de waterinlaat

Na het grondig nakijken van de afvoerpomp en slang is het tijd om de waterinlaat van de Bosch wasmachine eens onder de loep te nemen. Een incorrecte waterinvoer kan namelijk ook foutcode E18 veroorzaken. Dit is omdat de wasmachine niet in staat is om de nodige hoeveelheid water binnen de gestelde tijd te verwerven wat leidt tot onvoldoende water voor het wasprogramma.

Begin met het inspecteren van de toevoerslang. Deze moet vrij zijn van knikken en niet zijn dichtgedrukt waardoor de watertoevoer naar de machine gehinderd wordt. Een simpele aanpassing kan al voldoende zijn om de waterstroom te verbeteren.

Vervolgens controleer ik de filter van de waterinlaat. Bij veel Bosch wasmachines zit deze aan de kraanzijde van de toevoerslang. Draai de kraan dicht, ontkoppel de slang en bekijk de filter. Is deze vuil of verstopt, reinig deze dan voorzichtig met een zachte borstel of een doekje. Vergeet na het reinigen niet om de filter weer op de juiste manier te plaatsen.

 • Inspecteer de toevoerslang op knikken
 • Controleer de filter van de waterinlaat

Mijn ervaring leert dat kalkaanslag een veelvoorkomend probleem is bij waterinlaatfilters, vooral als je in een gebied met hard water woont. Het kan slim zijn om ook de hardheid van je water te meten en indien nodig een waterontharder te overwegen, zodat je wasmachine langer optimaal functioneert.

Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van je Bosch wasmachine voor de specifieke instructies die betrekking hebben op het onderhoud van de waterinlaat en de toevoerslang. Afhankelijk van het model kunnen er aanvullende of afwijkende stappen zijn die je moet volgen.

Door deze punten systematisch na te lopen, vergroot je de kans aanzienlijk dat je de foutcode E18 zelf kunt oplossen zonder dat er direct een monteur aan te pas komt. Het is belangrijk dat alle onderdelen van de wasmachine goed functioneren om problemen in de toekomst te voorkomen.

Stap 3: Reinig het filter

Een van de kernproblemen die leiden tot foutcode E18 in Bosch wasmachines is een verstopt filter. Als het water niet goed kan afvoeren, krijgt de machine problemen en toont hij de foutmelding. Het regelmatig reinigen van het filter is daarom essentieel voor de onderhoud van je wasmachine.

Het filter bevindt zich meestal onderaan de wasmachine achter een klepje of deksel. Voor ik begin met het reinigen zorg ik ervoor dat alle programma's zijn gestopt en de machine volledig is uitgeschakeld. Ook leg ik een handdoek klaar voor het geval er wat water uitkomt.

Het reinigingsproces zelf is vrij simpel. Ik open de klep en draai het filter langzaam open. Bij sommige modellen kan er een beetje water lekken, dus doe dit voorzichtig. Vervolgens verwijder ik het filter volledig en spoel ik het af onder de kraan. Hardnekkig vuil kan meestal met een zachte borstel of tandenborstel verwijderd worden.

Naast het reinigen van het filter zelf, controleer ik ook altijd de ruimte waarin het filter zich bevindt. Hier kunnen ook pluisjes en voorwerpen verstopt zitten die de watertoevoer belemmeren. Als het filter en de behuizing eenmaal schoon zijn, plaats ik het filter terug en zorg ik ervoor dat deze goed is aangedraaid om lekkages te voorkomen.

Het regelmatig uitvoeren van deze stap helpt niet alleen bij het verhelpen van foutcode E18, maar draagt ook bij aan de algehele prestaties en levensduur van je Bosch wasmachine. Bovendien voorkomt dit grotere problemen en de onverwachte kosten die kunnen volgen bij het uitstellen van dit simpele onderhoud.

Stap 4: Controleer de afvoerslang

Na het grondig reinigen van het filter is het belangrijk om de afvoerslang niet over het hoofd te zien. Ik weet dat een afvoerslangprobleem vaak onopgemerkt kan blijven tot het te laat is. Dus hier deel ik mijn kennis over hoe dit efficiënt aan te pakken.

Allereerst moet je de positie van de slang controleren. De afvoerslang moet een hellingshoek hebben zodat het water naar de afvoer stroomt. Als deze niet correct is geïnstalleerd, kan dat de oorzaak zijn van foutcode E18. Trek de wasmachine dus voorzichtig van de muur om beter zicht te krijgen op de afvoerslang.

Daarnaast is het cruciaal om de slang te controleren op kinken of verstoppingen. Een geknikte slang blokkeert de waterstroom en kan resulteren in foutmeldingen. Voel langs de lengte van de slang om zeker te zijn dat deze vrij is van obstructies.

Mochten er knikken in de afvoerslang zitten, probeer deze dan voorzichtig recht te maken. Als de slang te strak tegen de muur of de wasmachine is gedrukt, overweeg dan om de routing aan te passen. Dit kan eenvoudige oplossingen bieden zonder te hoeven investeren in reparaties of onderdelen.

Controleer ook op lekken. Een lekkende afvoerslang kan de stabiliteit van de wasmachine aantasten en leiden tot verdere foutcodes. Als je lekken constateert, is het meestal het beste om de slang te vervangen.

Als laatste, zorg ervoor dat de aansluitingen aan beide uiteinden van de afvoerslang goed vastzitten. Na verloop van tijd kunnen deze losraken, wat kan leiden tot ongewenste lekkages en verstoringen in de afvoerprestaties.

Door bovenstaande stappen nauwgezet te volgen, zorg ik ervoor dat alle mogelijke problemen met de afvoerslag worden geïdentificeerd en aangepakt. Hiermee ga je een foutcode E18 als gevolg van een afvoerslangprobleem effectief tegen. Mijn volgende stap zal dan zijn om verder te kijken naar de afvoerpomp zelf.

Stap 5: Controleer de waterdruk

Als je tot dusver alle suggesties hebt gevolgd en de foutcode E18 blijft verschijnen op je Bosch wasmachine, dan is het tijd om de waterdruk te controleren. Een incorrecte waterdruk kan namelijk leiden tot onvoldoende water in de wasmachine, wat weer kan resulteren in foutcode E18.

Allereerst controleer ik of de hoofdkraan volledig openstaat. Het lijkt een voor de hand liggende stap, maar een kraan die niet volledig is opengedraaid kan de waterinlaat beperken. Vervolgens check ik de watertoevoerslangen; deze mogen niet geknikt of beschadigd zijn. Een knik in de slang kan de waterstroom namelijk ernstig beperken.

Mijn volgende stap is het inspecteren van de zeefjes in de watertoevoer. Deze zeefjes kunnen verstopt raken door kalkaanslag of vuil en daardoor de waterdruk verlagen. Het schoonmaken van deze zeefjes doe ik met een borsteltje en wat azijn om eventuele obstructies te verwijderen.

Belangrijk om te weten is dat de standaard waterdruk voor huishoudens tussen de 2 en 4 bar ligt. Als ik twijfel over de waterdruk thuis, is het mogelijk om dit te meten met een waterdrukmeter. Deze meter kun je bij de meeste bouwmarkten vinden of eventueel lenen.

Waterdruk Status
Onder 2 bar Te laag
2 tot 4 bar Normaal
Boven 4 bar Te hoog

Indien de waterdruk te laag of te hoog blijkt, is het mogelijk dat hierdoor de foutcode E18 wordt veroorzaakt. Een drukregelaar kan helpen de druk te stabiliseren. Het is belangrijk dat ik ervoor zorg dat alle bovenstaande factoren in orde zijn, zodat ik problemen met mijn Bosch wasmachine kan minimaliseren en de levensduur kan verlengen.

Stap 6: Schakel de wasmachine opnieuw in

Na het controleren en eventueel schoonmaken van de afvoerpomp, afvoerslang en het filter, is het tijd om de Bosch wasmachine opnieuw op te starten. Dit is een cruciaal onderdeel van het proces, aangezien een herstart kan helpen de systemen te resetten en de foutcode E18 mogelijk laat verdwijn. Hieronder beschrijf ik hoe ik dat doe:

Allereerst zorg ik ervoor dat alle panelen weer correct zijn gemonteerd en dat er geen gereedschap of andere voorwerpen meer in of rond de machine liggen. Vervolgens sluit ik de stroomtoevoer van de wasmachine opnieuw aan. Het is van belang je te realiseren dat het soms nodig is om de wasmachine een paar minuten van de stroom af te houden voordat je deze weer inschakelt. Dit helpt om de elektronische componenten volledig te resetten.

Nadat ik de stekker in het stopcontact heb gestoken, druk ik op de aan/uit-knop van de wasmachine om hem in te schakelen. Ik selecteer een kort spoelprogramma of centrifugeerprogramma om te controleren of de foutmelding verholpen is. Hierbij is geduld een schone zaak; ik laat het programma volledig doorlopen zonder onderbrekingen. Het correct opnieuw opstarten van de wasmachine kan ervoor zorgen dat de interne systemen opnieuw calibreren en soepel gaan lopen.

Door de machine op een korte cyclus te laten draaien, kan ik observeren of het afvoersysteem correct functioneert zonder het risico van een lange wastijd. Het is cruciaal om opmerkzaam te blijven en te luisteren naar eventuele ongewone geluiden. Dit kan een indicatie zijn dat er nog steeds een probleem is met de afvoerpomp of de slangen.

Mocht de foutcode E18 weer op het display verschijnen dan is het misschien tijd om dieper in de technische aspecten van de machine te duiken of een professional te raadplegen. Het is belangrijk om gedetailleerde informatie bij te houden over wat er precies gedaan is. Hierdoor kan een technicus snel de oorzaak van het probleem identificeren zonder tijd te verliezen aan stappen die al genomen zijn.

Conclusie

Ik hoop dat je nu beter uitgerust bent om foutcode E18 op je Bosch wasmachine aan te pakken. Met de juiste aanpak en een beetje geduld is het vaak mogelijk om het probleem zelf op te lossen zonder dure reparaties. Vergeet niet de stappen die je hebt ondernomen te noteren voor het geval je toch de hulp van een expert nodig hebt. Mocht je er niet uitkomen staan de professionals altijd klaar om je te helpen. Succes met het verhelpen van de foutcode en dat je wasmachine snel weer draait als vanouds!