Oplossen van Foutcode 0x8024a105 bij Windows Update

Heb je ooit te maken gehad met de frustrerende foutcode 0x8024a105 tijdens het bijwerken van Windows? Ik weet hoe irritant het kan zijn. Dit is een veelvoorkomend probleem dat gebruikers wereldwijd ervaren, maar gelukkig is het meestal vrij eenvoudig op te lossen.

In mijn ervaring met het troubleshooten van Windows updates, heb ik ontdekt dat foutcode 0x8024a105 vaak gerelateerd is aan corrupte updatebestanden of problemen met de update-service zelf. Het is belangrijk dat je weet hoe je dit snel en effectief kunt aanpakken.

Wat is foutcode 0x8024a105?

Foutcode 0x8024a105 is een specifieke foutmelding die optreedt wanneer er problemen zijn met het Windows Update-proces. Deze code duidt meestal op een storing die gebruikers belemmert in het succesvol downloaden en installeren van updates. Het is belangrijk deze melding serieus te nemen omdat updates cruciaal zijn voor de beveiliging en functionaliteit van het systeem.

Belangrijke oorzaken van foutcode 0x8024a105 omvatten onder andere:

 • Corrupte of beschadigde systeembestanden die conflicteren met Windows Update.
 • Onvolledige installatie van eerder gedownloade updates.
 • Malware of virusinfecties die de normale werking van Windows Update verstoren.
 • Conflicten met bestaande software of applicaties op uw systeem.
 • Problemen met de internetverbinding die het downloaden van updatebestanden hinderen.

Als u geconfronteerd wordt met deze fout kan ik u adviseren stapsgewijs problemen te diagnosticeren. Begin bijvoorbeeld met een scan op malware of virussen en controleer vervolgens de integriteit van systeembestanden. Het is ook essentieel om uw internetverbinding te verifiëren en eventuele conflicterende software tijdelijk uit te schakelen.

Er zijn ook geavanceerde methodes om deze fout aan te pakken, zoals het uitvoeren van een Clean Boot of handmatig resetten van de Windows Update-componenten. Deze stappen kunnen bij de meeste gebruikers het probleem oplossen. Afhankelijk van de complexiteit van het probleem kan het soms nodig zijn deskundige assistentie te zoeken. Vergeet niet dat het regelmatig uitvoeren van een back-up van uw gegevens een goede gewoonte is en u kan behoeden voor dataverlies in het geval van serieuze systeemproblemen.

Oorzaken van foutcode 0x8024a105

In mijn zoektocht naar het oplossen van foutcode 0x8024a105 ondervond ik dat er meerdere factoren zijn die deze fout kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om de oorsprong van het probleem te begrijpen om de meest effectieve oplossingsmethode te kiezen. Hieronder belicht ik enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Corrupte updatebestanden: Tijdens het downloadproces kunnen updatebestanden beschadigd raken, wat resulteert in foutcode 0x8024a105.
 • Softwareconflicten: Bepaalde programma’s kunnen het updateproces verstoren. Antivirusprogramma’s staan er bijvoorbeeld om bekend conflicterend te kunnen zijn.
 • Verouderde drivers: Drivers die niet goed bijgewerkt zijn kunnen ook problemen veroorzaken met Windows Updates.
 • Problemen met de update-service: Soms zijn de Windows Update-componenten zelf niet correct ingesteld of werken ze niet naar behoren.

Aanpakken van de Genoemde Problemen

Het is essentieel om gerichte troubleshootstappen te ondernemen afhankelijk van de waarschijnlijke oorzaak. Als er bijvoorbeeld aanwijzingen zijn dat corrupte updatebestanden het probleem zijn, zou het opschonen van de SoftwareDistribution map een logische stap zijn. Voor conflicten met software is het tijdelijk uitschakelen of verwijderen van de potentieel conflicterende software een goed uitgangspunt. Het updaten van drivers en zorgen dat de Windows Update-service goed functioneert, zijn eveneens kritieke stappen in het oplossen van foutcode 0x8024a105.

Door het precieze probleem aan te pakken kunnen veelvoorkomende fouten zoals code 0x8024a105 in de meeste gevallen succesvol worden verholpen. Een goed begrip van wat de foutcode veroorzaakt is cruciaal voor een efficiënte oplossing daarvan.

Hoe los je foutcode 0x8024a105 op?

Als ik met foutcode 0x8024a105 te maken krijg, volg ik een aantal stappen om het zo snel mogelijk op te lossen. Laten we eens kijken naar de meest doeltreffende methoden.

Windows Update-probleemoplosser Uitvoeren

Microsoft biedt een ingebouwde probleemoplosser voor Windows Update-problemen. Het keurt de systeeminstellingen goed en repareert vaak de fouten automatisch.

 1. Open Instellingen via het startmenu.
 2. Ga naar Bijwerken en Beveiliging en selecteer Probleemoplossing.
 3. Klik op ‘Windows Update’ en vervolgens op ‘De probleemoplosser uitvoeren’.

De SoftwareDistribution Map Resetten

De SoftwareDistribution-map opslaat de tijdelijke bestanden voor Windows Update. Als deze beschadigd zijn, kan het de foutcode veroorzaken.

 1. Open Command Prompt als administrator.
 2. Typ net stop wuauserv en druk op Enter om de Windows Update-service te stoppen.
 3. Ga naar de Windows map en verwijder de inhoud van SoftwareDistribution.
 4. Typ net start wuauserv om de service weer te starten.

System File Checker Gebruiken

Corrupte systeembestanden kunnen leiden tot allerlei problemen, inclusief foutcode 0x8024a105.

 1. Open de Command Prompt als administrator.
 2. Voer het commando sfc /scannow in en wacht tot het proces voltooid is.

Driver Updates Controleren

Verouderde of foutieve drivers kunnen ook conflicten veroorzaken met Windows Updates.

 • Gebruik Apparaatbeheer om te controleren of alle drivers up-to-date zijn.
 • Installeer updates voor hardware die met een geel uitroepteken gemarkeerd zijn.

Door deze stappen te volgen zou de foutcode 0x8024a105 in de meeste gevallen opgelost moeten zijn. Het is ook een goed idee om regelmatig de gezondheid van je systeem te controleren om toekomstige fouten te voorkomen.

Methode 1: Controleren op corrupte updatebestanden

Een van de meest voorkomende oorzaken voor foutcode 0x8024a105 is corruptie in de updatebestanden van Windows. Gelukkig heb ik een proces ontdekt om dit snel en efficiënt aan te pakken. Het eerste wat ik doe, is een scan uitvoeren met de Windows Update-probleemoplosser. Dit ingebouwde tool detecteert vaak problemen zoals corrupte bestanden en probeert deze automatisch te repareren.

Stappen om de Windows Update-probleemoplosser te gebruiken:

 • Typ ‘probleemoplossing’ in de zoekbalk van het Startmenu en klik op ‘Probleemoplossing instellingen’.
 • Scroll naar beneden en selecteer ‘Windows Update’, gevolgd door ‘Probleemoplosser uitvoeren’.
 • Volg de instructies op het scherm en laat het tool zijn werk doen.

Als de probleemoplosser het probleem niet oplost, ga ik verder met een diepere inspectie van de SoftwareDistribution-map. Deze map bevat de updatebestanden die Windows gebruikt om updates te installeren. Door deze map te resetten, kunnen de corrupte bestanden worden verwijderd waardoor de updates weer correct kunnen worden gedownload en geïnstalleerd.

 • Open het command prompt als administrator door te zoeken naar ‘cmd’, met de rechtermuisknop te klikken op ‘Opdrachtprompt’ en ‘Als administrator uitvoeren’ te kiezen.
 • Typ de volgende commando’s en druk na elk commando op Enter:
net stop wuauserv
net stop cryptSvc
net stop bits
net stop msiserver
ren C:\Windows\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old
net start wuauserv
net start cryptSvc
net start bits
net start msiserver

Herstart na deze stappen de computer en probeer de Windows Update opnieuw uit te voeren. Door deze map te resetten, zorg ik ervoor dat mijn systeem vers gedownloade updatebestanden gebruikt, waardoor de kans op succesvolle updates toeneemt.

Methode 2: Controleren op problemen met de update-service

Wanneer de foutcode 0x8024a105 verschijnt kan dit wijzen op een onderliggend probleem met de Windows Update-service. Soms is een simpele herstart van deze service voldoende om het probleem aan te pakken. Hieronder vind je stappen die je kunnen helpen dit proces moeiteloos te doorlopen.

Stap 1: Open de Services Management Console
Dit doe je door op ‘Run’ te klikken (of druk op Windows-toets + R) en type vervolgens ‘services.msc’ in het dialoogvenster. Druk op Enter en de lijst met services zal openen.

Stap 2: Zoek de Windows Update-service
In de Services-lijst zoek je naar ‘Windows Update’. Controleer nu of de service actief is. Is dit niet het geval, dan ligt hier mogelijk het probleem.

Stap 3: Start de Service op Nieuw
Als de Windows Update-service niet draait, klik je er met de rechtermuisknop op en selecteer je ‘Start’. Als de service al loopt, probeer dan een herstart door te kiezen voor de optie ‘Herstarten’.

Als de bovengenoemde stappen het probleem niet oplossen, is het wellicht nodig om dieper in de systeeminstellingen te duiken. Het kan nodig zijn om gebruik te maken van de Command Prompt om bepaalde commando’s uit te voeren die de update-service resetten. Stappen voor het gebruik van de Command Prompt:

 1. Ga naar ‘Start’, type ‘cmd’, rechtsklik op ‘Command Prompt’ en selecteer ‘Run as administrator’.
 2. Type de volgende commando’s en druk na elk commando op Enter:
net stop wuauserv
net stop cryptSvc
net stop bits
net stop msiserver
 1. Type na deze commando’s de volgende commando’s in om de services weer op te starten:
net start wuauserv
net start cryptSvc
net start bits
net start msiserver

Door deze handelingen reset je de Windows Update-componenten en kan dit het probleem met de foutcode 0x8024a105 verhelpen. Het is belangrijk dat je na het uitvoeren van deze commando’s je computer herstart voor de wijzigingen om effect te hebben. Remember, maintaining your system regularly and keeping it updated is crucial for ensuring that your computer runs smoothly and stays free from update errors like the 0x8024a105.

Methode 3: Gebruik maken van de Windows Update-probleemoplosser

Soms is de oplossing voor het oplossen van foutcode 0x8024a105 zo eenvoudig als het uitvoeren van een tool die al in je besturingssysteem ingebouwd is. Ik heb het over de Windows Update-probleemoplosser. Deze tool is speciaal ontworpen om problemen met Windows Update te detecteren en waar mogelijk automatisch te herstellen. ‘t Gebruiksgemak is een groot voordeel van deze methode, omdat het weinig technische kennis vereist.

Om de Windows Update-probleemoplosser te gebruiken, ga je naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Problemen oplossen. Hier vind je de optie Windows Update. Klik op Probleemoplosser uitvoeren en volg de aanwijzingen op het scherm. De probleemoplosser doet ‘t werk voor je, het scannen naar problemen en het toepassen van fixes waar het kan.

Verwacht niet dat deze methode altijd de gouden oplossing biedt. Soms identificeert de probleemoplosser wel de kwestie, maar kan ‘t geen oplossing bieden. In dergelijke gevallen geeft de tool gewoonlijk aanwijzingen of volgende stappen die je kunt ondernemen. Het is belangrijk om zulke aanbevelingen niet te negeren, omdat ze je kunnen leiden naar de kern van ‘t probleem.

Tips voor het effectief gebruiken van de Windows Update-probleemoplosser:

 • Zorg dat je verbonden bent met het internet voordat je de tool uitvoert.
 • Als je administratieve rechten hebt, voer de probleemoplosser dan uit als administrator voor een grondige scan.
 • Zodra de probleemoplosser klaar is, check of er een specificatie of foutmelding is die je kan helpen bij verdere stappen.

Door het volgen van de instructies en ‘t advies van de ingebouwde probleemoplosser te overwegen, vergroot je de kans op succes bij het herstellen van je systeem en ‘t oplossen van de foutcode. Vergeet niet dat dit slechts één methode is in een reeks stappen die je kunt doorlopen om het updaten van je Windows-systeem probleemloos te laten verlopen.

Methode 4: Handmatig installeren van updates

Soms werkt de automatische updatefunctie van Windows niet zoals ‘t hoort. Dan is handmatig installeren van updates een sterke oplossing om de foutcode 0x8024a105 te omzeilen. Deze aanpak vereist meer stappen maar ik zal je door het proces leiden.

Allereerst raad ik je aan om Microsoft’s Update Catalog website te bezoeken waar je handmatig de updatepakketten kunt downloaden. Zoek naar de specifieke updates die je nodig hebt aan de hand van de ‘KB’-nummer of de update-omschrijving. Zorg ervoor dat je de juiste versie kiest die overeenkomt met jouw Windows-systeem, zowel qua besturingssysteemversie als system architectuur (32-bits of 64-bits).

Nadat je de benodigde update hebt gevonden en gedownload, volg je deze instructies:

 • Sluit alle open programma’s en apps.
 • Dubbelklik op het gedownloade bestand.
 • Volg de instructies op je scherm om de installatie te voltooien.

Het kan nodig zijn om je computer opnieuw op te starten nadat de installatie is afgerond om ervoor te zorgen dat de update correct is geïmplementeerd. Check daarna in de Updategeschiedenis van Windows of de installatie geslaagd is.

Raadpleeg de Microsoft Support-pagina voor eventuele problemen die tijdens het installatieproces kunnen optreden. Ze bieden een schat aan informatie en gedetailleerde handleidingen die bijzonder nuttig kunnen zijn.

Het handmatig installeren van updates kan tijdrovend zijn, maar het geeft je meer controle over het updateproces en kan helpen om bepaalde fouten, zoals de 0x8024a105, effectief te omzeilen. Vergeet niet dat het belangrijk is om regelmatig back-ups van je gegevens te maken voordat je updates installeert, mochten er onvoorziene complicaties optreden.

Methode 5: Controleer of er voldoende schijfruimte beschikbaar is

Een andere potentiële oorzaak voor foutcode 0x8024a105 is het gebrek aan voldoende schijfruimte op je computer. Windows updates hebben ruimte nodig om gedownload en geïnstalleerd te worden. Wanneer er niet genoeg schijfruimte is kan de update niet voltooid worden, wat leidt tot irritante foutcodes.

Om te controleren hoeveel schijfruimte je hebt, ga ik naar ‘Deze PC’ en kijk onder ‘Apparaten en stations’. Hier zie je een overzicht van alle opslagschijven en hun beschikbare ruimte. Het is belangrijk dat je minstens 20 GB aan vrije ruimte hebt op de schijf waarop je Windows is geïnstalleerd; dat is typisch de C: schijf.

Als je merkt dat je schijfruimte laag is, zijn er verschillende manieren om ruimte vrij te maken:

 • Verwijder tijdelijke bestanden die niet meer nodig zijn. Dit doe ik via ‘Instellingen’ > ‘Systeem’ > ‘Opslag’ en klik vervolgens op ‘Tijdelijke bestanden verwijderen’.
 • Zoek naar grote bestanden of programma’s die je niet meer gebruikt en verwijder ze. Ik gebruik soms een tool als ‘Schijfopruiming’ om me te helpen onnodige bestanden te vinden en te verwijderen.
 • Leeg de prullenbak nadat je bestanden hebt verwijderd, om ruimte vrij te maken.

Het is ook slim om externe opslag te overwegen als je regelmatig kampt met lage schijfruimte. Dit kan variëren van externe harde schijven tot cloudopslagservices. Door bestanden extern op te slaan, houd je meer ruimte vrij op je lokale schijf voor belangrijke updates en andere essentiële bestanden.

Door bovenstaande stappen te volgen, geef je de Windows update de benodigde ruimte om soepel te draaien en verminder je de kans op het weer tegenkomen van foutcode 0x8024a105. Het is tevens een goede algemene gewoonte om je schijf opgeschoond en georganiseerd te houden voor de beste prestaties van je apparaat.

Andere mogelijke oplossingen voor foutcode 0x8024a105

Turquoise Niet alle problemen met Windows-updates zijn direct op te lossen met de standaardmethoden. Dus als je foutcode 0x8024a105 blijft zien na het uitvoeren van de genoemde oplossingen, zijn hier nog een paar extra stappen die ik aanbeveel om het probleem op te lossen.

Systeembestandscontrole uitvoeren: Windows heeft een ingebouwde systeembestandscontrole (SFC) die corrupte bestanden op je systeem kan herstellen. Om dit uit te voeren, open je de Command Prompt als administrator en typ je sfc /scannow. Deze tool zal dan je systeem scannen en proberen eventuele gevonden problemen te herstellen.

Update de drivers: Verouderde of corrupte drivers kunnen ook updateproblemen veroorzaken. Zorg ervoor dat je de nieuwste drivers voor je hardware hebt geïnstalleerd. Ga naar de website van de fabrikant van je hardware of gebruik een driver-update tool om dit te controleren.

Uitzetten van antivirus- en securitysoftware: Soms kan beveiligingssoftware de Windows Update-service blokkeren of beïnvloeden. Probeer je antivirusprogramma tijdelijk uit te zetten en voer dan de update uit. Vergeet niet om je antivirusprogramma weer in te schakelen nadat je de update hebt voltooid.

Schakel de firewall tijdelijk uit: Net als antivirussoftware kan ook een firewall de Windows Update-service verstoren. Schakel de firewall tijdelijk uit om te zien of dit het updateprobleem oplost. Vergeet niet om je firewall weer te activeren na het bijwerken.

Schone opstart uitvoeren: Een schone opstart zorgt ervoor dat Windows met een minimale set drivers en opstartprogramma’s start. Dit kan conflicten voorkomen die foutcode 0x8024a105 kunnen veroorzaken. Zoek via het startmenu naar systeemconfiguratie en selecteer het tabblad Services. Vink de optie Alle Microsoft-services verbergen aan en klik op Alles uitschakelen. Ga vervolgens naar het tabblad Opstarten en open de Taakbeheer om alle opstartitems uit te schakelen.

Door deze methoden te proberen, kun je vaak foutcode 0x8024a105 verhelpen zonder deskundige hulp. Onthoud wel dat dit ingewikkeldere oplossingen zijn, dus als je niet zeker bent, zoek dan professionele ondersteuning of contacteer Microsoft voor hulp. Het is essentieel dat je systeem up-to-date en goed functioneert, en door deze tips toe te passen, doe je al veel om je computer soepel te laten lopen.

Conclusie

Het trotseren van foutcode 0x8024a105 hoeft geen hoofdpijndossier te zijn. Met de stapsgewijze aanpak die ik heb beschreven vind je vaak snel een oplossing. Vergeet niet dat een systeembestandscontrole of een schone opstart wonderen kan doen. En mocht je er zelf niet uitkomen wees dan niet bang om hulp in te schakelen. Met een beetje geduld en de juiste handelingen is je systeem meestal zo weer up-to-date. Vertrouw op de processen die ik heb gedeeld en je computer zal binnen de kortste keren weer soepel draaien.