Foutcode 18 bij Spotify op Windows 10: Oplossingen

Loopt jouw Spotify vast met foutcode 18 op Windows 10? Je bent niet alleen! Ik heb deze frustrerende foutmelding zelf ook ervaren en weet precies hoe vervelend het kan zijn. Gelukkig betekent het opduiken van deze code niet het einde van je muziekstreaming.

Wat is foutcode 18 op Spotify voor Windows 10?

Als regelmatige gebruiker van Spotify op Windows 10 kwam ik tot de ontdekking dat foutcode 18 een veelvoorkomend probleem is. Wat houdt deze fout in? Foutcode 18 wordt veroorzaakt door conflicten met bestanden of programma’s op de computer tijdens het installeren of updaten van Spotify. Dit kan erg vervelend zijn, want het houdt in dat Spotify niet correct geïnstalleerd kan worden of dat updates niet doorgevoerd kunnen worden, waardoor genieten van muziek en podcasts tijdelijk onmogelijk wordt.

Deze foutcode duidt vaak op achtergrondprocessen die gerelateerd zijn aan Spotify en die actief blijven zelfs na een poging tot het de-installeren van de app. Hierdoor kunnen nieuwe installaties of updates niet plaatsvinden. Het is belangrijk te realiseren dat foutcode 18 niet duidt op een probleem met de Spotify-service zelf, maar meer met specifieke configuraties of situaties op uw Windows 10-systeem.

Om een duidelijker beeld te geven van het probleem zijn hier enkele kenmerkende symptomen die u kunt tegenkomen:

 • Mislukte installatie-updates van Spotify
 • Een foutmelding die aangeeft dat Spotify momenteel in gebruik is, ook al is dat niet het geval
 • Het niet kunnen verwijderen van oude Spotify-bestanden

Gelukkig zijn er verschillende stappen die genomen kunnen worden om deze vervelende fout te verhelpen. In volgende delen van dit artikel zal ik enkele effectieve oplossingen bespreken, waaronder het handmatig sluiten van bepaalde processen, het schoonmaken van tijdelijke mappen en het volledig verwijderen van Spotify-bestanden voordat een nieuwe installatie wordt geprobeerd. Door deze stappen te volgen, kunt u weer snel genieten van al het moois dat Spotify te bieden heeft.

Oorzaken van foutcode 18 op Spotify voor Windows 10

Tijdens mijn gebruik van Spotify op Windows 10 heb ik ontdekt dat foutcode 18 meestal opduikt door specifieke triggers. Een van de voornaamste oorzaken is bestandsconflicten. Deze bestandsconflicten ontstaan vaak wanneer Spotify-updatebestanden in de knoop raken met reeds bestaande data op het systeem. Mijn ervaring leert dat dit kan gebeuren als:

 • Er restanten van een eerdere Spotify-installatie achterblijven op het systeem.
 • Andere programma’s die op dat moment draaien in de achtergrond, interfereren met het installatieproces.
 • Beschadigde of ontbrekende systeembestanden de uitvoering van de update blokkeren.

Een ander aspect dat kan bijdragen aan het probleem zijn driverconflicten. Soms zijn het de audiodrivers die niet goed communiceren met de Spotify-applicatie, wat resulteert in foutcode 18. Het is belangrijk om je drivers up-to-date te houden om deze compatibiliteitsproblemen te vermijden.

Windows 10 staat ook bekend om zijn automatische updates, die soms onverwachte issues kunnen veroorzaken met geïnstalleerde applicaties. Een recente systeemupdate kan veranderingen aanbrengen die niet goed samengaan met Spotify. Hierdoor kunnen bepaalde bestanden of instellingen plots niet meer compatibel zijn, wat leidt tot foutmeldingen.

In mijn zoektocht naar oplossingen heb ik ook gemerkt dat corrupte of tijdelijke bestanden soms de boosdoener kunnen zijn. Het regelmatig schoonmaken van je tijdelijke mappen kan helpen om dergelijke fouten te verminderen.

Zorg er daarnaast voor dat je antivirussoftware of firewall Spotify niet ten onrechte als dreiging ziet. Dit kan namelijk leiden tot blokkades en ja, ook tot die vervelende foutcode 18. Door specifieke toestemming te verlenen aan Spotify in je antivirus of firewall settings, kun je dit probleem vaak omzeilen.

Voordat je een nieuwe installatie van Spotify probeert, is het cruciaal om eerst deze mogelijke oorzaken van foutcode 18 aan te pakken. Door systematisch na te gaan welke factoren bij jouw situatie passen, kun je effectief toewerken naar een oplossing.

Oplossingen om foutcode 18 op Spotify voor Windows 10 te verhelpen

Als je te maken hebt met de beruchte foutcode 18 op Spotify voor Windows 10, zijn er een aantal stappen die ik aanraad om te proberen het probleem op te lossen. Hieronder volgt een selectie van methoden die je mogelijk kunt gebruiken om weer zonder problemen naar je favoriete muziek te luisteren.

Herstart je Computer
Dit lijkt een voor de hand liggende stap, maar het kan vaak de meest directe oplossing zijn. Een simpele herstart kan namelijk conflicterende processen stoppen en tijdelijke bestanden verwijderen die mogelijk foutcode 18 veroorzaken.

Update Windows en Drivers
Zorg ervoor dat je de nieuwste updates voor Windows 10 hebt geïnstalleerd. Het is ook belangrijk om te controleren of je audio- en grafische drivers up-to-date zijn, aangezien deze de werking van applicaties zoals Spotify kunnen beïnvloeden.

 • Ga naar Instellingen -> Update & Beveiliging -> Windows Update
 • Klik op ‘Zoek naar updates’
 • Update je drivers via Apparaatbeheer in het configuratiescherm

Verwijder Conflicterende Bestanden
Soms kunnen conflicterende bestanden ervoor zorgen dat Spotify niet correct wordt geïnstalleerd. Je kunt in de Spotify installatiemap (meestal te vinden in C:\Users[jouw naam]\AppData\Roaming\Spotify) kijken of er bestanden zijn die lijken op ‘spotify_new.exe’ of iets soortgelijks. Verwijder deze en probeer Spotify opnieuw te installeren.

Schakel Antivirus en Firewall Tijdelijk Uit
Antivirusprogramma’s of een te strikte firewall kunnen soms ten onrechte Spotify blokkeren. Probeer tijdelijk je antivirussoftware of firewall uit te schakelen en kijk of dat het probleem oplost. Vergeet niet om ze daarna weer in te schakelen!

Voer Spotify uit als Administrator
Door Spotify als administrator uit te voeren, geef je het programma extra permissies die nodig kunnen zijn om bepaalde bestanden te bewerken of conflicten op te lossen.

 • Klik met de rechtermuisknop op de Spotify-snelkoppeling
 • Kies ‘Als administrator uitvoeren’

Door bovenstaande stappen zorgvuldig te volgen, vergroot je de kans aanzienlijk dat je voorgoed afscheid kunt nemen van foutcode 18.

Methode 1: Controleren op beschikbare updates

Om Spotify foutcode 18 op Windows 10 op te lossen, begin ik vaak met het controleren van beschikbare updates voor zowel Windows als mijn drivers. Het is bekend dat verouderde systemen kunnen leiden tot verschillende foutcodes, waaronder foutcode 18. Hier vertel ik hoe je dit eenvoudig kunt doen.

Allereerst controleer ik of er updates zijn voor Windows 10. Ik ga naar Instellingen en selecteer vervolgens Bijwerken en beveiliging. In het Windows Update-gedeelte klik ik op ‘Naar updates zoeken’. Als er updates beschikbaar zijn, zorg ik ervoor dat ik deze installeer en dat mijn systeem weer helemaal up-to-date is.

Naast de Windows-updates controleer ik ook of mijn drivers de laatste versies hebben. Verouderde of corrupte drivers kunnen namelijk ook de communicatie tussen Spotify en mijn hardware verstoren. Ik maak meestal gebruik van het apparaatbeheer in Windows om mijn drivers te controleren:

 • Druk op Win+X en selecteer Apparaatbeheer.
 • Zoek naar apparaten die een geel uitroepteken tonen.
 • Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en kies ‘Driver bijwerken’.

Soms is het nodig om naar de website van de hardwarefabrikant te gaan voor de meest recente drivers. Dit doe ik als ik merk dat er in Apparaatbeheer geen updates worden gevonden, maar ik toch problemen ondervind met specifieke hardware.

Het is ook verstandig om te controleren of er een specifieke update voor Spotify beschikbaar is. Dit doe ik door naar de officiële website van Spotify te gaan of de app store te gebruiken waaruit ik Spotify heb geïnstalleerd. Updates kunnen verbetering bieden voor bekende bugs en foutcodes, zoals foutcode 18.

Methode 2: Spotify opnieuw installeren

Wanneer een simpele herstart of updates niet werken, is het soms nodig om Spotify volledig te verwijderen en opnieuw te installeren. Dit kan een effectieve manier zijn om foutcode 18 te verhelpen, omdat het eventuele corrupte bestanden die de fout veroorzaken volledig verwijdert. Ik zal stap voor stap uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

Eerst moet je Spotify van je computer deïnstalleren. Ga naar ‘Instellingen’ in Windows 10, kies ‘Apps‘ en zoek in de lijst naar Spotify. Klik op ‘Verwijderen’ en volg de instructies voor de deïnstallatie. Voordat je Spotify opnieuw installeert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle overgebleven bestanden en mappen gelinkt aan Spotify ook verwijderd worden. Kijk hiervoor in de mappen ‘Program Files’ en ‘AppData’. Verwijder eventuele overgebleven Spotify-mappen handmatig om eventuele conflicten te voorkomen.

Nadat de oude versie volledig is verwijderd, kun je het beste je systeem herstarten. Een herstart kan helpen om wijzigingen correct toe te passen en zorgt ervoor dat oude procesbestanden van Spotify niet in het geheugen blijven hangen. Na het opnieuw opstarten van de computer, is het tijd om de nieuwste versie van Spotify te downloaden. Ga naar de officiële Spotify-website en download het installatiebestand. Zorg dat je de download van een betrouwbare bron haalt om de kans op malware te minimaliseren.

Eenmaal gedownload, voer het installatiebestand uit als administrator om zeker te zijn dat je alle benodigde rechten hebt voor de installatie. Volg de installatie-instructies en log na afloop in met je gegevens. Test nu of Spotify zonder foutcode draait. Het is niet ongebruikelijk dat een schone installatie kleine irritaties en foutcodes zoals foutcode 18 effectief oplost.

In het zeldzame geval dat dit probleem zich blijft voordoen, zijn er nog andere methodes die mogelijk soelaas bieden. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat sommige gebruikersaccounts specifieke problemen kunnen hebben met Spotify. Probeer in te loggen met een ander account om te zien of het probleem accountgebonden is.

Methode 3: Controleren op conflicterende programma’s

Tijdens mijn zoektocht naar de oorzaken van foutcode 18 op Spotify, heb ik ontdekt dat conflicterende software vaak achter deze vervelende fout zit. Het is dus essentieel om conflicterende programma’s te identificeren en aan te pakken. Sommige applicaties, zoals andere muziekstreamingdiensten of programma’s die gelijktijdig met het audioapparaat van uw systeem werken, kunnen interfereer ik met Spotify en leiden tot foutcode 18.

Om dit probleem op te lossen, begin ik met het bekijken van de lijst met actieve processen in Taakbeheer. Dit doe ik door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en ‘Taakbeheer’ te selecteren of door tegelijkertijd op Ctrl + Alt + Del te drukken. In Taakbeheer zoek ik naar programma’s die potentieel kunnen botsen met Spotify. Bekende problematische programma’s zijn onder andere:

 • Audio-opnamesoftware
 • Andere muziek- of media-applicaties
 • Downloadmanagers
 • Antivirusprogramma’s in real-time bescherming modus

Als ik verdachte toepassingen zie, sluit ik deze een voor een af en probeer ik Spotify opnieuw te starten. Het is een proces van eliminatie om uit te vinden welk programma de fout veroorzaakt. Wanneer ik het conflicterende programma heb gevonden, kan ik deze ofwel volledig verwijderen of ervoor zorgen dat het niet automatisch opstart bij het opstarten van de pc.

Soms ligt de oplossing in het actualiseren van de software die in conflict is met Spotify. Oudere versies kunnen problemen veroorzaken vanwege onverenigbaarheden met het besturingssysteem of met Spotify zelf. De ervaring heeft mij geleerd om altijd te zorgen voor up-to-date software om conflicten en andere problemen te voorkomen.

Ten slotte is het ook belangrijk om na te gaan of er geen tijdelijke bestanden op je systeem zijn die problemen kunnen veroorzaken. Het legen van de ‘Temp’ map, te vinden via het uitvoeren venster met de commando ‘%temp%’, kan vaak verrassend effectief zijn. Het verwijdert tijdelijke bestanden die soms een bron van conflicten zijn.

Door deze methodes toe te passen, stel ik vast dat de kans op het voorkomen van foutcode 18 aanzienlijk wordt verkleind en kan ik met een gerust hart van mijn muziek genieten.

Methode 4: Schoonmaken van het register

Als je nog steeds geplaagd wordt door foutcode 18 nadat je de eerdere methoden hebt toegepast, is het tijd om het Windows Register onder de loep te nemen. Het register is een cruciale database waar Windows instellingen en opties voor zowel het besturingssysteem als geïnstalleerde programma’s bewaart.

Voordat we het register induiken, wil ik benadrukken dat voorzichtigheid geboden is. Het onjuist bewerken van het register kan leiden tot ernstige systeemfouten. Maak dus altijd een back-up van het register voor je wijzigingen aanbrengt. Dit kan via het Register-editor zelf door ‘Bestand’ te selecteren en daarna ‘Exporteren’.

Nu over naar het schoonmaken. Sporen van oude installaties en onnodige verwijzingen kunnen fouten veroorzaken. Om deze op te ruimen, typ ‘regedit’ in het zoekveld van de Start-menu en druk op Enter. Dit opent de Register-editor. Ik zoek nu naar sleutels verbonden met Spotify door Ctrl+F te gebruiken en ‘Spotify’ als zoekterm in te voeren. Wees methodisch en verwijder alleen de sleutels die duidelijk aan Spotify gerelateerd zijn. Na elk verwijderd item, druk je op F3 om door te gaan naar de volgende vermelding.

Daarnaast zou je registeropruimingssoftware kunnen gebruiken. Deze programma’s zijn ontworpen om het register te scannen en repareren zonder dat je handmatig door de databank hoeft te gaan. Het is belangrijk om betrouwbare software te kiezen, grote namen in de industrie zijn bijvoorbeeld CCleaner of Glary Utilities.

Het up-to-date houden van het Windows Register kan helpen de prestaties te verbeteren en diverse fouten, waaronder foutcode 18, voorkomen. Na het schoonmaken van het register, is het raadzaam om je computer te herstarten om de wijzigingen door te voeren en te controleren of foutcode 18 verholpen is.

Door zorgvuldig te werk te gaan en alle stappen te volgen, vergroot je de kans om van deze frustrerende Spotify-fout af te komen. Let op: pas de wijzigingen alleen toe als je vertrouwd bent met het Windows Register. Indien niet, zoek dan assistentie of kies voor het gebruik van registeropruimingssoftware.

Methode 5: Contact opnemen met de Spotify-ondersteuning

Als je alle voorgaande stappen hebt geprobeerd en foutcode 18 blijft verschijnen, is het tijd om contact op te nemen met Spotify-ondersteuning. Mijn ervaring leert dat de doorlooptijd voor ondersteuningsverzoeken kan variëren, maar klantenservice van Spotify is doorgaans behulpzaam en reageert adequaat.

Om het ondersteuningsproces te bespoedigen, kun je het beste alle relevante informatie bij de hand hebben voordat je contact opneemt. Dit omvat:

 • Je gebruikersnaam en/of e-mailadres die aan je Spotify-account gekoppeld zijn
 • Welke stappen je tot nu toe ondernomen hebt om het probleem op te lossen
 • Eventuele foutmeldingen die je bent tegengekomen
 • Details van je apparaat, inclusief Windows versie en systeemspecificaties

Idealiter zou je een screenshot moeten toevoegen van de fout, om het voor het ondersteuningsteam gemakkelijker te maken om je situatie te begrijpen. Communiceren via de Spotify Community kan ook een waardevolle bron zijn. Daar kun je zien of anderen hetzelfde probleem hebben ervaren en welke oplossingen misschien al gedeeld zijn.

Je kunt de ondersteuning bereiken via de Spotify website, door naar de ‘About’ sectie te gaan en daar het contactformulier in te vullen. Daarnaast kan het gebruik maken van sociale media zoals Twitter je helpen om snel een respons te krijgen. Spotify’s ondersteuningsteam is actief op sociale mediaplatformen en kan daar vaak sneller op individuele problemen inspringen.

Het is belangrijk om geduldig te zijn na het indienen van een ondersteuningsverzoek; zij hebben tijd nodig om je probleem te onderzoeken en een geschikte oplossing te vinden. Blijf intussen je systeem en je software up-to-date houden, aangezien dit toekomstige problemen kan voorkomen.

Conclusie

Ik hoop dat mijn adviezen je geholpen hebben om foutcode 18 in Spotify op Windows 10 te overwinnen. Het is duidelijk dat er verschillende benaderingen zijn om dit probleem aan te pakken en ik heb vertrouwen in de effectiviteit van de voorgestelde methoden. Het is essentieel om systematisch te werk te gaan en niet op te geven als een oplossing niet onmiddellijk werkt. Onthoud dat het bijhouden van je systeem en software vaak de sleutel is tot het voorkomen van dergelijke foutcodes. Mocht je toch vastlopen dan staat de Spotify-ondersteuning voor je klaar. Ik wens je veel succes en ongestoord luisterplezier op Spotify!