Foutcode 500 Bosch Vaatwasser: Zo Los Je Het Op

Sta je op het punt je vaatwasser te vullen en zie je plotseling ‘foutcode 500’ op je Bosch apparaat verschijnen? Geen zorgen, je bent niet alleen! Als ervaren blogger in huishoudelijke apparatuur ken ik de frustraties die deze foutcodes kunnen veroorzaken.

Gelukkig is foutcode 500 vaak eenvoudiger op te lossen dan je denkt. In mijn jarenlange ervaring met Bosch apparaten heb ik geleerd dat een systematische aanpak wonderen kan doen. Laten we samen kijken naar wat deze foutcode betekent en hoe je ‘m snel weer kunt verhelpen.

Door mijn tips te volgen, zul je zien dat je Bosch vaatwasser in een mum van tijd weer draait alsof er nooit een foutcode te bekennen was. Ben je klaar om deze uitdaging aan te gaan? Lees dan snel verder en ontdek hoe je deze vervelende foutcode 500 kunt oplossen.

Wat is foutcode 500?

Als we het hebben over foutcode 500 bij een Bosch vaatwasser, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat deze code betekent. Foutcode 500 verwijst naar een probleem met de verwarmingselementen van de machine. Dit betekent dat de vaatwasser moeite heeft met het opwarmen van het water tot de gewenste temperatuur, wat cruciaal is voor het reinigingsproces.

De verwarmingselementen zijn verantwoordelijk voor het verhogen van de temperatuur van het water, zodat je servies niet alleen schoon maar ook hygiënisch uit de vaatwasser komt. Wanneer deze elementen niet correct functioneren, detecteert de vaatwasser een storing en toont het de foutcode 500 op het bedieningspaneel. Dit signaal is een directe oproep om actie te ondernemen.

Naast het niet kunnen verwarmen van het water kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het optreden van deze foutcode, zoals:

 • Een defect tempereervoeler
 • Problemen met verbindingen of bedrading
 • Storing in de besturingselektronica

Het is belangrijk deze code niet te negeren, omdat doorlopend gebruik van de vaatwasser met een defect verwarmingselement kan leiden tot slechte wasresultaten en het verder beschadigen van de machine.

In de meeste gevallen is het oplossen van foutcode 500 iets wat je zelf kunt aanpakken. Door bijvoorbeeld de vaatwasser te resetten of de verwarmingselementen te controleren, kun je misschien al het probleem oplossen. Een reset kun je gemakkelijk zelf uitvoeren door de vaatwasser uit te schakelen, even te wachten en deze daarna weer in te schakelen.

Het is wel essentieel dat je altijd de veiligheidsrichtlijnen volgt wanneer je aan de slag gaat met de binnenkant van de vaatwasser. Zorg dat de machine volledig van de stroom is losgekoppeld om elk risico van elektrische schokken te vermijden. Safety first!

Nu je weet wat foutcode 500 inhoudt ben je klaar voor de volgende stap: het opsporen en verhelpen van de oorzaak. Hierover lees je meer in de volgende secties.

Mogelijke oorzaken van foutcode 500

Als ik kijk naar de problemen die foutcode 500 kunnen veroorzaken, focus ik op de meest voorkomende factoren. Watercirculatieproblemen zijn vaak een grote boosdoener. Zonder adequate doorstroming kan het verwarmingselement het water niet correct opwarmen, wat de foutcode kan triggeren. Andere mogelijkheden zijn:

 • Een defect verwarmingselement
 • Storingen in de temperatuursensor
 • Problematische bedrading of elektrische verbindingen
 • Een kapotte besturingsmodule

Elk van deze oorzaken vereist een unieke aanpak. Het uitvoeren van een diagnose is essentieel om de exacte oorzaak te achterhalen.

Het is belangrijk op te merken dat verstopte of vuile sproeiarmen ook de watercirculatie kunnen beïnvloeden. Kalkaanslag en etensresten kunnen zich ophopen in de sproeigaatjes, wat niet alleen de prestatie van de vaatwasser beïnvloedt maar ook kan bijdragen aan het optreden van foutcode 500. Regelmatige reiniging en onderhoud voorkomen deze problemen.

Als de foutcode zich blijft voordoen na het resetten van de vaatwasser en controleren van de sproeiarmen, is het verstandig om verder te onderzoeken. Bij Bosch vaatwassers bevindt de temperatuursensor zich vaak in de directe omgeving van het verwarmingselement en dient secuur gecontroleerd te worden. Mocht u niet bekend zijn met de interne werking van vaatwassers, dan raad ik u aan contact op te nemen met een professionele servicetechnicus.

Blijf alert op foutcode 500 en wees niet bang om zo nodig professionele hulp in te schakelen. Het negeren van de code kan leiden tot inefficiëntie in het wasproces en verdere schade die de levensduur van uw Bosch vaatwasser kan verkorten. Uw keukenapparatuur verdient zorg en aandacht om optimaal te blijven presteren.

Stap 1: Controleer of er sprake is van een storing

Het identificeren van een eventuele storing is cruciaal voordat ik verdere actie onderneem. Dit kan me veel tijd en onnodige reparatiekosten besparen.

Allereerst check ik de display van mijn Bosch vaatwasser. Geeft het apparaat foutcode 500 weer, dan weet ik dat er mogelijk een probleem is met het verwarmingselement. Maar soms kan er sprake zijn van een tijdelijke softwarestoring. Daarom is het van belang om eerst eenvoudige resetprocedures te volgen. Ik kan de vaatwasser uitzetten en de stroom een paar minuten onderbreken. Hierna zet ik het apparaat weer aan om te checken of de foutcode nog steeds wordt weergegeven.

Mocht de foutcode toch verschijnen is het verstandig om externe factoren uit te sluiten die de storing kunnen veroorzaken. Is er bijvoorbeeld recent onderhoud geweest aan het elektriciteitsnetwerk in mijn huis? Of zijn er nieuwe apparaten geïnstalleerd die mogelijk de elektrische lading beïnvloeden? Door deze externe variabelen te controleren weet ik zeker dat de foutcode niet simpelweg het gevolg is van buitenaf.

Wanneer uitsluiten van externe oorzaken niets oplevert, ga ik over tot een meer gedetailleerde inspectie. Ik zorg ervoor dat de stroom uitgeschakeld is en begin met het visueel controleren van de sproeiarmen en filters. Het is belangrijk dat deze schoon en vrij van blokkades zijn voor een optimale watercirculatie. Indien deze onderdelen vuil zijn, reinig ik ze grondig.

Met deze eerste stap hoop ik duidelijk te maken dat het vaak niet direct nodig is om in paniek te raken of meteen een monteur te bellen bij het zien van foutcode 500. Met geduldig troubleshooten kan het probleem soms snel worden vastgesteld en zelfs opgelost.

Stap 2: Controleer de waterdruk

Na het resetten van de vaatwasser, is het cruciaal om de waterdruk te controleren. Onvoldoende waterdruk kan namelijk de boosdoener zijn achter foutcode 500. Ik zal je laten zien hoe je dit eenvoudig zelf kunt nagaan.

Open eerst de kraan in de keuken om te controleren of er sprake is van normale waterdruk. Als het water slechts met een klein straaltje eruit komt, dan is er mogelijk een probleem met de algemene watertoevoer in jouw huis. Ik adviseer in dat geval de watertoevoer naar andere apparaten te controleren om te zien of het probleem wijder verspreid is.

Indien de waterdruk alleen bij je vaatwasser een probleem lijkt te zijn, let dan op het volgende:

 • Filter van de Watertoevoer: Het kan zijn dat het filter verstopt zit met vuil. Schroef de slang los en reinig het filter voorzichtig met een borsteltje.
 • Toeslagbeveiliging: Sommige modellen zijn uitgerust met een mechanisme dat de waterdruk controleert. Raadpleeg de handleiding om te zien of dit op jouw model van toepassing is.
 • Waterinlaatklep: Een defecte waterinlaatklep kan leiden tot een lage waterdruk in de machine. Dit onderdeel regelt hoeveel water de vaatwasser binnenkomt.

Is het probleem vervolgens nog niet verholpen, dan kan er een diepgaander issue spelen met het leidingsysteem of de pomp van de vaatwasser. Het is echter raadzaam om voor je deze complexere problemen gaat aanpakken, eerst de andere, meer toegankelijke, mogelijkheden volledig uit te sluiten.

Het stap-voor-stap nagaan van potentiële problemen met de watertoevoer kan tijdrovend lijken, maar vaak is de oplossing simpeler dan verwacht. Door systematisch te werk te gaan en elke mogelijke oorzaak uit te sluiten, kom je steeds dichterbij het vinden van de oorzaak van foutcode 500 op jouw Bosch vaatwasser.

Stap 3: Controleer de watertoevoer

Wanneer foutcode 500 op m’n Bosch vaatwasser verschijnt, kijk ik altijd naar de watertoevoer. Een consistente waterstroom is cruciaal. Daarom moet je zorgen dat de kraan volledig open is. Een deels gesloten kraan kan de watertoevoer beperken en de foutcode veroorzaken.

Ik adviseer ook om de conditionering van de waterslang te controleren. Knikken of verstoppingen in de slang verminderen de waterdruk. Neem de volgende stappen om dit te controleren:

 • Ontkoppel de slang van de vaatwasser.
 • Inspecteer de slang op knikken en corrigeer deze indien mogelijk.
 • Laat water door de slang lopen om te controleren op verstoppingen.

Als er sprake is van verstoppingen, kan dit duiden op de opbouw van sediment. Mocht het nodig zijn, vervang dan de slang of maak hem schoon met een daarvoor geschikte reiniger.

Daarnaast is het essentieel om het inlaatventiel te inspecteren. Dit is het punt waar water de vaatwasser binnenkomt, en als het verstopt raakt of niet goed functioneert, kan het de waterstroom serieus belemmeren. Zo ga ik te werk om het inlaatventiel te controleren:

 • Zorg ervoor dat de elektriciteit naar de vaatwasser uitgeschakeld is.
 • Verwijder het paneel waarachter het inlaatventiel zich bevindt.
 • Kijk of er minerale afzettingen zijn en maak deze schoon.
 • Test het ventiel met een multimeter om zeker te zijn dat het goed werkt.

Als het inlaatventiel defect is, raad ik aan dit door een professional te laten vervangen. Het vervangen van onderdelen in elektrische apparaten kan complex zijn en veiligheid staat voorop.

Stap 4: Controleer de afvoerfilter

Bij het oplossen van foutcode 500 op een Bosch vaatwasser is het essentieel om de afvoerfilter grondig te controleren. Een verstopte afvoerfilter kan de oorzaak zijn van de storing. Ik ga je nu in duidelijke stappen laten zien hoe dit aan te pakken.

Allereerst zorg ik ervoor dat de vaatwasser uitgeschakeld is. Dit is zowel een veiligheidsmaatregel als een noodzakelijke stap om schade aan het apparaat te voorkomen. Vervolgens verwijder ik de onderste korf om toegang te krijgen tot de afvoerfilter.

De afvoerfilter bevindt zich meestal centraal op de bodem van de vaatwasser. Ik haal de filter voorzichtig uit het toestel en controleer deze op etensresten, vet, en andere vuiligheden. Het is verrassend hoe vaak een simpele reiniging van de filter de foutcode 500 doet verdwijnen.

Nadat ik het vuil verwijderd heb, spoel ik de filter onder warm water af. Gebruik maken van een zachte borstel kan helpen om hardnekkig vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat het water vrij door de filter kan lopen, dat geeft aan dat deze weer schoon is.

Na de reiniging plaats ik de filter terug in de vaatwasser. Het is belangrijk dat de filter correct geplaatst wordt, omdat een niet goed geïnstalleerde filter kan leiden tot waterlekkage of kan bijdragen aan toekomstige storingen. Dubbelcheck of de filter stevig op zijn plek zit voordat de onderste korf weer teruggeplaatst wordt.

Met de afvoerfilter schoon en op de juiste plek is het nu tijd om de vaatwasser opnieuw te testen. Indien de foutcode nog steeds verschijnt, betekent dit dat er verder gekeken moet worden naar mogelijke oorzaken – zoals de pomp of de software van het apparaat.

Tips voor het schoonhouden van de afvoerfilter:

 • Reinig de filter regelmatig, bij voorkeur na elke vaatwassessie.
 • Controleer de afvoerpomp en de sproeiarmen op verstoppingen wanneer de filter wordt schoongemaakt.
 • Gebruik af en toe een vaatwasserreiniger om de binnenkant van het apparaat en de filter grondig te desinfecteren.

Door deze onderhoudstips te volgen, vermindert de kans op toekomstige foutcodes en verleng je de levensduur van je Bosch vaatwasser.

Stap 5: Controleer de pomp

Bij een foutcode 500 kan het probleem soms bij de vaatwasserpomp liggen. Het is essentieel om te weten dat de pomp verantwoordelijk is voor het circuleren van water binnen de machine en als deze niet goed werkt, kan de vaatwasser in de storing schieten. Ik zal je laten zien hoe je de pomp kunt insporen en eventuele problemen kunt aanpakken.

Eerst zorg ik ervoor dat de vaatwasser uit staat en ontkoppeld is van het stroomnet. Veiligheid voorop! Vervolgens lokaliseer ik de pomp, die meestal onderin de vaatwasser te vinden is, achter een toegangspaneel. Met de juiste gereedschappen, meestal een schroevendraaier, verwijder ik het paneel om bij de pomp te kunnen.

Na het openen controleer ik de pomp op zichtbare blokkades zoals etensresten, glasscherven of ander vuil dat zich daar kan verzamelen. Als ik een blokkade vind, verwijder ik deze voorzichtig. Het is soms verbazingwekkend wat zich in de loop der tijd kan ophopen in de pomp.

Daarnaast voer ik een handmatige check uit om te zorgen dat de pompelementen vrij kunnen bewegen. Als alles schoon is maar de pomp nog steeds niet werkt, kan het probleem liggen bij een defecte pomp of motor. In dit geval is het handig om te overwegen om een monteur te bellen. Het vervangen van een pomp of motor kan complex zijn en vereist kennis van vaatwassermechanica.

Om de levensduur van de pomp te verlengen, raad ik aan om regelmatig onderhoud uit te voeren en het filter schoon te houden, wat ook helpt om foutcodes zoals de 500 te voorkomen. Door zorg te dragen voor deze belangrijke component, zorg ik ervoor dat mijn Bosch vaatwasser efficiënt en probleemvrij blijft werken.

Stap 6: Reset de vaatwasser

Als alle vorige stappen niet hebben geleid tot het oplossen van foutcode 500, raad ik aan om de vaatwasser te resetten. Een reset kan kleine elektronische storingen verhelpen die mogelijk de foutcode veroorzaken.

Het resetten van een Bosch vaatwasser is meestal vrij eenvoudig. Ik begin altijd met de vaatwasser volledig uit te schakelen. Dit doe ik door de hoofdschakelaar te gebruiken of de stekker uit het stopcontact te halen. Het is belangrijk om het apparaat enkele minuten uitgeschakeld te laten, zodat alle systemen volledig kunnen resetten.

Na enkele minuten wacht ik nog even en zet ik de vaatwasser weer aan. Bij sommige modellen is er ook een specifieke knoppencombinatie die ingedrukt moet worden om de vaatwasser te resetten. Raadpleeg de handleiding van uw specifieke model voor deze procedure. In mijn ervaring kan het volgen van deze stappen vaak het probleem oplossen zonder de noodzaak van een monteur.

Zorg er na de reset voor dat de vaatwasser opnieuw wordt ingesteld op het gewenste programma en controleer of foutcode 500 nog steeds verschijnt. Als dit het geval is, zou er wellicht een dieper liggend probleem kunnen zijn dat professionele aandacht vereist.

Het periodiek uitvoeren van een reset kan ook toekomstige foutcodes helpen voorkomen en houdt de vaatwasser in topconditie. Daarnaast is het een goede praktijk om de vaatwasser schoon te houden en regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals eerder besproken. Schoonmaken van het filter en checken van de waterinlaatklep zijn routines die ik niet zou overslaan om de prestaties en levensduur van je Bosch vaatwasser te optimaliseren.

Stap 7: Raadpleeg de handleiding

Wanneer je met een frustrerende foutcode 500 te maken krijgt, raadpleeg de handleiding van je Bosch vaatwasser. Deze stap is essentieel en wordt vaak over het hoofd gezien. De handleiding staat vol met specifieke instructies voor jouw model en biedt vaak een lijst van foutcodes en hun betekenissen. Door de richtlijnen zorgvuldig te volgen, kun je mogelijke misstappen voorkomen en directe oplossingen vinden.

In de handleiding zoek ik naar het hoofdstuk over probleemoplossing. Ik zorg ervoor dat ik alle stappen uit de handleiding nauwkeurig volg, want soms bevat deze unieke reset-instructies of procedures die alleen bij dat specifieke model passen. Door aandacht te besteden aan deze details, kan ik zaken die ik mogelijk gemist heb tijdens mijn standaard resetprocedure opsporen.

Het komt ook voor dat de handleiding onderhoudstips bevat die specifiek zijn voor het voorkomen van foutcodes. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat regelmatig reinigen van bepaalde onderdelen essentieel is om technische problemen te vermijden. En soms, als er meer technische interventie nodig is, biedt de handleiding informatie over service- en ondersteuningsopties.

Let er wel op dat als je Bosch vaatwasser nog onder garantie valt, het volgen van de instructies in de handleiding cruciaal is om aanspraak te kunnen maken op die garantie. Het niet volgen van deze stappen kan soms leiden tot het vervallen van de garantie – en dat wil ik uiteraard voorkomen.

Het goed doorlezen van de handleiding kan me vaak tijdrovende stappen besparen, want het biedt vaak de meest directe route naar een succesvolle oplossing en daarmee een functionerende vaatwasser. Dus mocht je de gedrukte versie niet bij de hand hebben, meestal is er een online versie beschikbaar op de website van Bosch.

Conclusie

Ik hoop dat je nu beter begrijpt hoe je foutcode 500 bij je Bosch vaatwasser kunt aanpakken. Door de waterdruk te controleren en de vaatwasser te resetten kun je vaak al snel weer aan de slag. Vergeet niet het belang van de handleiding; deze is jouw beste vriend bij het oplossen van problemen. Met de juiste aanpak en een beetje geduld is die foutcode 500 verleden tijd. Mocht het probleem aanhouden dan is het tijd voor professionele hulp. Succes met het herstellen van je vaatwasser!