Oplossen van Foutcode 8007000e bij Windows Update

Stuit je op foutcode 8007000e tijdens het updaten van je Windows systeem? Je bent niet alleen. Deze vervelende fout kan je dag flink in de war schoppen. Gelukkig heb ik door de jaren heen de beste tips en trucs verzameld om dit probleem op te lossen.

Foutcode 8007000e is een veelvoorkomend probleem dat vaak optreedt bij oudere Windows-versies. Het wijst op een updatefout die verschillende oorzaken kan hebben. In dit artikel duik ik in de oorzaken en geef ik je een stapsgewijze handleiding om weer soepel te kunnen updaten.

Oorzaken van foutcode 8007000e

Bij het ontrafelen van de vraag waarom foutcode 8007000e optreedt, is het belangrijk om te vermelden dat er meerdere factoren verantwoordelijk kunnen zijn. Een van de hoofdoorzaken is onvoldoende geheugenruimte op het apparaat. Het uitvoeren van een update vereist voldoende ruimte om tijdelijke bestanden op te slaan en processen uit te voeren. Indien deze ruimte niet beschikbaar is, loopt het updateproces spaak.

 • Onvoldoende vrije ruimte op de harde schijf
 • Beschadigde systeembestanden die essentieel zijn voor updates
 • Achterstallige updates die zich opstapelen

Naast ruimtegebrek zijn er systeembestanden die beschadigd of corrupt kunnen raken. Dit kan het gevolg zijn van malware-infecties of onvolledige installaties uit het verleden. Beschadigde systeembestanden verstoren de communicatie tussen het besturingssysteem en de updatecomponenten, wat resulteert in de gevreesde foutcode.

Een andere oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien, is de compoundering van updates. Wanneer gebruikers updates voor langere tijd negeren of overslaan, hoopt zich een achterstand aan noodzakelijke updates op die het systeem overstelpen zodra ze worden geactiveerd. Dit kan leiden tot conflicten tussen verschillende updatepakketten en de algehele functionaliteit van Windows verstoren.

Het is ook van belang te letten op de compatibiliteit van de software met jouw versie van Windows. Verouderde software kan conflicten veroorzaken tijdens het updateproces en zo bijdragen aan het probleem. Het updaten of verwijderen van niet-compatibele software kan dus een effectieve oplossing zijn.

Daarnaast kan een incorrecte configuratie van je systeeminstellingen, zoals datum- en tijdinstellingen, ook leiden tot foutcodes. Windows Update maakt gebruik van deze instellingen om verificatie uit te voeren en als deze gegevens niet correct zijn, kan dit de updateprocedure hinderen.

Door te zorgen voor voldoende schijfruimte, regelmatige systeemcontroles en bewustzijn van softwarecompatibiliteit, kunnen veelvoorkomende oorzaken van foutcode 8007000e aangepakt worden. Stay tuned voor mijn volgende segment waarin ik dieper in zal gaan op de stappen om deze foutcode op te lossen.

Stapsgewijze handleiding voor het oplossen van foutcode 8007000e

Als je geconfronteerd wordt met foutcode 8007000e op je Windows-systeem, maak je geen zorgen, ik loop je door de oplossingen heen. Het is essentieel dat je elke stap nauwkeurig volgt om deze vervelende foutcode uit de weg te ruimen.

Update Windows Handmatig

Een van de eerste dingen die ik aanbeveel, is het handmatig bijwerken van Windows. Dit kan potentieel de foutcode 8007000e oplossen als achterstallige updates de boosdoener zijn.

 • Ga naar Instellingen en klik op ‘Bijwerken en beveiliging’.
 • Selecteer ‘Windows Update’ en klik op ‘Naar updates zoeken’.
 • Installeer alle gevonden updates en herstart je systeem.

Voer de Windows Update Probleemoplosser uit

Windows beschikt over een ingebouwde probleemoplosser die speciaal is ontworpen voor het diagnosticeren en herstellen van updategerelateerde problemen.

 • Typ ‘probleemoplossing’ in het zoekvak van het startmenu.
 • Klik op ‘Probleemoplossing’ en vervolgens op ‘Windows Update’ onder ‘Opstarten en uitvoeren’.
 • Volg de instructies en pas alle aanbevolen fixes toe.

Vergroot de Systeemreserverede Ruimte

Onvoldoende geheugen kan ook foutcode 8007000e veroorzaken.

 • Druk op WIN+R, typ ‘cleanmgr’, en druk op Enter.
 • Kies het systeemstation (meestal C:) en klik op ‘OK’.
 • Selecteer ‘Systeembestanden opschonen‘ voor meer opties.
 • Vink de bestanden aan die je wilt verwijderen en klik op ‘OK’ om ruimte vrij te maken.

SFC en DISM Tool Gebruiken

Beschadigde of ontbrekende systeembestanden kunnen worden gerepareerd door middel van de SFC (System File Checker) en DISM (Deployment Image Service and Management Tool).

 • Open als administrator een Command Prompt en typ sfc /scannow.
 • Wacht tot de SFC-scan voltooid is, dit kan enige tijd duren.
 • Voer daarna uit: DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth.

Het uitvoeren van deze stappen biedt vaak een oplossing voor de foutcode 8007000e, maar er zijn nog andere potentiële herstelacties die je systeem weer volledig functioneel kunnen maken.

Controleer de systeemvereisten

Bij het aanpakken van foutcode 8007000e is het cruciaal om eerst te bevestigen dat jouw systeem aan de noodzakelijke specificaties voldoet om de nieuwste Windows-updates te ondersteunen. Microsoft heeft duidelijke vereisten voor elk besturingssysteem, en als je systeem niet aan deze criteria voldoet, kun je diverse updateproblemen, waaronder foutcode 8007000e, tegenkomen.

Om te starten bezoek ik altijd de officiële website van Microsoft. Hier vind ik de meest actuele systeemvereisten. Ik zorg ervoor dat mijn processor, RAM en beschikbare schijfruimte minstens gelijk zijn aan of hoger dan wat aanbevolen wordt. Dit is hoe je de kans verkleint dat je systeemcompatibiliteit de oorzaak is van de fout.

Vervolgens check ik of er specifieke updates zijn die extra vereisten stellen. Soms introduceert Microsoft updates die meer vragen van je hardware. Wanneer je probeert dergelijke updates te installeren zonder de juiste hardware kan dit tot fouten leiden.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten die je moet controleren:

 • Processor: Snelheid en het aantal cores.
 • RAM: Hoeveelheid benodigd geheugen voor soepel draaien.
 • Opslagruimte: Voldoende vrije ruimte voor installatie van updates.

Het is eveneens verstandig om te controleren of externe apparaten of aangesloten hardware geen conflicten veroorzaken met nieuwe updates. De compatibiliteit van apparatuur kan een subtiele maar significante rol spelen in updateproblemen.

Tot slot raadpleeg ik altijd het Event Viewer in Windows om te onderzoeken of er gerelateerde foutmeldingen zijn die kunnen wijzen op systeemondersteuningsproblemen. Het kan voorkomen dat foutcode 8007000e gepaard gaat met andere waarschuwingen die je kunnen helpen bij het identificeren van de dieperliggende oorzaak.

Door deze checks uit te voeren, elimineer ik de mogelijkheid dat de foutcode gerelateerd is aan inadequate systeemspecificaties en kan ik mij richten op andere herstelacties.

Controleer de beschikbare schijfruimte

Een cruciaal aspect bij het oplossen van foutcode 8007000e is het verifiëren van de beschikbare schijfruimte op mijn systeem. Windows updates vereisen voldoende ruimte om correct te downloaden en te installeren. Zonder voldoende vrije ruimte kan de update niet verdergaan wat vaak resulteert in foutcodes zoals 8007000e.

Ik start de controle door naar “Deze PC” te gaan en de eigenschappen van mijn C-schijf te bekijken. Meestal is dit de schijf waarop het besturingssysteem en de updates worden geïnstalleerd. De regel is eenvoudig: meer vrije schijfruimte is beter. Microsoft adviseert minstens 16 GB vrije ruimte voor 32-bits systemen en 20 GB voor 64-bits systemen. Zorg ervoor dat je ruim boven deze minimumvereisten zit om updatefouten te voorkomen.

Mocht ik merken dat de beschikbare ruimte onvoldoende is, dan onderneem ik de volgende stappen:

 • Verwijder tijdelijke bestanden met behulp van het ingebouwde Schijfopruiming tool.
 • Verplaats persoonlijke bestanden naar een externe harde schijf of cloudopslag om ruimte vrij te maken.
 • Verwijder ongebruikte programma’s en spellen die veel ruimte innemen.

Het beheren van de schijfruimte kan soms overweldigend zijn maar tools zoals Schijfopruiming en Opslaginstellingen zijn er om te helpen. Met de functie ‘Opslaggevoel’ in Windows 10 en 11, wordt mijn systeem automatisch opgeschoond en worden onnodige bestanden periodiek verwijderd.

Om te verifiëren of de opschoning effectief was, check ik opnieuw de beschikbare schijfruimte. Een succesvolle opschoning zal meer vrije ruimte creëren en kan de kans op succesvolle Windows updates verhogen. Het is ook verstandig om na deze handelingen de computer opnieuw op te starten voordat ik de update nogmaals probeer uit te voeren. Zo kan ik er zeker van zijn dat alle tijdelijke configuraties zijn gereset en dat het systeem klaar is voor de update.

Schakel tijdelijk antivirussoftware uit

Antivirussoftware is cruciaal voor de beveiliging van onze computers, maar soms kan het de boosdoener zijn achter updateproblemen zoals foutcode 8007000e. In mijn ervaring is het tijdelijk uitschakelen van de antivirus software een effectieve troubleshoot stap die vaak over het hoofd wordt gezien. Dit doe ik meestal door naar de instellingen van de beveiligingssoftware te gaan en de bescherming met één klik uit te schakelen. Vergeet echter niet dat dit je systeem kwetsbaar kan maken voor dreigingen, dus het is essentieel dit alleen te doen tijdens het updateproces.

Voor het uitschakelen, zorg ik er altijd voor dat mijn internetverbinding tijdelijk is uitgeschakeld. Dit vermindert de kans op externe aanvallen terwijl de beveiliging uit staat. Na deze stap probeer ik de Windows-update opnieuw uit te voeren. Mocht de foutcode 8007000e niet meer verschijnen, dan bevestigt dit dat mijn antivirus een conflicterende factor was.

Mijn advies is ook om na het slagen van de update de antivirussoftware onmiddellijk weer in te schakelen. Ik controleer dan of de beveiligingssoftware een update nodig heeft, want een verouderde antivirus kan ook conflicten veroorzaken met Windows-updates.

Tot slot, het monitoren van de antivirus logs kan inzicht geven in waarom de software conflicteert met Windows updates. Soms kan een specifiek onderdeel van de update als een potentiële dreiging worden gezien. Als dit gebeurt, overweeg dan de hulp van de klantenservice van je antivirusprogramma. Zij kunnen vaak specifieke instructies geven over hoe je de software moet configureren om problemen met de Windows-update te voorkomen.

Wanneer de antivirussoftware terug actief is en je systeem weer volledig beveiligd is, kan het nuttig zijn nog eens te controleren op updates. Dit zorgt ervoor dat alle software op je computer up-to-date en compatibel blijft met jouw besturingssysteem.

Herstart Windows Update-service

Een cruciale stap in het oplossen van foutcode 8007000e is het herstarten van de Windows Update-service. Het is een basisprocedure die vaak over het hoofd wordt gezien, maar het kan wonderen doen voor uw systeem. Windows Update houdt uw pc up-to-date en functionerend, maar soms loopt deze dienst vast en veroorzaakt fouten zoals 8007000e.

Wanneer u besluit de Update-service te herstarten, volgt u deze eenvoudige stappen:

 • Druk op Win + R om het Uitvoeren-venster te openen.
 • Typ services.msc en druk op Enter om de Service Manager te openen.
 • Scroll naar beneden en zoek naar Windows Update in de lijst.
 • Klik met de rechtermuisknop op Windows Update en selecteer Stop.
 • Wacht een paar seconden, klik dan opnieuw met de rechtermuisknop en kies Start.

Door deze actie wordt de service geforceerd om te stoppen en weer opnieuw te beginnen. Het is een welbekende manier om kleine glitches die zich mogelijk hebben opgebouwd in het systeem te wissen.

Naast het herstarten van de service is het nuttig om de bijbehorende distributiemappen te legen. Deze mappen bevatten tijdelijke bestanden die niet langer nodig zijn en soms de oorzaak kunnen zijn van de foutcode. De SoftwareDistribution-map is zo’n map. Hier is hoe u dit doet:

 • Zorg ervoor dat de Windows Update-service is gestopt.
 • Ga naar C:\Windows\SoftwareDistribution\Download en verwijder alle bestanden en mappen in deze map.
 • Herstart de Windows Update-service na het legen van de map.

Het verwijderen van de inhoud van de SoftwareDistribution-map zal de geschiedenis van uw Windows update niet verwijderen of uw computer op enige wijze schaden. Dit reset alleen de update-status en dwingt het systeem om alles vers te downloaden, waardoor de kans op een succesvolle update zonder fouten toeneemt.

Aanvullend, kunt u de Windows Update Troubleshooter uitvoeren, een ingebouwde tool die helpt bij het identificeren en oplossen van problemen met uw updates. U vindt deze tool in de Instellingen onder Bijwerken en beveiliging > Problemen oplossen.

Door deze troubleshooting-stappen zorgvuldig te volgen verhoog ik de kansen aanzienlijk dat de foutcode 8007000e wordt opgelost en mijn systeem weer soepel loopt. Regelmatige controles en onderhoud kunnen toekomstige update-problemen voorkomen.

Voer een systeemscan uit

Bij het tegenkomen van foutcode 8007000e is één van de effectieve stappen die je kunt ondernemen het uitvoeren van een systeemscan. Ik weet dat het klinkt als een technische klus, maar geloof me, het is eenvoudiger dan je denkt. Het eerste wat ik altijd doe is de ingebouwde Windows Systeembestandscontrole tool gebruiken, beter bekend als sfc /scannow. Deze handige tool scant op corrupte of ontbrekende systeembestanden en repareert ze indien mogelijk.

Om de Systeembestandscontrole te starten, volg je simpelweg deze stappen:

 1. Open het Startmenu.
 2. Type cmd.
 3. Rechtsklik op Opdrachtprompt en kies ‘Als administrator uitvoeren’.
 4. Typ in het zwarte venster dat opent sfc /scannow en druk op Enter.

Wees geduldig want deze scan kan wel even duren. Het is belangrijk dat je de computer niet uitzet tijdens de scan. Eenmaal voltooid, zal de tool je vertellen of er fouten zijn gevonden en hersteld. Als er beschadigde bestanden zijn die niet hersteld konden worden, is een volgende stap om de DISM tool te gebruiken, oftewel Deployment Image Servicing and Management. Dit zorgt voor het herstel van het systeembeeld en kan indirect helpen bij het oplossen van foutcode 8007000e.

DISM uitvoeren is ook niet ingewikkeld:

 1. Open wederom de Opdrachtprompt als administrator.
 2. Voer het commando DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth in.

Als Systeembestandscontrole en DISM hun werk goed hebben gedaan, is het aannemelijk dat je systeem weer up-to-date en vrij van fouten is, wat de kans vermindert op het tegenkomen van foutcode 8007000e bij een volgende updatepoging. Het is essentieel om te benadrukken dat deze scans onderdeel zijn van regulier systeemonderhoud en bij voorkeur periodiek uitgevoerd moeten worden om de gezondheid van je systeem te waarborgen.

Werk Windows bij naar de nieuwste versie

Upgraden naar de nieuwste versie van Windows kan een doeltreffende oplossing zijn voor het oplossen van foutcode 8007000e. Het is essentieel dit proces met aandacht uit te voeren, omdat een onderbreking of corruptie tijdens de update extra problemen kan veroorzaken. Voordat ik een upgrade uitvoer, maak ik altijd een volledige backup van mijn systeem. Dit zorgt ervoor dat al mijn bestanden veilig zijn en ik kan terugkeren naar een vorige staat mocht er iets misgaan.

 • Ga naar ‘Instellingen’ en klik op ‘Bijwerken en beveiliging’.
 • Klik op ‘Windows Update’ en vervolgens op ‘Naar updates zoeken’.
 • Als een update beschikbaar is, selecteer dan ‘Nu installeren’.

Het kan zijn dat updates handmatig gedownload moeten worden van de Microsoft website. Dit is iets waar je op kunt stuiten als je probeert om van een veel oudere versie van Windows te updaten. De kans op het succesvol updaten van mijn systeem neemt ook toe wanneer ik ervoor zorg dat alle drivers up-to-date zijn.

Bij een update naar een nieuwe Windows versie, wordt de gehele besturingssysteemsoftware vernieuwd, wat vaak resulteert in het repareren en vervangen van beschadigde of ontbrekende systeembestanden. Dit kan een directe oplossing zijn voor foutcode 8007000e. Naast het herstellen van fouten, biedt een update ook toegang tot verbeterde functionaliteiten, beveiligingsverbeteringen en nieuwe features die de algehele prestaties van mijn systeem kunnen boosten.

Het is ook belangrijk te vermelden dat Microsoft regelmatig support stopt voor oudere versies van Windows. Daarom is bijblijven met de nieuwste versie cruciaal, niet alleen om foutcodes zoals 8007000e te voorkomen maar ook om te zorgen dat mijn systeem niet kwetsbaar wordt voor beveiligingsrisico’s. Ik moet er daarom altijd voor zorgen dat mijn besturingssysteem wordt ondersteund en beveiligingsupdates ontvangt.

Zelfs wanneer alle mogelijkheden lijken uitgeput, zijn er nog steeds additionele opties zoals het resetten van mijn Windows-systeem of als laatste redmiddel, het uitvoeren van een schone installatie. Dit kan tijdrovend zijn maar het zorgt ervoor dat mijn systeem weer soepel loopt met de nieuwste versie van Windows, vrij van foutcode 8007000e en andere potentiële problemen.

Neem contact op met support

Wanneer de eerder genoemde stappen de foutcode 8007000e niet verhelpen, blijft support van experts een betrouwbaar alternatief. Ik heb persoonlijk ervaren dat de deskundigen van Microsoft’s klantenservice uiterst behulpzaam kunnen zijn. Het is raadzaam om direct contact op te nemen met de supportafdeling als je tegen aanhoudende problemen aanloopt. Hieronder vind je een duidelijk stappenplan om dit effectief te doen.

Als eerste zorg ik er altijd voor dat ik alle relevante informatie bij de hand heb voordat ik contact opneem. Denk hierbij aan mijn Windows-versie, systeemspecificaties en de specifieke foutmelding. Deze details kunnen het proces aanzienlijk versnellen. Vervolgens bezoek ik de officiële supportpagina van Microsoft en kijk ik naar de opties voor hulp. Meestal kun je kiezen uit live chat, telefoonondersteuning of het versturen van een email met je vraag.

Zorg ervoor dat je duidelijk uitlegt wat het probleem is en welke stappen je al ondernomen hebt. De helderheid hiervan kan de support helpen om sneller tot de kern van de zaak te komen. Het is ook mogelijk dat zij je begeleiden door extra troubleshoot steps die specifiek zijn voor jouw situatie.

Het benutten van de community forums van Microsoft is tevens een goede optie. Veel gebruikers delen hun ervaringen met foutmeldingen en oplossingen, wat soms tot een snelle fix kan leiden. Mijn ervaring leert dat actieve leden en moderators snel reageren en zeer behulpzaam zijn.

Wanneer je contact opneemt met de support, onthoud dan dat geduld een schone zaak is. Het kan even duren voordat je een reactie krijgt, maar de supportteams zijn er om je te helpen en hebben toegang tot een breed scala aan middelen en kennis om complexe problemen als foutcode 8007000e aan te pakken.

Conclusion

Het tackelen van foutcode 8007000e lijkt misschien een uitdaging maar met de juiste stappen is het goed te beheren. Het controleren van systeemvereisten en voldoende schijfruimte zijn essentieel voor een soepele update. Ook het tijdelijk uitschakelen van antivirussoftware kan het verschil maken. Het herstarten van de Windows Update-service en het uitvoeren van systeemscans dragen bij aan een gezond systeem en kunnen veelvoorkomende problemen voorkomen. Upgraden naar de nieuwste Windows-versie is vaak de sleutel tot succes en als laatste redmiddel zijn er nog opties zoals een systeemreset of schone installatie. Vergeet niet de hulp van Microsoft Support in te roepen als je er zelf niet uitkomt. Met deze kennis in je arsenaal ben je goed voorbereid om foutcode 8007000e aan te pakken en je systeem up-to-date en veilig te houden.