Hoe Foutcode 80090016 Oplossen? Tips & Tricks

Stuit je op de frustrerende foutcode 80090016 tijdens het gebruik van je computer? Je bent niet alleen. Deze fout kan je dag flink in de war schoppen, maar gelukkig ben ik hier om je door de oplossingen te loodsen.

Wat is foutcode 80090016?

Foutcode 80090016 is een mysterieuze en gecompliceerde error die zich voordoet op Windows-computers, voornamelijk wanneer er pogingen worden gedaan om aan te melden met een gebruikersprofiel of bij het gebruik van Microsoft Office-applicaties. Dit probleem komt voort uit een conflict met het Trusted Platform Module (TPM) management, dat verantwoordelijk is voor het beheer van encryptiesleutels bij het inloggen.

De Oorzaak Achter Foutcode 80090016

Er zijn verschillende factoren die tot deze fout kunnen leiden:

 • TPM kan corrupt zijn: Onjuiste TPM-software of hardware kan de foutcode triggeren.
 • Windows Updates: Recente updates kunnen soms conflicten veroorzaken met bestaande software.
 • Softwareconflicten: Andere programma’s kunnen interfereren met het TPM, wat tot fouten leidt.

Het begrijpen van de exacte oorzaak is cruciaal om de juiste oplossingsstrategie te implementeren.

Symptomen van Foutcode 80090016

De volgende symptomen kunnen wijzen op foutcode 80090016:

 • Mislukte aanmeldpogingen zonder duidelijke reden.
 • Foutmeldingen bij het starten of gebruiken van Office-programma’s.
 • Algemene systeeminstabiliteit gerelateerd aan accountbeveiliging en encryptie.

Het Identificeren van Foutcode 80090016

Voordat we verdergaan met het oplossen van het probleem is het belangrijk te verifiëren dat we daadwerkelijk te maken hebben met foutcode 80090016. Dit doe je door te zoeken naar de foutmelding die expliciet deze code vermeldt bij de mislukte handelingen. Mijn tip; houd altijd bij wanneer de fout zich voordoet zodat je een patroon kunt ontdekken dat kan helpen bij het diagnosticeren van het onderliggende probleem.

Oorzaken van foutcode 80090016

Als je net als ik bent en je bent geconfronteerd met de foutcode 80090016, dan wil je waarschijnlijk de wortel van het probleem begrijpen. Ik heb uitgezocht dat er verschillende oorzaken zijn die tot deze frustrerende fout kunnen leiden. Hieronder heb ik een lijst samengesteld met de meest voorkomende factoren:

 • TPM Management Conflicten: De Trusted Platform Module is cruciaal voor het versleutelen van je gegevens. Echter, een corrupte TPM of een conflict binnen de TPM-software kan leiden tot deze foutcode.
 • Recente Windows Updates: Soms kan een update van het besturingssysteem onverwacht problemen veroorzaken met bestaande drivers of software, waaronder die voor het TPM.
 • Softwareconflicten: Andere programma’s of toepassingen op je computer kunnen conflicteren met de TPM, wat resulteert in foutcode 80090016.

Om het probleem goed aan te pakken, is het belangrijk om te identificeren welke van deze factoren van toepassing zijn op jouw situatie. Het kan zijn dat je systeem recentelijk geupdate is, of misschien merk je dat specifieke applicaties crashen of fouten veroorzaken bij het opstarten.

Stap Voor Stap Probleemoplossing

Het troubleshooten van foutcode 80090016 vergt een systematische benadering. Ik raad aan om met de volgende stappen te beginnen:

 1. Controleer of er recente wijzigingen zijn aangebracht in het systeem die de fout zouden kunnen hebben geactiveerd.
 2. Ga na of de TPM zelf naar behoren functioneert, eventueel door het TPM-beheerconsole te openen en naar foutmeldingen te zoeken.
 3. Controleer op software-updates of driverconflicten die de werking van het TPM zouden kunnen verstoren.

Het is essentieel om regelmatig backups van je gegevens te maken. Op die manier kun je altijd terugvallen op een veilige kopie mocht je een wijziging nodig hebben die het probleem verergert.

Door bovenstaande acties uit te voeren, ben ik meestal in staat om precies te pinpointen wat de oorzaak is van foutcode 80090016 en kan ik me richten op het oplossen van het specifieke probleem. Het kan een tijdrovend proces zijn, maar het is belangrijk om geduldig te zijn en elke mogelijke oorzaak methodisch uit te sluiten.

Oplossing 1: Controleren op Windows-updates

Als ik te maken krijg met foutcode 80090016, is een van de eerste stappen die ik onderneem het controleren op Windows-updates. Recente software-updates kunnen vaak conflicten veroorzaken met het TPM management, wat leidt tot deze vervelende foutcode.

Mijn aanpak is simpel: ik open het menu ‘Instellingen’ door op de Windows-toets + I te drukken. Vervolgens ga ik naar ‘Bijwerken en beveiliging’, waar ik klik op ‘Windows Update’. Hier controleer ik of er updates zijn die wachten om geïnstalleerd te worden of die recent zijn geïnstalleerd.

Updates die recent zijn geïnstalleerd kunnen problemen veroorzaken; in dit geval kan ik kiezen om een specifieke update te verwijderen. Ik selecteer ‘Updategeschiedenis bekijken’ en klik vervolgens op ‘Updates verwijderen’. Hier kies ik de betreffende update die ik wil verwijderen en volg ik de stappen om deze te de-installeren.

Indien er nieuwe updates beschikbaar zijn, installeer ik deze om te zorgen dat mijn systeem up-to-date is. Ik herstart mijn computer om de installatie van updates te voltooien, wat essentieel is voor het correct functioneren van het systeem.

Het is belangrijk op te merken dat het bijwerken van Windows ook firmware-updates voor het TPM kan bevatten, wat wellicht het probleem met foutcode 80090016 oplost. Daarom is het cruciaal dat ik mijn systeem regelmatig controleer op updates en deze installeer wanneer ze beschikbaar zijn.

Nadat de updates zijn uitgevoerd, probeer ik opnieuw in te loggen of de actie te ondernemen die eerder de foutcode 80090016 veroorzaakte. Als dit het probleem oplost, weet ik dat de oorzaak te maken had met een software-update van Windows die interfereerde met het TPM.

Oplossing 2: Uitschakelen van antivirusprogramma’s

Soms kan de foutcode 80090016 veroorzaakt worden door conflicten met antivirussoftware. Deze programma’s zijn ontworpen om je computer te beschermen tegen malware en virussen, maar kunnen soms interfereren met legitieme processen. Ik raad aan om tijdelijk je antivirusprogramma uit te schakelen om te testen of dit de oorzaak van de fout is.

Om het antivirusprogramma uit te schakelen, volg je de onderstaande stappen:

 • Ga naar het systeemvak op je taakbalk en klik met de rechtermuisknop op het icoon van je antivirusprogramma.
 • Kies de optie om je bescherming te pauzeren of schakel het programma tijdelijk uit. De exacte stappen kunnen variëren afhankelijk van het antivirusprogramma dat je gebruikt.
 • Probeer je taak, die de foutcode 80090016 veroorzaakte, opnieuw uit te voeren.

Het is essentieel om de risico’s te begrijpen van het uitschakelen van je antivirussoftware. Terwijl je deze stappen uitvoert, ben je kwetsbaar voor bedreigingen. Vergeet daarom niet om na het testen het antivirusprogramma weer in te schakelen.

Indien het uitschakelen van de antivirussoftware het probleem oplost, kun je overwegen om contact op te nemen met de support van het antivirusprogramma voor verdere assistentie of onderzoeken welke andere antivirusoplossingen beter compatibel zijn met je systeem en de beveiligingseisen.

Het is ook verstandig om te checken of je antivirusprogramma up-to-date is. Een verouderde versie kan inconsistenties bevatten die deze foutcode veroorzaken. Een update naar de laatste versie kan een simpele fix zijn voor het probleem met foutcode 80090016 en kan de werking van je computer verbeteren. Regelmatige updates zijn cruciaal voor het behoud van een veilig en efficiënt werkend systeem.

Het uitvoeren van deze stappen kan je helpen om te bepalen of je antivirus de boosdoener is en kan een belangrijke stap zijn in het probleemloos laten functioneren van je PC.

Oplossing 3: Herstarten van de computer

Soms kan de eenvoudigste oplossing het meest effectief zijn. Als u foutcode 80090016 tegenkomt, probeer dan uw computer opnieuw te starten. Het klinkt misschien te basaal, maar een herstart kan veelvoorkomende problemen oplossen door tijdelijke bestanden te wissen en lopende processen opnieuw in te stellen. Hier zijn de stappen die ik volg wanneer ik mijn systeem opnieuw start om deze specifieke fout te verhelpen:

 1. Sla alle open bestanden op en sluit alle programma’s af.
 2. Klik op het Startmenu of druk op de Windows-toets.
 3. Selecteer de aan/uit-knop en kies vervolgens ‘Opnieuw Starten’.

Door deze stappen te volgen, forceert u het Trusted Platform Module (TPM) management en andere systeemprocessen om op te frissen. Het interessante is dat door simpelweg de computer opnieuw te starten, het systeem de kans krijgt om zichzelf te repareren.

Dit komt doordat tijdens het opstarten de computer hardware en software initialisaties uitvoert die fouten zoals 80090016 kunnen herstellen. Wat ook de kracht van een herstart verklaart, is het feit dat het de netwerkverbindingen reset. Dit kan handig zijn als de foutcode te maken heeft met een Netwerkgerelateerde kwestie.

Na de herstart is het raadzaam om te controleren of u nog steeds dezelfde foutmelding krijgt. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat consistentie in het oplossen van technische problemen vaak tot een oplossing leidt. Zou de foutcode 80090016 zich na de herstart nog steeds voordoen, dan zal ik verder kijken naar andere oplossingen zoals het bijwerken van mijn drivers of de TPM firmware.

Het bijwerken van drivers en firmware is een ander proces dat potentieel foutcode 80090016 kan oplossen, vooral als deze gerelateerd zijn aan conflicten met hardware of beveiligingsfeatures. Regelmatige updates zorgen ervoor dat alle componenten van uw systeem optimaal functioneren en dat eventuele bugs of onvolkomenheden worden verholpen.

Conclusie

Het oplossen van foutcode 80090016 lijkt misschien een uitdaging maar met de juiste stappen kun je snel weer aan de slag. Door het controleren van Windows-updates het uitschakelen van je antivirusprogramma en het herstarten van je computer kun je veelvoorkomende oorzaken uitsluiten. Vergeet niet je drivers en firmware up-to-date te houden voor een soepele werking van je systeem. Mocht je na deze acties nog steeds tegen de foutcode aanlopen schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen zul je dit technische probleem ongetwijfeld de baas worden.