Foutcode Bosch Wasmachine: Oplossingen & Tips

Sta je oog in oog met een foutcode op je Bosch wasmachine? Geen paniek! Ik weet hoe frustrerend het kan zijn als je trouwe wasmachine ineens kuren vertoont. Gelukkig ben ik hier om je door de meest voorkomende foutcodes te loodsen en hoe je ze kunt oplossen.

Mijn ervaring met Bosch wasmachines heeft me geleerd dat een foutcode niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Vaak wijst het op iets eenvoudigs dat je zelf kunt verhelpen zonder dat je een monteur hoeft te bellen. Laten we samen kijken naar wat die codes betekenen en hoe je snel weer aan de slag kunt met je was.

Foutcodes op een Bosch wasmachine

Wanneer je Bosch wasmachine een foutcode weergeeft kan dat een moment van stress zijn. Echter, foutcodes zijn eigenlijk hulpmiddelen; ze geven specifieke informatie over wat er mis zou kunnen zijn.

Veelvoorkomende Foutcodes en Hun Betekenis

Sommige foutcodes duiken vaker op dan andere. Hier zijn een paar die je wellicht tegenkomt:

 • E2 – Probleem met de deur; deze is mogelijk niet goed gesloten.
 • E18 – Probleem met het afpompen van het water, wellicht is de pomp verstopt.
 • F21 – Storing in de motor; dit kan variëren van koolborstels tot elektronische problemen.

Bij het zien van een foutcode is het belangrijk direct actie te ondernemen. Dit voorkomt vaak verdere problemen en potentiële reparatiekosten. Voor sommige foutcodes kun je zelfs online stappenplannen vinden die je door het oplossen van de problemen kunnen leiden.

Wat te Doen na het Identificeren van de Foutcode

Na identificatie van de foutcode is het handig om de onderstaande stappen te volgen:

 1. Noteer de foutcode.
 2. Schakel de wasmachine uit en weer aan om te zien of de foutcode verdwijnt.
 3. Raadpleeg de gebruikershandleiding of zoek online naar specifieke oplossingen voor je foutcode.
 4. Volg eventuele stap-voor-stap handleidingen nauwgezet op.
 5. Controleer of de wasmachine normaal functioneert na het uitvoeren van de oplossingen.

Mocht de foutcode na deze pogingen nog steeds verschijnen, dan kan het zijn dat er een meer gecompliceerd probleem speelt dat de aandacht van een professional vereist. Toch zal in veel gevallen je eigen interventie voldoende zijn om de machine weer naar behoren te laten werken.

Onderhoud om Foutcodes te Voorkomen

Goed onderhoud van je wasmachine kan toekomstige foutcodes voorkomen. Regelmatige reiniging en controle van onderdelen zoals de deurafdichting, het filter en de watertoevoer kan veelvoorkomende problemen voor zijn. Daarnaast is het verstandig om niet meer wasmiddel te gebruiken dan aanbevolen, omdat dit onbalans of problemen met de afvoer kan veroorzaken.

Veelvoorkomende foutcodes

Bij gebruik van een Bosch wasmachine kun je verschillende foutcodes tegenkomen. Een aantal van deze foutcodes duikt regelmatig op wat aangeeft dat bepaalde problemen vaker voorkomen. Ik heb hieronder een lijst samengesteld van de foutcodes die je waarschijnlijk het vaakst zult zien.

 • E2: Probleem met de deursluiting
 • E18: Probleem met water afpompen
 • F21: Motor probleem

E2 houdt in dat de deur van de wasmachine niet goed sluit. Een snelle controle van de deur en het deurslot kan vaak al uitkomst bieden. E18 wijst op een probleem met het afpompen van water. Het controleren van de afvoerpomp en het verwijderen van eventuele verstoppingen kan al voldoende zijn om dit probleem op te lossen. Wanneer je F21 op het display ziet, is er meestal een probleem met de motor. In dit geval is het soms nodig om de borstels van de motor te controleren of vervanging te overwegen.

Stappen voor Foutcode E2

Voor het aanpakken van foutcode E2 kun je de volgende stappen ondernemen:

 1. Controleer of de deur goed gesloten is
 2. Inspecteer het deurslot op eventuele beschadigingen
 3. Reset de wasmachine door deze uit en weer aan te zetten

Oplossen van de Foutcode E18

Als foutcode E18 verschijnt zullen deze tips helpen:

 • Controleer de afvoerslang
 • Reinig het filter van de wasmachine
 • Kijk na of de afvoerpomp vrij is van obstructies

Aanpak voor Foutcode F21

Foutcode F21 vereist vaak deze acties:

 • Inspecteer de motorborstels op slijtage
 • Verifieer de correcte aansluiting van de motor
 • Voer een motorcalibratie uit indien mogelijk

Door de genoemde stappen uit te voeren los je wellicht zelfstandig de foutcodes op zonder dat je direct professionele hulp nodig hebt. Regelmatig onderhoud van je Bosch wasmachine helpt om dergelijke issues te voorkomen. Het is aan te raden om jaarlijks een onderhoudsbeurt uit te laten voeren door een professional. Zo blijft je wasmachine in optimale conditie en verleng je de levensduur.

Foutcodes en hun betekenis

Wanneer m'n Bosch wasmachine onverwachts een foutcode toont, kan dat even schrikken zijn. Gelukkig zit hier een logica achter; elke foutcode vertegenwoordigt een specifiek probleem. Hierdoor wordt probleemoplossing eenvoudiger, en weet ik sneller waar ik aan toe ben.

Voorbeelden van enkele algemeen voorkomende foutcodes zijn:

 • E2: Dit duidt meestal op een probleem met de watertoevoer. Mogelijk is de kraan gesloten of is de toevoerslang geknikt.
 • E18: Dit signaleert een issue met het pompsysteem, wat vaak wijst op een verstopping in de filter.
 • F21: Deze foutmelding betekent dat de wasmachine moeite heeft met draaien wat duidt op een motorstoring.

Het is cruciaal om te begrijpen dat achter deze codes vaak eenvoudige oplossingen schuilgaan die ik zelf kan uitvoeren. Zo kan ik bijvoorbeeld bij een E2-fout eerst controleren of de watertoevoer niet gehinderd wordt. Een periodieke reiniging van de filter is een effectieve manier om E18 problemen voor te zijn.

Verder helpt het om te weten dat sommige foutcodes verband houden met dagelijks gebruik, zoals de manier waarop kleding wordt geladen of het gekozen wasprogramma. Storingen kunnen soms eveneens wijzen op slijtage van onderdelen, wat gebeurt na jarenlang gebruik.

Code Betekenis Mogelijke Actie
E2 Probleem met de watertoevoer Watertoevoer controleren, toevoerslang inspecteren
E18 Issue met het pompsysteem Filter controleren en reinigen
F21 Moeite met draaien, mogelijk motorstoring Contact opnemen met servicemonteur

Het regelmatig checken van de gebruikershandleiding kan ook meer inzicht geven. Daarnaast biedt online support van Bosch uitgebreide hulptools voor het ontcijferen en oplossen van foutcodes. Door op de hoogte te blijven van de betekenis achter deze codes, kan ik mogelijke problemen snel aanpakken en de levensduur van mijn wasmachine verlengen.

Oplossingen voor foutcodes

Als ik met een foutcode op mijn Bosch wasmachine te maken krijg, is het eerste wat ik doe het resetten van het apparaat. Dit doe ik door de wasmachine uit te zetten, een minuut te wachten, en het dan weer aan te schakelen. Vaak lost dit al eenvoudige storingen op.

Voor specifiekere problemen zijn hier enkele gerichte oplossingen:

 • Foutcode E2: Dit wijst meestal op een probleem met de deursluiting. Controleer of de deur goed gesloten is. Als dat zo is, kan het nodig zijn om het sluitingsmechanisme te controleren of vervangen.
 • Foutcode E18: E18 duidt vaak op een probleem met de waterafvoer. Dit kan ik meestal zelf verhelpen door het filter te reinigen of te controleren of de afvoerslang niet geknikt is.
 • Foutcode F21: Als ik deze foutcode zie, betekent dat meestal dat er een storing is met de motor. In dit geval controleer ik de koolborstels en vervang deze indien nodig. Het kan ook nodig zijn om een professional in te schakelen als het probleem complexer is.

Het is belangrijk te onthouden dat ik, voor ik zelf ga sleutelen aan de wasmachine, altijd de stekker uit het stopcontact haal om de veiligheid te garanderen. Mocht ik er zelf niet uitkomen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de klantenservice van Bosch. Zij kunnen gerichte ondersteuning bieden en indien nodig een monteur sturen.

In sommige gevallen kan de foutcode duiden op een groter onderliggend probleem. Het is dan ook aan te raden om de levensduur van de wasmachine in de gaten te houden en investering in een nieuw apparaat te overwegen als de foutcodes frequenter worden.

Regelmatig onderhoud en het opvolgen van de aanwijzingen die Bosch in hun handleiding geeft, helpen de risico's op foutcodes te verminderen. Zo zorg ik ervoor dat ik niet onnodig met een wasdag in de knoop kom en dat mijn wasmachine optimaal blijft functioneren.

Contact opnemen met een monteur?

Soms liggen de oplossingen voor foutcodes buiten mijn expertise en is het nodig professionele hulp in te schakelen. Dat moment is aangebroken wanneer ik alle stappen heb doorlopen die in de handleiding en online bronnen worden aangeraden, maar zonder succes. De wasmachine geeft nog steeds een foutcode en functioneert niet naar behoren. Dan is het tijd om contact op te nemen met een monteur.

Het kiezen voor een gecertificeerde Bosch-monteur biedt meerdere voordelen. Gecertificeerde monteurs hebben uitgebreide kennis van Bosch wasmachines en kunnen daardoor snel de oorzaak van het probleem vaststellen. Bovendien gebruiken zij originele onderdelen voor eventuele reparaties, wat de levensduur en prestaties van de wasmachine ten goede komt. Het is belangrijk geen risico's te nemen als het gaat om elektrische apparaten; veiligheid staat altijd voorop.

Een ander aspect om rekening mee te houden is de garantie op mijn wasmachine. Voordat ik de klantenservice bel, check ik het garantiebewijs. Als de wasmachine nog onder garantie valt, kan de reparatie vaak kosteloos of tegen een gereduceerd tarief uitgevoerd worden. Bij een defect dat onder de garantie valt, is een monteur inschakelen dus niet alleen de veiligste, maar ook de meest kosteneffectieve oplossing.

Het maken van een afspraak met een Bosch-monteur kan eenvoudig online of via de telefoon. Bosch heeft een klantenservicelijn die ik kan bellen voor advies of het inplannen van een bezoek. De website biedt ook vaak een functie om direct online een afspraak te maken. Voordat ik echter contact opneem, zorg ik ervoor dat ik alle relevante informatie bij de hand heb, zoals het modelnummer van de wasmachine en de foutcode die wordt weergegeven. Dit helpt de klantenservice om mij zo effectief en snel mogelijk te helpen.

In de tussentijd blijf ik alert op eventuele veranderingen in de prestaties van de wasmachine. Als ik bijvoorbeeld nieuwe geluiden hoor of als de foutcode wisselt, noteer ik dit voor de monteur. Dit soort details kunnen cruciaal zijn voor het stellen van een snelle en correcte diagnose.

Conclusie

Het omgaan met foutcodes op je Bosch wasmachine hoeft geen hoofdpijn te zijn. Door de betekenis van codes zoals E2, E18 en F21 te kennen en de aanbevolen acties te volgen, kun je vaak zelf het probleem oplossen. Vergeet niet dat regelmatig onderhoud en het volgen van de handleiding cruciaal zijn voor een langdurig goed werkende machine. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan staat de Bosch klantenservice klaar om je te helpen of kun je een afspraak maken met een gecertificeerde monteur. Wees altijd alert op veranderingen in de prestaties van je wasmachine en communiceer deze aan je monteur. Zo zorg je ervoor dat je Bosch wasmachine optimaal blijft presteren.