Beveiligingstips Voor Smart Home

Hoe kun je je huis optimaal beveiligen met behulp van smart home apparatuur? In dit uitgebreide artikel delen we onze beveiligingstips voor een smart home, zodat jij veilig en beveiligd kunt genieten van jouw woning.

Steeds meer apparaten hebben slimme functies en kunnen bediend worden met een smartphone of tablet. Wij noemen dit soort apparaten slimme apparaten, omdat ze op een slimme manier te bedienen zijn en ze soms automatisch reageren op bepaalde acties. Denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting die automatisch aanspringt, de plantjes die automatisch water krijgen of het alarmsysteem die na een bepaalde tijd er op springt.

Leuk al die slimme apparaten, maar dit betekend meer risico’s. Tegenwoordig heb je zelfs slimme sloten die met één druk op de knop toegang geeft tot je huis. Voor personen die kwaad willen is dit weer interessant en een kans om binnen te komen. Wees niet getreurd want je kunt je prima bewapenen tegen dit soort indringers, daarom hebben we hieronder een lijst gemaakt met beveiligingstips voor smart home!

1. Kies niet voor de goedkope merken

Het klinkt misschien cliché, maar vaak ligt de prioriteit van goedkope merken niet op beveiliging. Dit soort merken zijn daarom vaak makkelijker te kraken dan de wat ‘duurdere’ merken. Ook hebben bekendere merken een naam die ze hoog moeten houden en daarom is er meer budget en prioriteit om de beveiliging hoog te houden!

2. Neem altijd een uniek en moeilijk wachtwoord

Kies voor elke app en apparaat die je gebruikt een uniek en moeilijk wachtwoord. Een moeilijk wachtwoord is vaak een stuk moeilijker te kraken dan een makkelijk wachtwoord en een uniek wachtwoord zorgt ervoor dat wanneer een wachtwoord gekraakt wordt niet direct al je apparaten en apps gekraakt kunnen worden.

Tegenwoordig zijn er veel goede wachtwoordmanagers die je kunt gebruiken. Wachtwoordmanagers hebben vaak tools die automatische een moeilijk wachtwoord voor je aanmaken, daarnaast hoef je met een wachtwoordmanager niet elk wachtwoord te onthouden. Vaak zien we nog dat personen wachtwoorden opschrijven en dit kan best tricky zijn. Doe dit niet en sla de wachtwoorden gewoon op in de kluis van je wachtwoordmanager.

3. Geef ook je router een nieuwe naam en wachtwoord

Veel apparaten en apps werken met een wifi. Mocht iemand de wifi code hebben dan kunnen ze bepaalde apparaten besturen, denk bijvoorbeeld aan het Sonos systeem. Maak je gebruik van dezelfde wifi waarmee het Sonos systeem verbonden is, dan kun je gewoon de Sonos speakers besturen. Het is daarom belangrijk dat wanneer je een nieuwe of oude router hebt de gegevens hiervan veranderd.

Geef je router een nieuwe naam en een nieuw wachtwoord, hiermee voorkom je ook dat oude gebruikers gewoon nog toegang hebben tot de wifi. Ook staat vaak het wachtwoord van de wifi achter op de router en dit zorgt er helemaal makkelijk voor dat gebruikers makkelijk gebruik kunnen maken van de wifi. Gebruik onderstaande stappen plan om de naam en wachtwoord van de wifi te veranderen:

  1. Voer het standaardadres van de router in, in je internetbrowser
  2. Log in met de gegevens die achter op de router staan
  3. Nu zit je in de instellingen van je router en verander hier de gebruikersnaam en verander de wachtwoord

De wachtwoorden kun je gewoon weer opslaan in de kluis van de wachtwoordmanager.

4. Maak een aparte wifi aan voor gasten – Gasten netwerk

Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone die verbonden is met internet. Heb je gasten dan zal er snel gevraagd worden naar de wifi code. Zoals we hierboven al zeiden is het niet verstandig om gasten te verbinden met het netwerk waar ook alle slimme apparaten mee verbonden zijn. Deze personen kunnen dan ook bepaalde apparaten bedienen, omdat ze verbonden zijn op het zelfde netwerk.  Maak voor gasten daarom een gastennetwerk aan.

Wel is het afhankelijk van je wifi router of dit mogelijk is, hieronder hebben we enkele routers gevonden waarbij het mogelijk is om een gastennetwerk aan te maken.