Review: Sonos One

Review van de Sonos One, de eerste Sonos-speaker met spraakbediening via Alexa, Google Assistent én Siri. Dat geeft je extra veel keuze, maar er zitten ook nog wel wat beperkingen aan. Wat kun je wel met deze nieuwe speaker? Dat lees je in onze uitgebreide Sonos One-review!

Jarenlang was de Sonos One de goedkoopste manier om een Sonos-speaker in huis te halen. Met de komst van de IKEA Symfonisk-speakers (zie review) heb je nu de mogelijkheid om voor €99 te genieten van de Sonos-kwaliteit. Heeft het dan nog wel zin om voor een ‘echte’ Sonos One te kiezen? In deze vernieuwde review van de Sonos One kijken we naar onze ervaringen anno 2020. Deze speaker is in de Nederlandse en Belgische winkels verkrijgbaar voor €199 en heeft als bijzonderheid dat het met alle bekende muziekdiensten en spraakassistenten werkt. Alexa, Siri en Google Assistent: ze zijn allemaal van de partij. We kijken in deze review naar de verschillen met de IKEA-speakers maar ook naar z’n voorganger, de Sonos Play:1. Alle info over het complete Sonos-systeem lees je in onze round-up!

Introductie Sonos One

De Sonos One was de eerste slimme speaker die zowel met Alexa als met Sonos en Google Assistent werkt. Het heeft even geduurd voordat de ondersteuning voor elkaar was, maar inmiddels kun je al deze spraakassistenten erop gebruiken. Daarmee is de Sonos One veelzijdiger dan Apple’s HomePod, die voorlopig nog niet in Nederland verkrijgbaar is en die alleen Engelstalige Siri-commando’s begrijpt. Wil je Alexa gebruiken, dan heb je een omweg nodig: je zult je account op de juiste regio moeten instellen (Verenigde Staten) om het te laten werken. Voor Google Assistent hoef je die moeite niet te nemen: die spreekt inmiddels al gewoon Nederlands en is dus van de drie genoemde assistenten de meest laagdrempelige op deze Sonos.

Het bijzondere van de Sonos One is dat dit een van de eerste slimme speakers die is gemaakt door audio-experts. De speakers van Google en Amazon zijn gemaakt door computerbedrijven en zijn vooral bedoeld als ‘praatpaal’ waarmee je toevallig ook muziek kunt afspelen. De audiokwaliteit laat bij veel van deze speakers te wensen over, tenzij je de veel duurdere uitvoeringen koopt.

Let bij aanschaf van de Sonos One wel op dat je de tweede generatie hebt. Deze ‘Gen 2’ verscheen in maart 2019 en heeft een snellere processor en meer geheugen. Daarmee ben je beter voorbereid op nieuwe functies die er nog aan zitten te komen, want Sonos brengt regelmatig software-updates met vernieuwingen naar de bestaande speakers. Als relatief nieuw model heeft de Sonos One dan vaak een streepje voor. Ook aanwezig in Sonos One ‘Gen 2″ is ondersteuning voor Bluetooth Low Energy, waardoor het gemakkelijker wordt om de speaker aan te sluiten.

De audiokwaliteit is overigens hetzelfde gebleven. De tweede generatie Sonos One is te herkennen aan de tekst ‘Gen 2’, zowel op de verpakking als op de speaker zelf. Op de eerste generatie zie je alleen de tekst ‘Sonos One’.

Design Sonos One

De Sonos One ziet eruit als een Play:1 met een paar aanpassingen. De grijze grille is vervangen door puur zwart of wit, maar de vorm en de afmetingen zijn vrijwel gelijk. Door het vernieuwde design valt de speaker nog minder op. Aan de bovenkant zijn de drie knoppen vervangen door een volledig vlak aanraakgevoelig paneel, dat beter bruikbaar is dan het ‘onzichtbare’ touchpaneel op de Play:5 die we eerder hebben getest. Het aanraakgevoelige gedeelte is te herkennen aan een cirkel met een aantal symbolen en ledlampjes. Dit bevalt ons beter dan op de Play:5, waar het lastiger is om te weten waar je moet tikken.