Smart Home Apps Die Niet Mogen Ontbreken

Bij veel smart home producten hoort een app waarmee je desbetreffend apparaat kunt bedienen. Ook zijn er weer smart home apps die meer onder de categorie ‘smart home systeem’ lijken te vallen. In dit artikel zetten we de onmisbare smart home apps op een rij.

Smart home wordt steeds populairder, er komen steeds meer nieuwe producten op de markt. Ook wordt er flink doorontwikkeld en worden producten steeds slimmer en beter. Zo kun je sinds kort in via de Google Home app routines aanmaken en hoef je geen gebruik meer te maken van externe apps als IFTTT. In dit bericht laten we verschillende smart home apps zien die je niet mogen ontbreken in je smart home.

Google Assistant app – Gebruik je smartphone als spraak Assistent

Wanneer je een slimme speaker of andere apparaat van Google hebt ben je wel bekend met de app van Google Home. Via deze app koppel je alle apparaten van Google Home met elkaar en kun je apparaten aan of uitzetten. Door smart home apparaten van derde aan deze app te koppelen creëer je overzicht en hoef je niet elke keer van app te switchen, zo kun je ook de lampen van Philips Hue bijvoorbeeld bedienen.

Naast de Google Home app heb je ook de Google Assistant app. Deze app is te downloaden op je smartphone of tablet en staat gekoppeld met je Google account. Het voordeel van deze app is dat je geen smart speaker nodig hebt om apparaten met spraak te besturen, dit kun je namelijk gewoon via je smartphone of tablet doen.

Ook kun je via de app opdrachten typen in plaats van spraakopdrachten. Soms kan het namelijk best irritant zijn om de hele tijd “He Google” te zeggen en via de app kun je het gewoon typen. Ook staan er in de app voorbeeld opdrachten die je gewoon aan kunt tikken, waarop de Google dan zijn opdracht uitvoert.

Philips Hue & Hue Sync app – Ideaal om scenes en groepen te maken

Voor het hebben van slimme verlichting mag de app van Philips Hue natuurlijk niet ontbreken. Tenminste die kan zelfs niet ontbreken, omdat je via die app de lampen moet koppelen. Maar in de app kun je naast het koppelen van de Hue lampen veel meer interessante dingen doen. Creëer bijvoorbeeld nieuwe scenes of maak routines, zodat de verlichting automatische aan- of uitgaat. Bekijk bijvoorbeeld eens Philips Hue labs in de app en zie wat voor leuke scenes er zijn.

Naast de standaard Hue app heb je ook andere Philips Hue apps, waaronder de Hue Sync app ook deze mag niet ontbreken. Met de sync app kun je de lampen synchroniseren met het beeldscherm computer. Dat is vooral leuk wanneer je een film kijkt of game speelt, hierdoor passen de lichten zich aan op de content op het beeldscherm wat zorgt voor een gaaf effect.

IFTTT – If This, Than That

IFTTT staat voor ‘If This, Then That’, letterlijk vertaald naar Nederlands is: als dit, dan dat. Wat inhoudt dat als iets gebeurd er een andere actie gestart wordt. Een voorbeeld is wanneer een slim product een bepaalde actie doet en ander apparaat daarop reageert. Stel er drukt iemand op een slimme deurbel, dan kun je ervoor zorgen dat de lampen twee knipperen of in een bepaalde kleur beginnen te gloeien.

Ook kan IFTTT vaak de oplossing zijn wanneer slimme apparaten werken met een andere communicatie protocol, dus direct met elkaar te koppelen zijn. Vaak met een tussenkomst met de IFTTT app kan dit wel. Ook zijn veel populaire apps te koppelen met apparaten, denk bijvoorbeeld aan een locatie app die een apparaat aanstuurt. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven wanneer je huis verlaat (bepaalde straal uit het gebied bent) de thermostaat lager gaat, Nuki Smart Lock de deur vergrendeld en het alarm er automatisch op gaat.