4 TIPS OM JE BEDRIJFSDATA VEILIG TE HOUDEN

Bedrijfsdata is een ware goudmijn. Het laatste dat je als bedrijf wil, is dat deze data in verkeerde handen terechtkomt of per ongeluk wordt verwijderd. Zeker nu veel werknemers thuiswerken vanwege de gevolgen van Covid-19, is het belangrijk dat er geen veiligheidslekken zijn en dat je de IT van je bedrijf goed monitort. Goed IT beheer is belangrijker dan ooit. Daarom geven we je 4 tips om je bedrijfsdata goed te beveiligen.

#1: De klassieker: gebruik moeilijk te kraken wachtwoorden

Dit is misschien de meest voor de hand liggende tip ooit, maar een groot deel van de Nederlanders gebruikt nog steeds te makkelijke wachtwoorden of hergebruikt wachtwoorden voor verschillende accounts. Het is een aanrader om te werken met tweestapsverificatie of ezelsbruggetjes te maken. Zo kan ‘ik wandel graag door Amsterdam’ het wachtwoord ‘__IwgdA1013__’ worden. Door de cijfers en de speciale tekens wordt dit wachtwoord een stuk moeilijker te kraken voor cybercriminelen! Als bedrijf is het een goed idee om de veiligheidsregels – zoals moeilijke, afzonderlijke wachtwoorden gebruiken – geregeld te herhalen zodat alle werknemers zich bewust zijn van de gevaren en risico’s. Je kunt bijvoorbeeld een jaarlijkse cursus over phishing en andere gevaren geven.

#2: Stop met lokaal data op te slaan

Ooit eens al je documenten verloren omdat je laptop crashte? Of een bestand niet kunnen bekijken, omdat een collega er niet was en je zijn of haar mappen niet kon bekijken? Alles lokaal opslaan is passé; kies voor een cloud-based systeem. Dat zorgt ervoor dat iedereen snel en makkelijk de documenten kan bekijken, maar ook dat de documenten beter beveiligd zijn. Cloud-based profielen zijn immers extra beveiligd.

#3: Test de zwakke plekken van je IT infrastructuur

Het is moeilijk om zelf de zwakke plekken van je IT infrastructuur te ontdekken – tot het natuurlijk te laat is. Daarom is het altijd een goed idee om een extern bedrijf zoals H&R Business IT Solutions je netwerkinfrastructuur te laten testen. Je datamanagement kan onder meer getest worden door te kijken of de firewall het goed doet en of het authenticatieproces te kraken is.

#4: Verwijder apps en programma’s die data bijhouden

Elk programma en elke app die je gebruikt houdt data van je bij. Meer nog, om deze programma’s of apps te downloaden, heb je ze meestal toegang gegeven tot een groot deel van je eigen data door de voorwaarden te accepteren. Gebruik je een app of een programma niet? Verwijder het dan – zelfs zonder gebruik kan er data worden gesprokkeld via bijvoorbeeld de microfoon.