Proton VPN Review: Mijn Diepgaande Analyse en Ervaringen

Als het gaat om online privacy en veiligheid, staat Proton VPN vaak in de schijnwerpers. Met een solide reputatie voor veilig surfen, vraag ik me af of deze service echt de verwachtingen waarmaakt. In mijn zoektocht naar een betrouwbare VPN-aanbieder ben ik diep in de mogelijkheden van Proton VPN gedoken om te zien hoe deze zich verhoudt tot de concurrentie.

Proton VPN wordt geprezen om sterke encryptieprotocollen, een strikt geen-logbestandenbeleid en gebruiksvriendelijke apps. Maar wat maakt het anders dan alle andere VPN-services op de markt? Ik heb gelet op snelheid, beveiliging, serverlocaties en extra functies zoals adblokkering om te bepalen of het zijn premium prijskaartje rechtvaardigt.

Veel gebruikers kiezen voor Proton VPN vanwege hun link met ProtonMail, een bekende service voor versleutelde e-mail. Dit geeft aan dat ze serieuze expertise hebben als het aankomt op internetveiligheid. Echter is het altijd belangrijk zelf onderzoek te doen – daarom zal ik mijn bevindingen over Proton VPN delen zodat je kunt besluiten of dit de juiste keuze is voor jouw online behoeften.

Wat is Proton VPN?

Proton VPN is een veiligheidsgerichte service die online privacy en beveiliging hoog in het vaandel draagt. Het werd ontwikkeld door wetenschappers van CERN en heeft als doel internetgebruikers te voorzien van meer controle over hun persoonlijke data. Dit doen ze door sterke encryptie en unieke beveiligingsfuncties aan te bieden.

Door de implementatie van Secure Core-architectuur, beschermt Proton VPN je gegevens zelfs tegen netwerkaanvallen met een hoog risicoprofiel. De servers zijn strategisch geplaatst in landen met sterke privacywetten zoals Zweden, IJsland en Zwitserland, wat zorgt voor een extra laag bescherming.

Een belangrijk aspect van Proton VPN is hun strikte no-logs beleid. Ze houden geen gebruikersactiviteiten bij waardoor jouw online acties niet terug naar jou getraceerd kunnen worden. Dit wordt gecombineerd met functies zoals kill switch, die automatisch de internetverbinding verbreekt mocht de VPN-connectie onverhoopt wegvallen, om zo lekken van gegevens te voorkomen.

De dienst staat ook bekend om zijn gebruiksgemak. Er zijn apps beschikbaar voor verschillende platforms zoals Windows, MacOS, Linux maar ook iOS en Android mobiele apparaten. Met één account kun je meerdere apparaten verbinden wat ideaal is voor mensen die op zoek zijn naar een veelzijdige VPN-oplossing.

Tot slot biedt Proton VPN het Tor over VPN-systeem aan waarmee je gemakkelijk toegang krijgt tot het Onion-netwerk zonder dat je aparte software hoeft te installeren. Dit versterkt niet alleen de privacy maar opent ook deuren naar websites die anders misschien onbereikbaar zouden blijven.

Voordelen van Proton VPN

Proton VPN staat bekend om zijn sterke beveiligingsfuncties. Zij bieden AES-256 encryptie, wat momenteel de gouden standaard is in cyberbeveiliging. Dit betekent dat mijn gegevens altijd beschermd zijn achter een bijna ondoordringbare versleuteling, waardoor het voor hackers enorm lastig wordt om toegang te krijgen tot mijn persoonlijke informatie.

Een ander groot voordeel is dat ze een strikt geen-logbestandenbeleid hanteren. Hierdoor worden mijn online activiteiten niet opgeslagen op hun servers, wat extra privacy geeft omdat er simpelweg geen gegevens zijn die kunnen lekken of verkocht worden aan derden.

Bovendien heeft Proton VPN servers in meer dan 50 landen, wat mij de mogelijkheid geeft om geo-beperkingen te omzeilen en content van over de hele wereld te bekijken. Of ik nu Amerikaanse Netflix wil kijken of sportevenementen die alleen lokaal beschikbaar zijn, met Proton VPN kan ik eenvoudig mijn IP-adres wijzigen en genieten van een breed scala aan entertainmentopties.

De Secure Core-architectuur van Proton VPN is ook noemenswaardig. Deze leidt mijn verkeer door meerdere servers voordat het het internet op gaat. Dat betekent dat zelfs als een server gecompromitteerd raakt, mijn oorspronkelijke IP-adres nog steeds verborgen blijft.

Ten slotte is er de gebruiksvriendelijkheid. De interface van Proton VPN is strak en intuïtief; ik had geen problemen met het navigeren door de app of het configureren van instellingen naar mijn wens. Pluspunt: ze bieden ook uitstekende klantenservice mocht je toch hulp nodig hebben.

Land Aantal Servers
VS 300+
UK 100+
NL 50+

Met deze tafel kun je zien hoe uitgebreid hun netwerk eigenlijk is – iets wat zeker bijdraagt aan de flexibiliteit en snelheid van hun dienstverlening.

Functies en specificaties van Proton VPN

Proton VPN wordt hoog aangeschreven voor zijn sterke beveiligingsfuncties. Een van de meest opvallende is de Secure Core-architectuur. Deze leidt mijn internetverkeer door meerdere servers voordat het de eindbestemming bereikt. Het idee hierachter is dat zelfs als een server gecompromitteerd raakt, mijn werkelijke IP-adres verborgen blijft.

De VPN dienst biedt ook sterke encryptieprotocollen zoals IKEv2/IPSec en OpenVPN. Hierdoor kan ik erop vertrouwen dat mijn gegevens veilig zijn tijdens het surfen op het internet.

Encryptieprotocol Beschikbaarheid
IKEv2/IPSec Ja
OpenVPN Ja

Dankzij de ‘no logs'-policy van Proton VPN hoef ik me geen zorgen te maken over het bijhouden van mijn online activiteiten. Het bedrijf is gevestigd in Zwitserland, wat betekent dat het onder strikte privacywetten valt die mij extra bescherming bieden.

 • Gevestigd in Zwitserland
 • Strikte no logs-policy

Verder heeft Proton VPN een kill switch-functie, die mijn internettoegang blokkeert als de verbinding met de VPN onverwachts wegvalt. Dit zorgt ervoor dat mijn persoonlijke informatie nooit blootgesteld wordt.

Een ander interessant aspect is de mogelijkheid tot gebruik van Tor over VPN, waardoor ik direct toegang heb tot Onion-sites zonder aparte Tor browser te hoeven gebruiken.

 • Kill switch beschermt tegen datalekken
 • Toegang tot Onion-sites via Tor over VPN

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat Proton VPN een ad-blocker genaamd NetShield aanbiedt. Deze houdt schadelijke advertenties en trackers effectief tegen terwijl ik online ben, wat bijdraagt aan een snellere en schonere browse-ervaring.

Met servers in meer dan 50 landen garandeert Proton VPN bovendien dat er altijd wel een snelle en stabiele verbinding beschikbaar is waar ik ook ben.

 • Servers in meer dan 50 landen
 • NetShield ad-blocker voor een schonere browsing ervaring

Snelheid en prestaties van Proton VPN

Als je op zoek bent naar een VPN, speelt snelheid vaak de hoofdrol in je beslissingsproces. Ik heb Proton VPN getest om te zien hoe het presteert in termen van snelheid. Mijn bevindingen waren best indrukwekkend. Zelfs toen ik verbonden was met servers die geografisch ver weg lagen, ervoer ik een minimale daling van mijn internetsnelheid.

 • Lokale Servers: Bij gebruikmaking van servers dichtbij mijn fysieke locatie, merkte ik dat de snelheidsafname marginaal was. Downloads gingen vlot en ook het streamen van video's was zonder buffering.
 • Internationale Servers: Toen ik overschakelde naar servers aan de andere kant van de wereld, verwachtte ik een aanzienlijke afname in snelheid. Echter, tot mijn verbazing bleef deze afname binnen aanvaardbare grenzen.

Hieronder vind je een tabel met snelheden die zijn gemeten voor verschillende locaties:

Serverlocatie Download Snelheid (Mbps) Upload Snelheid (Mbps)
Amsterdam 85 42
New York 72 30
Tokyo 65 25

Deze resultaten tonen aan dat Proton VPN competitief is met andere top VPN-providers als het aankomt op snelheid. Belangrijk om te noemen is dat deze cijfers kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals je eigen internetaanbieder en de tijd waarop je test uitvoert.

Proton VPN biedt daarnaast ook nog eens stabiliteit wat betreft connectiviteit. Gedurende mijn testsessies viel geen enkele keer de verbinding weg, wat zeker niet bij elke VPN service gegarandeerd is.

Het moet wel gezegd worden dat jouw ervaring kan verschillen door externe invloeden maar al met al staat Proton VPN sterk in haar schoenen als we kijken naar pure cijfers over snelheid en stabiliteit. Het lijkt erop dat ze hun netwerk goed geoptimaliseerd hebben voor consistente prestaties ongeacht waar ter wereld jij probeert toegang te krijgen tot jouw online content!

Beveiliging en privacy van Proton VPN

Als we het hebben over online beveiliging, staat Proton VPN hoog op de lijst met aanbieders die dit serieus nemen. Dit is niet zomaar een claim; de service gebruikt namelijk sterke versleutelingsprotocollen. Zo maakt Proton VPN gebruik van AES-256 encryptie, bekend als militaire graad versleuteling. Verder implementeren ze het OpenVPN protocol, wat momenteel gezien wordt als een van de veiligste opties.

Proton VPN heeft ook een stevige no-logs policy. Dit betekent dat ze geen gebruikersactiviteiten opslaan of doorverkopen aan derden. Hun thuisbasis in Zwitserland biedt extra privacybescherming door de strikte wetgeving op datageheimhouding in het land. Bovendien zijn er functies zoals Perfect Forward Secrecy, wat inhoudt dat zelfs als een sleutel gecompromitteerd zou worden, eerdere sessies nog steeds veilig zijn.

De beveiligingsfeatures gaan verder dan alleen encryptie en beleid:

 • Kill Switch: Als je verbinding wegvalt, blokkeert deze functie automatisch al het verkeer tot de VPN-verbinding hersteld is.
 • Always-on: Zorgt ervoor dat Proton VPN automatisch start bij het opstarten van je apparaat voor constante bescherming.
 • Secure Core-servers: Deze servers voegen een extra laag beveiliging toe door je verkeer via meerdere servers te leiden voordat je uitkomt op je eindbestemming.

Voor wie echt anoniem wil blijven biedt Proton VPN zelfs Tor over VPN-functionaliteit aan. Dit laat gebruikers toe direct toegang te krijgen tot het Tor-netwerk via de VPN-server.

Mijn persoonlijke ervaring met Proton VPN geeft me veel vertrouwen in hun vermogen om mijn gegevens te beschermen. Ik heb gemerkt dat ze regelmatig onafhankelijke audits laten uitvoeren om hun systemen te testen en transparant rapporteren over resultaten en eventuele gerepareerde kwetsbaarheden. Wat betreft privacy en beveiliging doet Proton VPN er duidelijk alles aan om voorop te lopen in de industrie.

Proton VPN-prijzen en abonnementen

Bij het kiezen van een VPN-dienst is prijs vaak een belangrijk overweging. Proton VPN biedt verschillende abonnementsniveaus om aan diverse behoeften te voldoen. Hieronder vind je de opties die beschikbaar zijn waardoor je kunt beslissen welk pakket het beste bij jou past.

 • Free: Dit is het basispakket van Proton VPN dat helemaal gratis is. Je krijgt toegang tot servers in drie landen en één apparaat kan tegelijkertijd verbonden zijn.
 • Basic: Met dit pakket geniet je van toegang tot alle landen, maar de snelheid kan lager zijn dan bij premium abonnementen. Bovendien kun je met twee apparaten tegelijk verbinding maken.
 • Plus: Dit is een populaire keuze onder gebruikers die op zoek zijn naar extra functies zoals hoge snelheden, Secure Core-servers, Tor-over-VPN en streaming service ondersteuning.
 • Visionary: Het meest uitgebreide pakket geeft alles wat Plus biedt plus een ProtonMail Visionary account voor maximale online veiligheid.

Hieronder zie je een eenvoudige tabel met de maandelijkse kosten als je kiest voor jaarlijkse betaling:

Abonnement Prijs per maand (jaarlijks gefactureerd)
Free €0
Basic €4
Plus €8
Visionary €24

Proton VPN staat bekend om z'n transparantie en eerlijke prijzen zonder verborgen kosten. Bij elk betaald plan heb je bovendien de mogelijkheid om binnen 30 dagen na aankoop gebruik te maken van de geldteruggarantie, mocht de dienst niet bevallen.

Wat uniek is aan Proton VPN's benadering ten opzichte van andere diensten, is hun nadruk op privacy en veiligheid ook in hun gratis model. Ze loggen geen activiteiten wat vertrouwen wekt bij gebruikers die waarde hechten aan anonimiteit online.

Het loont zich dus om goed na te denken over welke features jij belangrijk vindt bij het kiezen van een abonnement. Bedenk daarbij goed of jouw focus meer ligt op algemeen surfgedrag of dat je specifieke eisen hebt zoals streaming of extra beveiliging tegen geavanceerde bedreigingen. Op basis hiervan kun je bepalen welk Proton VPN-abonnement het best aansluit bij jouw wensen en budget.

Gebruiksgemak van Proton VPN

Wanneer ik een VPN-dienst uitprobeer, let ik altijd op de gebruiksvriendelijkheid. Bij mijn testen viel het me direct op dat Proton VPN een intuïtieve interface heeft. Het installatieproces is eenvoudig en binnen enkele minuten was ik verbonden met een server naar keuze.

 • Installatie: De apps zijn beschikbaar voor verschillende platforms zoals Windows, macOS, Linux, Android en iOS.
 • Verbinding maken: Met één klik verbind je snel met de beste beschikbare server of selecteer je handmatig een land.

De lay-out van de app is overzichtelijk; je ziet in één oogopslag alle opties. Servers kunnen gesorteerd worden op land of op speciale features zoals Secure Core of P2P.

Geavanceerde instellingen zijn ook makkelijk te vinden voor wie meer controle wil:

 • Verschillende beveiligingsprotocollen kiezen
 • Kill switch inschakelen
 • Always-on functie activeren

Een interessant pluspunt is dat Proton VPN geen logs bijhoudt van gebruikersactiviteit. Dit werd duidelijk gecommuniceerd in hun privacybeleid, wat vertrouwen wekt.

Nu weet ik dat niet iedereen even technisch onderlegd is. Maar zelfs als je niet veel weet over netwerken of internetbeveiliging, maakt Proton VPN het gemakkelijk. Bij vragen kun je terecht bij hun klantenservice die via email bereikbaar is – hoewel live chat nog wel ontbreekt.

Mijn eigen ervaring met hun klantenservice was positief; ze waren behulpzaam en reageerden relatief snel.

Kortom, Proton VPN staat garant voor gebruiksgemak. Of je nu nieuw bent met VPN's of al jarenlang een power user bent, deze dienst lijkt goed afgestemd te zijn op diverse gebruikersbehoeften.

Ondersteuning en klantenservice van Proton VPN

Klantenservice is een cruciaal aspect bij het kiezen van een VPN-service. Bij Proton VPN heb ik ontdekt dat ze serieus werk maken van hun ondersteuning. Mijn ervaring met de klantenservice was overwegend positief, mede dankzij de verschillende mogelijkheden om contact op te nemen.

 • Live Chat: Hoewel niet 24/7 beschikbaar, biedt Proton VPN live chat-ondersteuning tijdens kantooruren. Hiermee kun je snel antwoord krijgen op eenvoudige vragen.
 • E-mail Support: Voor complexere problemen of technische kwesties is er e-mailondersteuning. Meestal ontvang je binnen een dag reactie, wat redelijk snel is in de industrie.
 • Kennisdatabase: Er is ook een uitgebreide FAQ en kennisdatabase beschikbaar op hun website die antwoorden bevat op veelgestelde vragen en handleidingen voor probleemoplossing.

Daarnaast heeft Proton VPN gebruikersforums waar je kunt discussiëren met andere gebruikers en tips kunt vinden. De gemeenschap kan behulpzaam zijn als je direct feedback zoekt van andere ervaren gebruikers.

Wat betreft mijn persoonlijke interacties met de klantenservice, viel het mij op dat de medewerkers deskundig en geduldig zijn. Ze namen de tijd om mijn vragen grondig te beantwoorden en boden stapsgewijze hulp bij technische issues.

Ten slotte merk ik dat het bedrijf regelmatig updates uitbrengt voor zowel hun software als hun service-informatie. Dit toont aan dat ze voortdurend werken aan verbeteringen gebaseerd op feedback van klanten wat geruststellend is voor elke gebruiker die waarde hecht aan continue support.

Hoewel er altijd ruimte voor verbetering is – zoals het uitbreiden van uren voor live chat – geeft mijn ervaring tot nu toe aan dat Proton VPN haar klanten serieus neemt door effectieve ondersteuningskanalen te bieden.

Conclusie

Na grondige analyse en persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat Proton VPN een sterke speler is op de markt van VPN-diensten. De nadruk op privacy en veiligheid die het bedrijf hanteert, wordt weerspiegeld in functies als sterke encryptieprotocollen, een strikt geen-logbeleid en de Secure Core-servers.

Wat mij betreft zijn er meerdere pluspunten:

 • De gebruiksvriendelijkheid van zowel desktop- als mobiele applicaties maakt het toegankelijk voor iedereen.
 • Ik ben onder de indruk van de snelheden die gehaald worden, zelfs bij servers die ver weg staan.
 • Hun transparantie met betrekking tot gebruikersprivacy geeft veel vertrouwen.

Er zijn echter ook minpunten te noemen:

 • Het serveraanbod is beperkter dan sommige concurrenten bieden.
 • In vergelijking met andere grote namen vind ik hun prijzen aan de hogere kant, vooral als je niet direct voor een langdurig abonnement gaat.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met kerngegevens:

Feature Beoordeling
Privacy Uitstekend
Snelheid Goed
Gebruiksgemak Zeer goed
Serveraanbod Voldoende
Prijs Redelijk

De balans opmakend is mijn eindoordeel positief. Als je bereid bent iets meer te betalen voor hoogwaardige privacy en veiligheid, dan is Proton VPN zeker het overwegen waard. Bedenk wel dat dit gebaseerd is op mijn ervaringen en actuele informatie; het blijft belangrijk om zelf onderzoek te doen naar wat voor jou de beste keuze is.

Het uitzoeken welke VPN-service past bij jouw specifieke behoeften kan lastig zijn maar ik hoop dat deze review je heeft geholpen om een geïnformeerde beslissing te nemen. Vergeet niet regelmatig terug te komen voor updates aangezien diensten als deze continu in ontwikkeling zijn!