VPN Uitzetten iPhone: Hoe Doe Ik Dat Snel en Simpel?

Het uitschakelen van een VPN op je iPhone is soms net zo belangrijk als het inschakelen ervan. Misschien heb je de extra beveiliging en privacy die een VPN biedt niet meer nodig, of wil je batterijduur besparen. Gelukkig is het proces om deze functie uit te zetten vrij eenvoudig en snel te realiseren.

Wanneer ik mijn VPN tijdelijk niet gebruik, zorg ik ervoor dat ik het correct uitzet om onnodig dataverbruik of verbindingsproblemen te voorkomen. Het is essentieel dit goed te doen, aangezien sommige apps of websites misschien niet naar behoren werken met een actieve VPN-verbinding.

In mijn ervaring blijkt vaak dat men denkt dat de VPN uitgeschakeld is terwijl deze nog op de achtergrond draait. Daarom neem ik jullie mee door de stappen die garanderen dat jouw iPhone geen gebruik meer maakt van de VPN-functionaliteit, waardoor je controle houdt over jouw internetverbinding en mobiele data.

Wat is een VPN?

Een VPN, of Virtueel Particulier Netwerk, is een dienst die je internetverbinding beveiligt en je online privacy beschermt. Het werkt als een tunnel tussen jouw apparaat en het internet, waarbij al jouw gegevens versleuteld worden. Dit maakt het voor derden moeilijk om je activiteiten te volgen of gevoelige informatie te onderscheppen.

 • Een VPN maskeert je IP-adres zodat jouw locatie privé blijft.
 • Versleuteling van data helpt bij het beschermen tegen hackers en spionage.
 • Met een VPN kun je ook geo-beperkingen omzeilen, waardoor content uit andere landen toegankelijk wordt.

Stel je voor dat je in een café zit en verbinding maakt met de gratis wifi. Zonder VPN kan iemand op hetzelfde netwerk mogelijk zien wat jij online doet. Als ik mijn VPN inschakel, zijn mijn data gecodeerd en is mijn surfgedrag alleen voor mij inzichtelijk.

VPN's zijn niet alleen populair bij individuen die hun online privacy willen waarborgen. Ze worden ook veel gebruikt door bedrijven om veilige verbindingen voor hun werknemers op te zetten wanneer zij op afstand werken.

Statistieken tonen aan dat het gebruik van VPN's wereldwijd toeneemt:

Jaar Percentage van internetgebruikers dat VPN gebruikt
2019 26%
2020 31%
2021 35%

Deze cijfers laten zien hoe belangrijk digitale veiligheid is geworden voor internetgebruikers overal ter wereld. Met steeds meer cyberdreigingen zoeken mensen naar manieren om zichzelf beter te beschermen – en een VPN biedt hierin uitkomst.

Waarom zou je een VPN uitzetten op je iPhone?

Soms is het nodig om je VPN tijdelijk uit te schakelen. Een van de voornaamste redenen hiervoor kan zijn dat bepaalde apps of diensten niet werken met een actieve VPN-verbinding. Dit gebeurt vaak bij streamingdiensten die content blokkeren buiten specifieke regio's of bij bankapps die extra veiligheidsmaatregelen hanteren.

Energieverbruik is ook een overweging. Hoewel moderne VPN-apps behoorlijk efficiënt zijn, kunnen ze toch wat extra batterij verbruiken. Als ik merk dat mijn iPhone sneller leegloopt dan normaal, en elke procent telt, kies ik er soms voor om mijn VPN even uit te zetten.

De verbindingssnelheid kan ook een factor spelen. Hoewel veel VPN-aanbieders hoge snelheden beloven, kan het soms zo zijn dat je internetverbinding trager is met een ingeschakelde VPN. Als ik grote bestanden moet downloaden of als snelheid echt cruciaal is voor wat ik op dat moment doe, schakel ik de VPN uit om maximale snelheid te garanderen.

Daarnaast kan het hebben van een constante VPN-verbinding soms leiden tot connectiviteitsproblemen. Denk hierbij aan problemen met het verzenden van e-mails of het laden van bepaalde webpagina's. Op momenten dat dit gebeurt, zet ik mijn VPN uit om deze problemen te verhelpen.

Tot slot kunnen privacyoverwegingen ironisch genoeg ook een reden zijn om de VPN uit te zetten. Sommige gebruikers vertrouwen erop dat hun lokale netwerk en internetprovider voldoende privacy biedt en willen geen informatie delen met de VPN-provider zelf.

Uiteraard is het belangrijk altijd bewust af te wegen wanneer je besluit jouw online bescherming even opzij te zetten ten gunste van gemak of performance. Het blijft altijd balanceren tussen veiligheid en gebruiksgemak!

Hoe zet je een VPN uit op je iPhone?

Ben je klaar met het gebruik van je VPN en wil je deze uitschakelen op je iPhone? Geen zorgen, het proces is eenvoudig en snel. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe dat moet.

Open eerst de ‘Instellingen' app op je iPhone. Dit is meestal te vinden op het startscherm van jouw toestel en heeft een tandwiel als icoon. Scroll naar beneden tot je ‘VPN' ziet staan en tik hierop. Als er een VPN-verbinding actief is, zie je ‘VPN' naast dit menu-item.

In het VPN-menu vindt je de lijst met geconfigureerde VPN-netwerken. Er staat mogelijk een blauw vinkje naast de naam van de service die momenteel in gebruik is. Tik op de informatieknop (i) naast de naam van deze actieve verbinding om naar de instellingen voor deze specifieke verbinding te gaan.

Nu ben je in het scherm waarin je jouw VPN kunt beheren. Hier heb je doorgaans twee opties: verbinding verbreken of verwijderen/configureren van de dienst. Voor nu richten we ons alleen op het uitzetten ervan; dus tik gewoon op ‘Verbinding verbreken'. De status wijzigt dan naar ‘Niet verbonden', wat betekent dat jouw VPN succesvol is uitgeschakeld.

Het kan handig zijn om te weten dat sommige apps of configuratieprofielen automatisch weer een VPN-verbinding kunnen starten als ze actief worden gebruikt. Mocht dit niet wenselijk zijn, controleer dan ook even of dergelijke apps geen toegang meer hebben tot het automatisch starten van een VPN-connectie via hun eigen instellingenmenu's.

 • Stap 1: Open ‘Instellingen'
 • Stap 2: Scroll naar ‘VPN'
 • Stap 3: Kies de actieve verbinding
 • Stap 4: Tik op ‘Verbinding verbreken’

Door bovenstaande stappen te volgen heb jij binnen no-time jouw VPN uitgezet op jouw iPhone!

Alternatieven voor het uitzetten van een VPN op je iPhone

Soms kan het direct uitzetten van je VPN niet de beste keuze zijn. Misschien wil je wel de voordelen behouden die een VPN biedt, zoals beveiliging en privacy online, maar ervaar je problemen met specifieke apps of diensten. Gelukkig zijn er alternatieven die je kunt overwegen.

Eén optie is het aanpassen van de instellingen in je VPN-app. Veel VPN's bieden de mogelijkheid om te selecteren voor welke apps de VPN actief moet zijn. Dit staat bekend als split tunneling en hiermee kun je bepaalde apps buiten de VPN-verbinding laten functioneren terwijl andere beschermd blijven.

 • Split tunneling inschakelen:
  • Open de instellingen in je VPN-app.
  • Zoek naar een sectie genaamd ‘split tunneling' of iets vergelijkbaars.
  • Selecteer de apps die niet via de VPN moeten lopen.

Als alternatief kun je kijken naar een andere serverlocatie binnen dezelfde VPN-app. Soms kunnen prestatieproblemen zich voordoen door overbelaste servers of grote afstanden tot de server.

 • Serverlocatie wijzigen:
  • Ga naar het serveroverzicht in jouw app.
  • Kies een server dichter bij jouw locatie of minder belast.

Een ander idee is tijdelijk overschakelen op een mobiele dataverbinding als snelheid cruciaal is en WiFi plus VPN te traag werkt. Houd er rekening mee dat dit effect kan hebben op jouw databundel en kosten kan veroorzaken afhankelijk van jouw mobiele abonnement.

Nog iets wat soms helpt is simpelweg even wachten; netwerkcondities fluctueren constant, dus misschien lost het probleem zichzelf al op zonder dat je actie hoeft te ondernemen.

Tenslotte zou ik willen aanraden altijd goed na te denken over waarom je eigenlijk wilt dat jouw VPN uitstaat. Is er echt geen manier om verder te gaan mét bescherming? De risico's van onbeschermd surfen worden vaak onderschat, maar ze zijn reëel: cybercriminaliteit neemt toe en persoonlijke gegevens zijn veel waard op zwarte markten online.

Veelgestelde vragen over het uitzetten van een VPN op je iPhone

Bij het gebruik van een VPN op een iPhone duiken er vaak vragen op, vooral als je niet zo technisch onderlegd bent. Een veelvoorkomende vraag is bijvoorbeeld: “Hoe zet ik mijn VPN uit?” Gelukkig is dit proces simpel en snel. Je gaat naar ‘Instellingen', tikt op ‘VPN' en daar kun je de optie vinden om de VPN-verbinding uit te schakelen.

Een andere vraag die regelmatig gesteld wordt, is of het uitschakelen van een VPN gevolgen heeft voor de veiligheid of privacy. Het antwoord hierop is tweeledig:

 • Zonder actieve VPN zijn je online activiteiten minder goed beschermd tegen pottenkijkers.
 • Tegelijkertijd kan het noodzakelijk zijn om de VPN uit te schakelen voor bepaalde lokale diensten of apps die niet met een VPN werken.

Mensen vragen zich ook af wat de impact is van het constant aan hebben van een VPN op hun iPhone. Hierbij speelt batterijduur natuurlijk een rol:

 • Met een actieve VPN kan de batterij sneller leeglopen omdat er extra data verwerkt moet worden.

Er zijn gebruikers die willen weten hoe ze kunnen controleren of hun VPN daadwerkelijk uitstaat na deze handeling. De eenvoudigste manier is door in ‘Instellingen' onder ‘VPN' te kijken waar normaal gesproken staat aangegeven of deze verbonden, niet verbonden of uitgeschakeld is.

Tot slot rijst vaak nog de vraag wanneer het aanbevolen wordt om je VPN weer in te schakelen. Dit hangt af van jouw persoonlijke behoefte aan privacy en veiligheid:

 • Als je verbindt met openbare wifi-netwerken, wordt aangeraden om direct weer gebruik te maken van je VPN.
 • Bij toegang tot gevoelige informatie online kun je beter bescherming inschakelen.
 • Wanneer privacy voor jou geen grote prioriteit heeft, zou je ervoor kunnen kiezen om zonder VPN verder te surfen.

Door deze instructies en tips toe te passen, kun jij zelf bepalen wanneer en hoe jij jouw iPhone's VPN-functie beheert. Vergeet echter nooit dat elke keer dat je geen gebruikmaakt van jouw VPN-service, er mogelijk meer risico's verbonden zijn aan jouw digitale veiligheid!

Conclusie

Het uitzetten van een VPN op je iPhone is een eenvoudige procedure die slechts enkele stappen vereist. Na het doorlopen van de instellingen kun je zonder veel moeite jouw internetverbinding weer terugbrengen naar zijn oorspronkelijke staat. Het belangrijkste is dat je weet wanneer en waarom je de VPN uit zou willen zetten.

 • Privacy en beveiliging: Een VPN biedt extra lagen van privacy en beveiliging. Als je deze niet meer nodig hebt of vertrouwt op andere vormen van bescherming, kan het nuttig zijn om de VPN uit te schakelen.
 • Batterijduur: Actieve VPN's kunnen soms invloed hebben op de batterijduur van je iPhone. Uitschakelen kan dus energie besparen.
 • Snelheid: Zonder VPN kan de internetsnelheid verbeteren omdat er geen encryptieproces plaatsvindt wat potentieel vertragend werkt.

Mijn advies is weloverwogen te kiezen voor het aan- of uitzetten van een VPN afhankelijk van jouw situatie. Weeg af wat voor jou prioriteit heeft: veiligheid of snelheid? Is privacybescherming momenteel noodzakelijk?

Hopelijk heeft dit artikel duidelijk gemaakt hoe gemakkelijk het is om met de juiste kennis zelf controle te houden over jouw internetbeveiliging via je iPhone. Vergeet niet regelmatig terug te komen voor meer tips, updates en handleidingen rondom technologie en online veiligheid!